ПЕТЪР АНТОНОВ: Най-важното за мен е да бъдеш честен

Споделете, харесайте, последвайте ни:

В интервю за ARTday.bg актьорът разказва за най-новата си роля в живота – организатор на културни събития

Талантливият актьор Петър Антонов е широко известен на публиката не само с филмите, в които е снимал, но и с представленията, които е изиграл в театъра. Последният му творчески проект е с Нона Йотова. Двамата поставиха на сцена спектакъла „Абсурдни времена“ по поетичната книга на Маргарита Петкова и Добромир Банев. Сега, обаче, Петър ни разказва за една нова роля в живота – тази на организатор на културни събития в арт пространството под звездите „Horizont Green stage“: 

Какво накара актьор с твоята известност да започне да се занимава с организацията на различни творчески проекти?

Преди година, когато излезе моноспектакълът ми „Едуард“,  се запознах с част от екипа на „Хоризонт“ и неговия собственик. Бяха много ентусиазирани след представлението и ми споделиха идеята си да създадат пространство на открито, където да се случват театър, кино, изложби, литературни четения и всичко свързано с изкуство. Единственото условие беше да преобладава добрият вкус. 

„Horizont Green stage“ навърши една година, но като културна сцена за кратко време достигна много голяма  популярност. Означава ли това, че хората в България развиват отношение към алтернативните форми на изкуство?

Радвам се,че го казваш! Това до някаква степен говори, че сме си свършили добре работата и сме удовлетворили очакванията на драгия зрител. Не искам да коментирам алтернативните форми, защото разговорът ще бъде дълъг и спорен. Що се късае до алтернативните пространства, има ги навсякъде. Както се казва, никнат като гъби в гората. Толкова са много, че лично аз започнах да се обърквам. Това по някакъв начин провокира и създаването на некачествени постановки. Но няма да навлизам в детайли. Вярвам, че публиката не може да бъде подлъгана. „Хоризонт“ не е от тези места. „Хоризонт“ не е просто алтернатива, а истинско бутиково място за случване. Луксът да преживееш изкуството под открито небе незабравимо. Затова и приех да бъда част от екипа на „Horizont Green Stage“. 

Културната дейност, която развиваш, е частна инициатива, но трябва ли, според теб, държавата да подпомага по някакъв начин подобни проекти?

Не просто трябва,а е задължително! 

Имаш ли наблюдение как се организират и осъществяват творческите инициативи извън България? Какво ги отличава от тези, които се случват у нас?

Ето един елементарен пример – във Франция,а също и в Италия, 10% от всеки закупен билет отиват във фонд за подпомагане на кино и театър… 

Лесно ли се печели доверието на частния предприемач, който намира време и средства за култура?

Не работя с нагласата да печеля доверие! Смятам, че съм демонстрирал по-един или друг начин отношението ми към изкуството. Най-важното за мен е да бъдеш честен, неподправен, отдаден до крайност. Да бъдеш последователен и в същото време различен в избора на изразни средства. Смятам, че това е добър знак за печелене на доверие. Но в този случай имам и късмет с частния предприемач. Благомир Коцев е създал не просто пространство за забавление, а място без алтернатива. Бутиков комфорт, изграден с много вкус, за който не спираш да мислиш. Не излиза от съзнанието ти. Искаш ли да чуеш най-актуалната музика от световните сцени, да видиш най-харесваните представления и техните автори, това е мястото. Литературни четения, кино, изложби…

Тази година имаме богата и разнообразна програма и в клуба. Поканили сме някои големи имена от европейската хаус сцена. Sam Divine е една от най-бързо развиващите се имена от лейбъла „Defected“ – един от най-старите лейбъли за хаус музика. Други известни имена са Lissat & Voltraxx, Andrey Exx, Max The Sax (част от групата Parov Stelar), които често оглавяват топ чартовете с нови издания и ремикси.

