С какво е полезен сладкият плод
Най-популярната разновидност на този плод са големите дини с овално-удължена форма и пъстро-зелена кора. Цветът на вътрешността им варира от белезникав до тъмно червен. Има сортове без семки и такива, които са жълти на цвят отвътре.
Липсва единно становище по въпроса, коя диня е по-сладка: червената или жълтата. Опитайте ги и решете сами.
Може би малцина от вас знаят, че динята има родствена връзка с с краставиците, тиквите и тиквичките? Всички те принадлежат към семейство Тиквови. Затова динята се явява отчасти плод и отчасти зеленчук (в края на краищата тя е сладко растение, което произвежда и семена). А и кората ѝ е напълно годна за консумация.
КАК ДА Я ИЗБИРАТЕ
Няма сигурен признак, дали една диня е узряла, но ако се съмнявате, купете само парче или помолете предварително да ви я срежат.
СЪХРАНЕНИЕ
Съхранявайте динята на стайна температура до 1 седмица.
УПОТРЕБА
Яжте я на резени като пресен плод.
Използвайте я за приготвяне на плодови салати.
Пасирайте я, за да приготвите тропически напитки.
Издълбайте вътрешността и използвайте кората, за да сервирате плодова салата.
Семките можете да опечете, а корите – да консервирате.
ХРАНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
Динята е без мазнини, наситени мазнини и холестерол, с ниско съдържание на натрий, добър източник на витамин А, с високо съдържание на витамин С.
ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО
Хидратация. Съдържанието на вода в динята е цели 92%!
Консумацията на диня предпазва от ракови образования заради съдържащия се в плода ликопен.
Ликопенът е мощен каротеноиден антиоксидант, който придава на плодовете и зеленчуците розов или червен цвят. Най-често се свързва с домата, но всъщност динята го превъзхожда по съдържание на ликопен.
Може да подобри здравето на сърцето.
Бори се с възпалителните процеси и оксидативния стрес (натрупване на свободни радикали в организма).
Може да предотврати дегенерация н макулата.
Дегенерацията на макулата, свързана с възрастта, е най-честата причина за тежка, невъзвратима загуба на зрение сред хората над 60 години в развитите страни.
Може да облекчи болките в мускулите. Цитрулинът (вид минокиселина) може да намали болезнеността на мускулите.
Съдържащите се в динята витамин А и витамин С са важни за здравето на кожата и косата.
Подобрява храносмилането. Динята съдържа много вода и малко количество фибри – и двете са важни за добро храносмилане.
ARTday.bg
Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/