Ван Гог реже ухото си заради годеж

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

В злополучния ден художникът получава писмо от брат си Тео, в което го информира, че ще се жени

Британският изкуствовед Мартин Бейли откри нови доказателства, според които Винсънт Ван Гог си отрязва ухото в деня, когато научава, че брат му Тео се е сгодил.

Най-разпространената хипотеза досега беше, че Ван Гог отрязва ухото си с бръснач след свада с колегата си Гоген. Този изумителен акт художникът извършва на 23 декември  през 1888 година. Намерен е на следващия ден в безсъзнание от полицай и е закаран в болница.

Когато идва на себе си, не си спомня какво е станало. Диагнозата, която му поставят, е „остра мания с генерализиран делириум“.

Свързано изображение
Ван Гог, „Звездно небе“

Мартин Бейли твърди, че в същия ден Ван Гог получава писмо от брат си Тео – неговата голяма опора, в което му изпраща пари. В него обаче той му пише, че е срещнал отново жената, която харесва, и тя се е съгласила да се омъжи за него.

Бейли установява също, че преди да изпрати писмото на брат си, Тео вече е поискал благословията на майка си да се ожени, а годеницата му – на по-големия си брат. Именно поздравителната телеграма от брата пристига на 23 декември. Затова Бейли е убеден, че коледното писмо до Ван Гог е съдържало и голямата новина.

Ван Гог остава в болница в Арл, Южна Франция, като периодично го изписват и приемат, докато не постъпва в психиатрия. Там рисува едно от най-известните си произведения – „Звездно небе“.

Резултат с изображение за van gogh
Стаята с леглото на художника

Мартин Бейли дава доказателства, че леглото на Ван Гог, което той рисува в няколко свои картини, е оцеляло и се съхранява в холандското градче Боксмер, но собственикът му надали съзнава това. Бейли успява да проследи историята му – наследява го вдовицата на неговия брат – Джо, която го закарва в Холандия. Леглото е споменато в писмо до нейния племенник през 1937 г. През 1945 г. е дарено на селище близо до гр. Арнем, понастоящем гр. Боксмер.

Заглавна снимка: The Telegraph

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Робърт Лъдлъм: Това, което човек не си спомня, не съществува за него

Робърт Лъдлъм е продал над триста милиона копия от книгите си и това го прави един от най-печелившите съвременни автори. Автор е на близо...

Александър Солженицин: Истинската мъдрост е горчива

Мечтата му е била да умре в родината си. Така и става. Русия, която се е отказала от него, дълго време не е искала...

Ти ми даваш мъдростта да казвам „ДА“

„Да приемеш неизбежната тъга. Да се съгласиш с трагичното в съществуванието. Да не се настройваш срещу и да отричаш живота. Да спреш да го...

Йосиф Бродски: Следете вашия показалец, защото той жадува да обвинява

Йосиф Бродски се ражда на 24 май през 1940 година в Ленинград. Той е руски поет, носител на Нобелова награда за литература през 1987...

За кирилицата с любов

„Какво мислите?“, пита подканващо всеки ден социалната мрежа. Защото дори тя може да задава въпроси; да ги формулира, да ги напише и да ги...