Какви промени готви МОН? Обещанията на министър Вълчев

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Край с краткосрочното назначаване на млади учители

Кодексът на труда допуска краткосрочно ангажиране, но учителската работа не е с такъв характер, която да предполага краткосрочен договор по Кодекса на труда, заяви в Русе министърът на образованието Красимир Вълчев в отговор на въпрос за освобождаването на млади преподаватели в края на учебната година и назначаването им отново наесен. „В тази връзка аз през юни месец съм изпратил писмо до всички директори на образователни институции, с което съм обърнал внимание, че това не е в съответствие с Кодекса на труда, освен че не е добра практика и не е желателно от гледна точка на политиката за привличане и задържане на млади преподаватели. При бъдещите проверки, които правим ние ще го констатираме това като нарушение. Ще използвам и други случаи да им кажа, че това не е желателно и не е законосъобразно и не е желателно“, заяви още Вълчев.

Приемът в първи клас

Министърът коментира и приема в първи клас, като обясни, че въвеждането на критерия уседналост до голяма степен ще предотврати несправедливостта, свързана с промяната на адреса в последния момент. „Всъщност ние критерий близост имахме и в предходни години, но когато той беше регламентиран в наредбата и стана задължителност, това увеличи стимулите за злоупотреби. Сега се надяваме, че те ще бъдат значително по-малко след промените от следващата година“, каза министърът. За агресията в училище министерството готви свой план и списък с мерки, които няма да преодолеят агресията, но трябва да я редуцират. „Аз лично ще положа много усилия по темата взаимодействие между родители и учители. Нарушеното взаимодействие и доверие, както се видя покрай казуса с камерите в класните стаи и искането, е една от причините за невъзможността, една от предпоставките да не се справяме с част от проблемите или по-скоро, ако подобрим доверието, е предпоставка да се справим с редица от проблемите. Тук учителите трябва по-добре да разбират родителите, повече да комуникират с родителите, а родителите по-добре да разбират учителите. И едните, и другите имаме една обща мисия: Да направим децата по-добри“, бе категоричен министърът.

Свързано изображение

Медицински прегледи за учителите

Министър Вълчев засегна и темата със задължителните медицински прегледи за учителите. Министерството предлага да има задължителни медицински прегледи при постъпване на длъжност, на което не са възразили синдикалните организации. „Проблемът беше по отношение на регулярните прегледи и по отношение на това колко често да бъдат те. Нашето общо мнение е, че ние нямаме нужда от формални механизми в системата. Няма нужда да пращаме всички преподаватели на преглед. Има нужда, когато имаме индикации, че някой преподавател има проблеми, да се активира механизъм за преглед и такъв ще предложим“, допълни Вълчев. „При заболяване, включено в тази наредба за която говорим, не може да се заема педагогическа длъжност и това е оправдано от гледна точка на лицата и учениците, трябва да има такъв защитен механизъм. Въпросът е той да работи по ефективен начин, без да създава излишно натоварване на системата с формални допълнителни формални механизми. Самите учители и директори казаха, че много често бележките, които се вземат и прегледите, които се правят, са формални“, каза още той..

До приемането на новата наредба е препоръчано учителите да се въздържат от провеждането на такива задължителни прегледи. Министърът изрази надежда до началото на новата учебна година Министерството на здравеопазването да приеме корекциите във въпросната Наредба No4.

МОН обеща да подкрепи училищата в малките населени места

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев дава като пример за подкрепа на училищата в малките населени места политиката на МОН за промяна на делегираните бюджети. Това става ясно от отговор на министъра до народния представител Донка Симеонова от БСП.

Вълчев посочва, че формирането на делегираните бюджети ще зависи както от броя на децата в училище, така и от други фактори, като географски, регионален принцип и концентрация на деца от уязвимите групи. От отговора става ясно, че повече пари ще бъдат насочвани към училищата в малките населени места, също и към тези, в които има ученици от уязвимите слоеве на населението. Красимир Вълчев припомня и критериите за определяне на защитени училища (например в планинските региони), които гарантирано няма да бъдат закривани.

Защитените училища ще получават финансиране от 32 000 лв. за училище, което се намира в планински регион, и 29 000 лв. за останалите райони. Допълнително ще се дават пари и за малък брой ученици, отбелязва още министърът в отговора си.

school-freeim

Държавата ще продължи да финансира частните училища

Депутатите отхвърлиха законопроекта на БСП за предучилищно и училищно образование, предвиждащ отпадане на държавното финансиране на частните училища. „За“ законопроекта гласуваха 66 народни представители, „против“ – 84 и „въздържали се“ – 38 , с което той бе отхвърлен.

Промените, които бяха предложени, предвиждаха основните държавни образователни стандарти да се приемат от Народното събрание, въвеждане на правилото един учебник по предмет за всеки клас, както и минимален праг от 4% за финансиране на образованието. Вносителите на законопроекта обясниха, че целта на промените е да се засили контролът при разходването на държавни помощи съобразно предназначението им. Депутатът от БСП Донка Симеонова коментира, че всички деца имат право на равен достъп до качествено образование.

Източник: teacher.bg

ATRday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

188 години Андерсенови приказки

Датският писател и поет Ханс Кристиан Андерсен се ражда на 2 април 1805 г. в Одензе. Баща му е бил обущар, а майка му...

Музиката на живота

„Съдбата не означава, че животът ти е строго предначертан. Затова е признак на пълно невежество да оставиш всичко на съдбата и да не допринасяш...

Безплатна прожекция на „Всичко е любов“ с Иван Иванов и Янина Кашева в кино „Одеон“ (видео)

С безплатна прожекция ще бъдат отбелязани 44 години от премиерата на филма „Всичко е любов“. Събитието ще е на 1 декември в кино „Одеон“....

In memoriam: На 83-годишна възраст ни напусна проф. Ивайло Знеполски

На 83-годишна възраст е починал професор Ивайло Знеполски. Смъртта му е настъпила снощи около 22.00 часа, съобщи БТА, позовавайки се на информация от семейството...

Ирина Флорин обяви предКОЛЕДЕН концерт в София

Звездата на българския поп Ирина Флорин обяви предКОЛЕДЕН концерт, който ще се състои на 16 декември (събота) от 21 часа в столичния клуб The...