Учени от САЩ използваха спорна технология за редактиране на човешки ембриони

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Целта е да се намери начин, чрез който да се коригират дефектни гени, причиняващи наследствени заболявания

Технология, позволяваща да бъдат редактирани гени в човешки ембрион, за първи път е използвана в САЩ, предаде Ройтерс, позовавайки се на „Текнолъджи ривю“.

Изследователи от Орегонския университет за здраве и наука в Портланд смятат, че са поели по нов път с оглед на големия брой използвани ембриони и демонстрирайки, че е възможно безопасно и ефикасно да се коригират дефектни гени, причиняващи наследствени заболявания.

Нито един от ембрионите, използвани в изследването, резултатите от което се очаква скоро да бъдат публикувани в научно списание, не се е развивал повече от няколко дни.

Изследването включва използването на спорната технология CRISPR, която според поддръжниците й открива нови възможности пред генната медицина със способността да променя гени бързо и ефикасно.

Технологията CRISPR-Cas9 действа като „молекулярна ножица“, която избирателно изрязва нежелани участъци от генома и ги подменя с нови.

Доскоро САЩ бяха сред противниците на технологията. Редица други страни са подписали споразумение, забраняващо практиката, поради опасения, че тя може да се използва за създаването на т.нар. „дизайнерски бебета“.

Резултат с изображение за embryo

Подобни изследвания, с противоречиви резултати, досега са публикували китайски специалисти.

През декември 2015 г. учени и етици, участвали в международна среща, организирана от Американската академия на науките във Вашингтон, излязоха със становище, че ще бъде „безотговорно“ да се използва технология за редактиране на гени в човешки ембриони с терапевтични цели – например за корекция на генетични заболявания, докато не бъдат разрешени всички въпросни, свързани с нейната безопасност и ефикасност, припомня агенцията.

По-рано през годината експертите от САЩ обаче „смекчиха“ позицията си относно редактирането на човешки яйцеклетки, сперма и ембриони. Според публикуван през февруари доклад на Американската академия на науките и Американската академия по медицина, технологичният напредък прави редактирането на гени в човешки репродуктивни клетки „реалистична възможност, която заслужава сериозно обмисляне“.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

188 години Андерсенови приказки

Датският писател и поет Ханс Кристиан Андерсен се ражда на 2 април 1805 г. в Одензе. Баща му е бил обущар, а майка му...

Музиката на живота

„Съдбата не означава, че животът ти е строго предначертан. Затова е признак на пълно невежество да оставиш всичко на съдбата и да не допринасяш...

Безплатна прожекция на „Всичко е любов“ с Иван Иванов и Янина Кашева в кино „Одеон“ (видео)

С безплатна прожекция ще бъдат отбелязани 44 години от премиерата на филма „Всичко е любов“. Събитието ще е на 1 декември в кино „Одеон“....

In memoriam: На 83-годишна възраст ни напусна проф. Ивайло Знеполски

На 83-годишна възраст е починал професор Ивайло Знеполски. Смъртта му е настъпила снощи около 22.00 часа, съобщи БТА, позовавайки се на информация от семейството...

Ирина Флорин обяви предКОЛЕДЕН концерт в София

Звездата на българския поп Ирина Флорин обяви предКОЛЕДЕН концерт, който ще се състои на 16 декември (събота) от 21 часа в столичния клуб The...