Магданозът – много повече от украса във вашата чиния

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Какво не знаем за здравословните ползи на подправката

Един стрък магданоз може да бъде много повече от украса във вашата чиния. Магданозът съдържа два вида необичайни компоненти, които предоставят уникални ползи за здравето.

Летливитете му масла, по-специално миристицин, при опит с животни показват, че инхибират образуването на тумори в белите дробове. Миристицинът също активира ензима глутатион-S-трансфераза, който помага за прикрепването на глутатион молекулите към кислородните молекули, което в противен случай вреди на тялото.

Активността на летливите масла на магданоза го определят като „химиозащитна“ храна. Такава, която помага за неутрализирането на някои видове канцерогени (като тези, които са част от цигарения дим и пушека от скара на дървени въглища).

Състав на магданоза

Флавоноидите в магданоза действат като антиоксиданти, които се обединяват с високо реактивни кислородо съдържащи молекули, за да предотвратяват увреждания на клетките. Екстракт от магданоз е бил използван при опити с животни за увеличаване на антиоксидантния капацитет в кръвта.

Етеричните масла на магданоза са отличен източник на две хранителни вещества, които са важни за предотвратяването на много заболявания: витамин С и витамин А (по-специално чрез неговата концентрация на провитамин А каротеноиди и бета-каротин).

Витамин С има много различни функции. Той е водоразтворим антиоксидант, който обезврежда опасните свободни радикали във всички водоразтворими части на тялото. Високите нива на свободни радикали допринасят за развитие и прогресиране на широк спектър от заболявания, включително атеросклероза, рак на дебелото черво, диабет и астма.

Резултат с изображение за магданоз

Ползи от магданоза

Освен това, витаминът е мощен противовъзпалителен агент, което обяснява неговата полезност при състояния, като остеоартрит и ревматоиден артрит. И тъй като витамин С е необходим за доброто функциониране на имунната система, той може да бъде полезен за предотвратяване на повтарящи се ушни инфекции или настинки.

Бета-каротинът е друг важен антиоксидант, който работи в мастно-разтворимите части на тялото. Диетите с храни, богати на бета-каротин, също намаляват риска за развитие и прогресиране на състояния, като атеросклероза, диабет и рак на дебелото черво.

Бета-каротинът се превръща в организма във витамин А, който е хранителен и толкова важен за имунната система, че псевдонимът му е „анти-инфекциозен витамин.“

Магданозът е добър източник на фолиева киселина, която играе много важна роля по отношение на сърдечно-съдовите заболявания. Чрез нея може да намалите риска от инфаркт и инсулт.

Фолиевата киселина е важна хранителна съставка за правилното клетъчното деление и следователно е жизнено важна за предотвратяване на рак в две области на тялото, които съдържат бързо делящите се клетки, а именно на дебелото черво и на шийката на матката.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Оскар Уайлд: От вълненията може да ни излекува само душата

Оскар Уайлд е от онези автори, които задължително трябва да бъдат препрочитани, защото в книгите му има мъдрост, каквато животът притежава, но не винаги...

Не ми отделяй много време…

*** Не ми отделяй много време, въпроси не задавай ти. С очи и ласкави, и верни не срещай моите черти. По пролетните локви тръпни следите ми недей следи. Не ще се...

Луиза Мей ОЛКЪТ: Любовта е велик разкрасител

Луиза Мей Олкът е най-известна със считания за литературен шедьовър роман „Малки жени“, преведена и на български. Други популярни нейни произведения са „Малки мъже“,...

Кои са най-богатите скъперници на всички времена

Много богаташи водят разточителен начин на живот. Има обаче и такива, които не обичат да дават пари за глезотии, въпреки огромното си състояние. Да...

Когато нещо си отиде, друго заема мястото му. Любовта предпочита да влиза с взлом.

Счупеното не се лепи, а единствено водата е в състояние да запуши празните пространства – дори най-недостъпните. Природата не търпи състоянието на вакуум, затова...