Учени от САЩ използваха спорна технология за редактиране на човешки ембриони

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Целта е да се намери начин, чрез който да се коригират дефектни гени, причиняващи наследствени заболявания

Технология, позволяваща да бъдат редактирани гени в човешки ембрион, за първи път е използвана в САЩ, предаде Ройтерс, позовавайки се на „Текнолъджи ривю“.

Изследователи от Орегонския университет за здраве и наука в Портланд смятат, че са поели по нов път с оглед на големия брой използвани ембриони и демонстрирайки, че е възможно безопасно и ефикасно да се коригират дефектни гени, причиняващи наследствени заболявания.

Нито един от ембрионите, използвани в изследването, резултатите от което се очаква скоро да бъдат публикувани в научно списание, не се е развивал повече от няколко дни.

Изследването включва използването на спорната технология CRISPR, която според поддръжниците й открива нови възможности пред генната медицина със способността да променя гени бързо и ефикасно.

Технологията CRISPR-Cas9 действа като „молекулярна ножица“, която избирателно изрязва нежелани участъци от генома и ги подменя с нови.

Доскоро САЩ бяха сред противниците на технологията. Редица други страни са подписали споразумение, забраняващо практиката, поради опасения, че тя може да се използва за създаването на т.нар. „дизайнерски бебета“.

Резултат с изображение за embryo

Подобни изследвания, с противоречиви резултати, досега са публикували китайски специалисти.

През декември 2015 г. учени и етици, участвали в международна среща, организирана от Американската академия на науките във Вашингтон, излязоха със становище, че ще бъде „безотговорно“ да се използва технология за редактиране на гени в човешки ембриони с терапевтични цели – например за корекция на генетични заболявания, докато не бъдат разрешени всички въпросни, свързани с нейната безопасност и ефикасност, припомня агенцията.

По-рано през годината експертите от САЩ обаче „смекчиха“ позицията си относно редактирането на човешки яйцеклетки, сперма и ембриони. Според публикуван през февруари доклад на Американската академия на науките и Американската академия по медицина, технологичният напредък прави редактирането на гени в човешки репродуктивни клетки „реалистична възможност, която заслужава сериозно обмисляне“.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Жената, която може би никога няма да бъда

Така и не се научих да бъда от онези жени с невероятно изправените рамене. Които обожават високите си обувки и брадичката им е толкова...

Филми, снимани в София, ще покажат облика на града през 60-те и 70-те години

Винаги има какво да разкажем за кино "Влайкова" и читалището, което се помещава там. Ржисьорът Олег Ковачев, председател на настоятелството на Народно читалище "Антон...

Родопското село Орцево посреща деня при температура на въздуха от 9 градуса

„Живеем там, където над нас звезди са само и небето”, казва Исмаил Али в стихотворението си "Орцево". Дивното село Орцево е с най-висока надморска височина...

Идеите и възгледите на Адам Смит

Адам Смит, най-видната фигура в развитието на икономическата теория, е роден в 1723 г. в град Кърккалди, Шотландия. Като младеж следва в Оксфордския университет,...

„Когато имаш работа с бесни вълци, не можеш да бъдеш овца.“ Още от Мики Спилейн

Истинското му име е Франк Морисън Спилейн. Най-известен е с поредицата си криминални герои с главен герой детектив Майк Хамър. На български са преведени...