На 7 юли през 1550 година от Америка в Испания е доставена първата партида шоколад, затова и датата е избрана от Европейския съюз за честване на шоколадов празник.
В историята какаовите зърна са се използвали от обредно средство до разменна валута. Необработеният какаов продукт има горчив вкус и първоначално се е консумирал така, докато през 1842 г. Джон Кадбъри не приготвил първия твърд шоколад. Самото наименованието „шоколад“ произлиза от думата „chocolatl”. На ацтекския език думата е Нахуатъл („xococ“ – горчив и „atl“ – вода или напитка). Древните южноамериканци са познавали както твърдият шоколад, така и течния и го тачели като храна, достойна само за най-висшите люде в държавите им. Шоколадът идва от Централна Америка, защото тропическото какаово дърво е растяло само там.
След откриването му то е пренесено и в другите тропически държави, а от там постепенно в различни краища на света. В продължение на много векове от какаото се е произвеждала само топла напитка. Самите индианци, които първи започват да използват плодовете на какаото в храните, ги събирали от земята и ги смесвали с гореща вода, като прибавяли и чили. Според археологически изследвания преди векове в Централна Америка са произвеждали дори шоколадова бира.
Според психиатрите желанието да хапнете шоколад не е друго, а подсъзнателен опит да увеличите нивата на фенилетиламин, за да почувствате отново радостта от живота. Затова шоколадът все повече е сочен като отлично средство срещу депресивни състояния и като добър помощник срещу ред заболявания. Шоколадът не разваля формата, ако се консумира в максимално чист вид и в умерени количества и ако в шоколадите не са добавени мляко, захар, ядки, стафиди. Черният шоколад е най-диетичен и е в основата на ползите върху човешкото здраве от сладкото изкушение.
Днес шоколадът често е превръщан в десертни произведения на изкуството и е любим на мнозина.
Представяме ви избрани мисли и цитати за шоколада:
„Няма нищо по-добро от приятел, освен приятел, който носи шоколад.“ – Линда Грейсън
„След 20 години брак постепенно започвам да добивам представа какво наистина обичат жените… Разговор и шоколад!“ – Мел Гибсън
„Девет от десет човека обичат шоколад. Десетият лъже.“ – Джон Тулиус
„Когато работата стигне до шоколад, безсмислено е да се съпротивляваш.“ – Регина Брет
„Живот без шоколад е живот, в който нещо липсва.“ – Марша Колмън Мортън
„Няма нищо по-романтично от шоколад.“ – Тед Алън
„Всичко, от което се нуждаете, е любов. Но и малко шоколад не вреди.“ – Чарлз Шулц
„След консумация на шоколад човек се чувства като Господ, готов e да обуздае враговете си, да поведе армии и да покори отсрещния пол.“ – Емили Лучети
„На биохимично ниво любовта се равнява на тонове изяден шоколад.“ – Джон Милтън в „Адвокат на дявола“
„Шоколадът е единствената ароматерапия, от която се нуждая.“ – Жасмин Хейлър
„Ще вземеш малко шоколад, малко бонбони, ще добавиш също такава порция курабии и всичко това ще счукаш и хубавичко ще го размесиш. Щом приготвиш лекарството, аз ще го взема. Това много помага против температура.“ – „Карлсон, който живее на покрива“
„Съставете си списък с нещата които трябва да направите днес. Най-отгоре поставете “Яж шоколад!“ – Джина Хайес
„Всеки здравомислещ човек обича шоколад.“ – Боб Грийн
„Това, което виждаш пред себе си, приятелю, е резултат от живот, изпълнен с шоколад.“ – Катрин Хепбърн
„Никога преди природата не е концентрирала такова богатство от ценни хранителни вещества в такова малко пространство, както когато го е сторила с какаовото зърно.“ – Александър фон Хумболт
ARTday.bg
Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/