Докосване до Апостола

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Утре Тефтерчето на Левски и три изложби ще бъдат представени в Националната библиотека

 Два дни преди националното честване на 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” предлага свободен достъп до оригиналното Тефтерче на Левски. Утре, 16 юли, в културната институция ще има Ден на отворените врати по повод паметната дата. От 9,00 до 14,00 часа се очакват седем различни събития – официалното откриване е в 11,00 ч., съобщиха организаторите.

В Централното фоайе, на фона на фотоси с редове, изписани от Васил Левски, е витрината, в която посетителите ще могат да видят оригиналния му личен бележник. Тефтерчето е част от безценното богатство на Националната библиотека и се съхранява в специален сейф на БНБ. Това се налага не само от съображения за сигурност, но и за да се запази светинята за по-дълго време. Хартията на тефтерчето е много крехка и лесно може да се разпадне, ако не се полагат грижи. Освен това Левски е писал с молив, което неизбежно води до избледняване на неговите бележки. Затова тефтерчето се държи в среда с постоянна влажност, налягане и температура и се изважда оттам много рядко и само по специални поводи.

Освен с личния бележник на Дякона, гостите ще имат възможност да се запознаят и с неговата дигитална версия. На монтиран във фоайето екран ще се „прелистват” страниците на цифрофизираното тефтерче. В сайта на НБКМ вече има и специален кът с подробна информация за неговото съдържание. До дни ще бъде активирана и мобилната му версия, до която чрез специален QR код ще достигат всички притежатели на смартфони. А в рамките на отворените врати всеки може да се сдобие с обновеното факсимилно издание с разчетен текст от тефтерчето (КК “Труд”). Акад. Антон Дончев пък ще представи най-новото издание на книгата на Захарий Стоянов “Васил Левски (Дяконът). Черти из живота му” (издание на Фондация “Трейс за хората”).

От двете страни на витрината с оригиналния личен бележник вече е разположена най-новата експозиция на НБКМ, създадена в партньорство с Националния исторически музей, Националния военноисторически музей, СУ “Св. Климент Охридски”, Университета по библиотекознание и информационни технологии и Министерството на културата. В заглавието е използвана една от основните идеи на Левски – “Да бъдем равнопоставени с другите европейски народи… Зависи от нашите собствени сили”.

15-те пана представят личността и делото на националния герой от различен ъгъл и в европейски контекст. Началото е с „Европа във века на национализма”, където се припомнят събитията на Стария континент след разгрома на Наполеон и един от главните проблеми на европейската дипломация през 14-19 век – т.нар. Източен въпрос, неизменна част от който е и съдбата на лишените от независимост български територии и народ.

В следващите пана разбираме защо „Всички пътища тръгват от Цариград”, кои са „Българските легии в Белград” и кои са светлите личности, разпалвали българския дух в „Букурещ”; откриваме как и защо Левски е свързан с „Млада Европа”, „Виена – Будапеща – Прага”, „Русия – Москва – Одеса – Болград” и подробности от ключови за освобождението на България събития след неговата смърт.

В т.нар. Западно фоайе на Националната библиотека са представени още две експозиции. Едната е пътуващата документална изложба „Посветен на Отечеството. 180 години от рождението на Васил Левски”, която се завръща след няколкомесечна обиколка из страната и преди да поеме отново на път до края на 2018 г. Другата представя книги за Левски, издадени през различни периоди от литературната ни история и съхранявани във фондовете на Националната библиотека.

Събитията в Деня на отворените врати в НБКМ са част от официалната програма за отбелязване 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата и се провеждат под патронажа на г-н Румен Радев, президент на Република България.

Текст и снимки: Виолета Цветкова

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Жената, която може би никога няма да бъда

Така и не се научих да бъда от онези жени с невероятно изправените рамене. Които обожават високите си обувки и брадичката им е толкова...

Филми, снимани в София, ще покажат облика на града през 60-те и 70-те години

Винаги има какво да разкажем за кино "Влайкова" и читалището, което се помещава там. Ржисьорът Олег Ковачев, председател на настоятелството на Народно читалище "Антон...

Родопското село Орцево посреща деня при температура на въздуха от 9 градуса

„Живеем там, където над нас звезди са само и небето”, казва Исмаил Али в стихотворението си "Орцево". Дивното село Орцево е с най-висока надморска височина...

Идеите и възгледите на Адам Смит

Адам Смит, най-видната фигура в развитието на икономическата теория, е роден в 1723 г. в град Кърккалди, Шотландия. Като младеж следва в Оксфордския университет,...

„Когато имаш работа с бесни вълци, не можеш да бъдеш овца.“ Още от Мики Спилейн

Истинското му име е Франк Морисън Спилейн. Най-известен е с поредицата си криминални герои с главен герой детектив Майк Хамър. На български са преведени...