Магданозът – много повече от украса във вашата чиния

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Какво не знаем за здравословните ползи на подправката

Един стрък магданоз може да бъде много повече от украса във вашата чиния. Магданозът съдържа два вида необичайни компоненти, които предоставят уникални ползи за здравето.

Летливитете му масла, по-специално миристицин, при опит с животни показват, че инхибират образуването на тумори в белите дробове. Миристицинът също активира ензима глутатион-S-трансфераза, който помага за прикрепването на глутатион молекулите към кислородните молекули, което в противен случай вреди на тялото.

Активността на летливите масла на магданоза го определят като „химиозащитна“ храна. Такава, която помага за неутрализирането на някои видове канцерогени (като тези, които са част от цигарения дим и пушека от скара на дървени въглища).

Състав на магданоза

Флавоноидите в магданоза действат като антиоксиданти, които се обединяват с високо реактивни кислородо съдържащи молекули, за да предотвратяват увреждания на клетките. Екстракт от магданоз е бил използван при опити с животни за увеличаване на антиоксидантния капацитет в кръвта.

Етеричните масла на магданоза са отличен източник на две хранителни вещества, които са важни за предотвратяването на много заболявания: витамин С и витамин А (по-специално чрез неговата концентрация на провитамин А каротеноиди и бета-каротин).

Витамин С има много различни функции. Той е водоразтворим антиоксидант, който обезврежда опасните свободни радикали във всички водоразтворими части на тялото. Високите нива на свободни радикали допринасят за развитие и прогресиране на широк спектър от заболявания, включително атеросклероза, рак на дебелото черво, диабет и астма.

Резултат с изображение за магданоз

Ползи от магданоза

Освен това, витаминът е мощен противовъзпалителен агент, което обяснява неговата полезност при състояния, като остеоартрит и ревматоиден артрит. И тъй като витамин С е необходим за доброто функциониране на имунната система, той може да бъде полезен за предотвратяване на повтарящи се ушни инфекции или настинки.

Бета-каротинът е друг важен антиоксидант, който работи в мастно-разтворимите части на тялото. Диетите с храни, богати на бета-каротин, също намаляват риска за развитие и прогресиране на състояния, като атеросклероза, диабет и рак на дебелото черво.

Бета-каротинът се превръща в организма във витамин А, който е хранителен и толкова важен за имунната система, че псевдонимът му е „анти-инфекциозен витамин.“

Магданозът е добър източник на фолиева киселина, която играе много важна роля по отношение на сърдечно-съдовите заболявания. Чрез нея може да намалите риска от инфаркт и инсулт.

Фолиевата киселина е важна хранителна съставка за правилното клетъчното деление и следователно е жизнено важна за предотвратяване на рак в две области на тялото, които съдържат бързо делящите се клетки, а именно на дебелото черво и на шийката на матката.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Жената, която може би никога няма да бъда

Така и не се научих да бъда от онези жени с невероятно изправените рамене. Които обожават високите си обувки и брадичката им е толкова...

Филми, снимани в София, ще покажат облика на града през 60-те и 70-те години

Винаги има какво да разкажем за кино "Влайкова" и читалището, което се помещава там. Ржисьорът Олег Ковачев, председател на настоятелството на Народно читалище "Антон...

Родопското село Орцево посреща деня при температура на въздуха от 9 градуса

„Живеем там, където над нас звезди са само и небето”, казва Исмаил Али в стихотворението си "Орцево". Дивното село Орцево е с най-висока надморска височина...

Идеите и възгледите на Адам Смит

Адам Смит, най-видната фигура в развитието на икономическата теория, е роден в 1723 г. в град Кърккалди, Шотландия. Като младеж следва в Оксфордския университет,...

„Когато имаш работа с бесни вълци, не можеш да бъдеш овца.“ Още от Мики Спилейн

Истинското му име е Франк Морисън Спилейн. Най-известен е с поредицата си криминални герои с главен герой детектив Майк Хамър. На български са преведени...