Всички обичаме Гершуин

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Творчеството на Гершуин заема челно място в американската музика и има ярко обособен национален характер. Неговото музикално-историческо значение се опраделя преди всичко от високо талантливия опит на автора да съчетае принципите на симфонизма с елементи на класическия северноамерикански джаз. Използуването на джаза в рамките на традиционните симфонични форми открива големи възможности за национално обособяване на американската „сериозна” музика.

Джордж Гершуин е роден на 26 септември 1898 година в Ню Йорк /Бруклин/ – второ дете в семейството на дребен търговец-евреин, емигрант от Русия. В семейството няма музиканти, самият Джордж също отначало не проявява интерес към музиката. Когато е на осем, майка му купува старо пиано за по-големия му брат, на което започва да свири и той. Като ученик в търговската гимназия Гершуин се сближава със съученика си Макс Розенцвайг, който свири много добре на цигулка. Слуша в негово изпълнение „Хумореска” от Дворжак, пиеси от Шуман, Шуберт и Чайковски. Макс, който по-късно става прочут цигулар, му разказва за тези велики композитори и така събужда интереса на Джордж към музиката им.

Резултат с изображение за George Gershwin

Първият сериозен музикален педагог на Гершуин е Чарлз Хамбитцер. После по негова препоръка той започва да взема уроци по теория на музиката от Едуард Килени. Самият Хамбитцер го запознава обстойно с творчеството на класиците, но Гершуин чувства силно увлечение към по-леката, популярна музика. И започва сам да съчинява песни. През 1913 година постъпва на работа в музикалния магазин на издателската фирма „Ремикс”, където свири на пиано пред купувачите по девет часа на ден новите шлагери, издадени от фирмата.

През 1916-а Гершуин напуска музикалния магазин и се посвещава изцяло на композиторска дейност. Песните му написани до 1920-а имат голям успех поради своята мелодичност и простота. Той упорито се учи от класиците, дълбоко го интересува народната музика на Америка, особено негърските народни мелодии – спиричуъли.

На 25-годишна възраст Гершуин става най-популярният композитор в САЩ. Песните му се пеят в цялата страна, а оперетите му се поставят навсякъде.

Прочутият американски джазов диригент пол Уайтман предлага на Гершуин да напише голямо симфонично произведение. Композиторът се залавя за работа и в резултат се появява „Рапсодия в синьо” за пиано и симфоничен джаз, едно от най-бляскавите произведения на композитора. Използуването на негърски блус и фолклорни интонации придават на рапсодията ярък национален характер.

През 1928 година Гершуин заминава за Европа като пианист-изпълнител на своите произведения. Публиката го приема възторжено, Равел и Прокофиев високо оценяват изпълненията му. Попадайки във Виена и Париж, Гершуин завършва симфоничната си сюита „Един американец в Париж”. Музиката на сюитата разкрива изобретателната музикална фантазия на автора – особено по отношение на оркестрацията.

 

Едно от най-значителните произведения на Гершуин е операта „Порги и Бес” по едноименния роман на Дюбозе Хеуърд. Националният интонационен дух е постигнат чрез умело вплитане в мелодията на вярно уловени типично интонационни черти на негърските песни. Драматургията е жива, стремителна, а често използваните речитативи допринасят за динамизиране на развитието.

През 1936-1937 г. написва музика към няколко филма.

На днешния ден, 11 юли, през 1937 година Джордж Гершуин умира. По същото време в Карнеги Хол се изпълнява неговия концерт във фа мажор. След едноминутно мълчание концертът продължава. С популярното си творчество Гершуин открива пред американските композитори истински извор за вдъхновение в народното в музиката и показва пред света в нови форми богатството и стойността на негърския музикален фолклор.

Заглавна снимка: The Telegraph

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Филми, снимани в София, ще покажат облика на града през 60-те и 70-те години

Винаги има какво да разкажем за кино "Влайкова" и читалището, което се помещава там. Ржисьорът Олег Ковачев, председател на настоятелството на Народно читалище "Антон...

Родопското село Орцево посреща деня при температура на въздуха от 9 градуса

„Живеем там, където над нас звезди са само и небето”, казва Исмаил Али в стихотворението си "Орцево". Дивното село Орцево е с най-висока надморска височина...

Идеите и възгледите на Адам Смит

Адам Смит, най-видната фигура в развитието на икономическата теория, е роден в 1723 г. в град Кърккалди, Шотландия. Като младеж следва в Оксфордския университет,...

„Когато имаш работа с бесни вълци, не можеш да бъдеш овца.“ Още от Мики Спилейн

Истинското му име е Франк Морисън Спилейн. Най-известен е с поредицата си криминални герои с главен герой детектив Майк Хамър. На български са преведени...

Васил Найденов открива София съмър фест

София съмър фест за пета поредна година отваря вратите си в Южен парк II, за да посрещне почитателите на културните събития под открито небе....