Освен на клубната хаус сцена, в „Хоризонт“ се случват и събития в областта на фънка и джаза, като този сезон можете да чуете в четвъртък групи като Funky Miracle, Southwick, Белослава и група Tri O Five и други. Имаме и участия и на легендарни български изпълнители като Васил Найденов. „Хоризонт“ е място, което е ориентирано към широка публика и е трудно да се ограничи откъм определен стил в музиката, но въпреки това запазва характерния си облик, като обединява хора с различни интереси, стил и възраст.

Варненци са щастливци, защото имат уникално пространство от световен мащаб. Затова не бих нарекъл Благомир Коцев просто частен предприемач, тъй като той е широко скроен човек, с много вкус и усет за изкуство. 

„Green stage“ може да се определи като бутиково арт пространство на открито, където зрителят едновременно се наслаждава на конкретното събитие, но и на самата атмосфера. Какви са предимствата на сцената под открито небе?

Стремим се да покажем най-харесваното през сезона. Разбира се, това не винаги може да бъде най-доброто. Би ми се искало да дадем изява на повече млади и талантливи артисти, които сега започват кариерата си. Има достатъчно такива. Вярвам,че това предстои. Иначе, варненци и гостите на града този юли ще имат удоволствието да се срещнат с едни от най-обичаните и утвърдени имена в българския театър.

През сцената на „Green stage“ минават най-успешните театрални постановки. Кои заглавия да очакваме през настоящия летен сезон?

На 5 юли от 21:00 часа откриваме със спектакъла на Ивайло Христов – „На живо от оня свят“. На 14 юли – „Абсурдни времена“- по най-успешната българска поетична книга на Маргарита Петкова и Добромир Банев. На  20 юли – „Умирай лесно“ – с талантливите Александър Кадиев Сашо Дойнов. На 26 юли – „Мъжът на жена ми“- комедия, създадена под режисурата на Мариус Куркински. През август пък ще имаме удоволствието да чуем Мира Радева със завладяващия си музикален спектакъл, по-музика на най-известните френски автори. Предстои и една голяма изненада за всички, които обичат театъра, но няма да я издам сега, за да ви държа в напрежение. 

Какво определение би дал на любовта?

Любовта е творец на всичко добро, възвишено и светло. Празник за душата. Усещането с всичките ти сетива на същество, което обичаш и те обича.

Как би описал живота накратко?

Това е реалността, в която живееш, но и която сам създаваш. Ние сме уникални единици от общото цяло,но ще намерим хармония за себе си само тогава, когато успеем да заредим хората около нас със своя заряд и излъчване. Животът е да бъдеш в състояние на непрестанно раздаване и смирено да очакваш, че може да получиш като награда същите вибрации.

Борис Белев

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Днес всички танцуват танго (ВИДЕО)

Днес трябва да танцуваме. Танго. Все пак е Световният ден на тангото. На 11 декември са родени две от най-известните личности в историята на...

В бисерните погледи на рибите

КОЛКО МОРЕТА В ПЯСЪКА ИЗГУБЕНИ От Нели Закс Колко морета в пясъка изгубени, колко пясък в камъка затворен колко време в песенния рог на раковините изплакано, колко смъртна самота в бисерните...

Жан-Пол Сартър: В другия до нас винаги търсим сигурността

Ако поискаш да разбереш нещо, то ти се оказваш лице в лице с това „нещо – съвсем сам, без ничия помощ, независимо от хората...

Когато не казваш нищо, понякога казваш най-много ~ Емили Дикинсън

На днешния декември се навършват 190 години от рождението на американската поетеса Емили Дикинсън. Макар да е автор на около 1800 стихотворения, по-малко от...

Ликувай с тишината

"Понякога е по-добре да не упорстваш, а мълчаливо да наблюдаваш как ще се развият нещата около теб. Лекувай се с тишина, не избързвай с...
%d bloggers like this: