КЛАВДИЙ: Житие и битие на един император

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Той никога не е бил войник, но постига първото териториално разширение на империята след Октавиан

Тиберий Клавдий Нерон Германик е роден в Лугдунум (Лион, дн. Франция) на 1 август 10 г. пр. н.е. Той е син на Нерон Друз, брат на Тиберий и Антония, дъщеря на Марк Антоний и Октавия.

Въпреки знатния си произход, Клавдий няма в началото перспективи за кариера в политиката. Причината са физическите му недостатъци: куцал и заеквал, при възбуда му треперела главата и имал пяна на устата, непрекъснато се оплаквал от силни болки в стомаха. Учените не са единни по въпроса от какво точно е страдал Клавдий:от спастична парализа, от множествена склероза или възпаление на мозъчната кора. Но тези недостатъци не се отразяват на умственото му развитие – факт, който околните не взимат под внимание. Едва Калигула забелязва това и вади Клавдий от забвението. Калигула се нуждае от лоялен сътрудник и Клавдий става през 37 сенатор и консул.

Убийството на Калигула хвърля Рим в хаос. Германските телоохранители на императора преследват убийците, а в същото време сенатът се опитва да вземе властта и да върне републиката. Преторианците обаче нямат изгода от това и не застават на тяхна страна. В императорския дворец един от войниците случайно се натъква на Клавдий, който се крие зад една завеса. В хаоса преторианците отчаяно се нуждаят от законен наследник на трона и още на същия ден Клавдий е обявен за император. Той създава опасен прецедент, като награждава преторианците за тяхната лоялност с по 15 000 сестерции на човек. Освен това, наказва убийците на Калигула, което го прави популярен сред народа.

Процесите, водени заради държавна измяна, са спрени, а актовете и запасът от отрова на Калигула са унищожени. Конфискуваните от предшественика му земи са върнати на притежателите им, а съответните закони са отменени. Въпреки това не липсват опити за убийство и на самия Клавдий, но той реагира бързо и решително, когато смята, че животът му е застрашен. По време на управлението му са екзекутирани 35 сенатора и 300 конника. Не малко от тях са жертви на интригите на жените и приближените му, които използват страховете на императора, за да се оттърват от враговете си.

Един от проблемите на Клавдий в личния му живот са жените му. Първата му жена, Плавция, не само му изневерява, но и е заподозряна в опит за убийство на съпруга си. От нея той има син – Клавдий Друз, който умира, преди да е навършил пълнолетие, според слуховете – удушен. С Клавдий се развежда поради подозрения в изневяра. Пет месеца след развода тя ражда дъщеря – Клавдия, която обаче не е призната от Клавдий и съдбата й е неизвестна.

Резултат с изображение за Tiberius Claudius Caesar Augustus Germanicus

Втората му жена е Елия, която му ражда дъщеря – Антония. Клавдий се развежда и с нея, като й отнема дъщеричката, която по-късно омъжва за правнук на Помпей Велики. След това 48-годишният Клавдий се жени за Месалина, която по това време е едва на 18 години. Месалина му ражда син, Тиберий Клавдий Германик, месец след интронизацията му. По-късно ще бъде наречен Британик. Месалина знае, че като майка на престолонаследника е защитена срещу всякакви атаки отвън и безсрамно използва тази си позиция, служи си с клевети – много от видните сенатори и любовниците й са екзекутирани. През октомври 48 г. обаче прекалява: докато Клавдий е в Остия, тя се омъжва за един от любовниците си, кандидат-консула Гай Силий. Когато Клавдий научава, го обзема страх, че вече е свален. Много от хората в сената и администрацията се колебаят на коя страна да застанат. В тази несигурна ситуация решително действа секретарят на Клавдий, Нарцис. Месалина е убита, без да може да се срещне с него. Децата й също нямат късмет. Британик по-късно е убит от Нерон, а дъщеря й Октавия се жени за него, но по-късно е заточена и убита.

По време на управлението си (от 41-ва до 54-та година) Клавдий се интересува живо от право и финанси. Понякога дори сам се изявява като съдия. Налага всеобщи правни норми за социално слаби, ускорява съдопроизводството. Друг белег на управлението на Клавдий е централизацията на администрацията.

Именно Клавдий, който никога не е бил войник, постига първото териториално разширение на империята след Октавиан. Най-значителното му постижение е завладяването на Британия. Освен това са анексирани Тракия, Ликия и Мавритания.

След аферата с Месалина, Клавдий решава никога повече да не се жени. Но скоро променя решението си и негова жена става племенницата му Агрипина, сестра на Калигула. За всеобщ ужас Агрипина се оказва също толкова властолюбива, колкото и Месалина. Главната й цел е да види като престолонаследник сина си от първия си брак. Убеждава Клавдий да го осинови под фамилното име Нерон. През 51 г. Нерон е обявен за престолонаследник. Единственият, който след това би могъл да пречи, е Клавдий. Затова, според преданието, на 13 октомври 54-та година той е отровен с гъби. Семпъл край на земния път за един император.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Любомир Левчев: Колко е страшно да бъдеш влюбен…

БЕЗ СЪЛЗИ От Любомир Левчев Колко е лесно да бъдеш влюбен на двадесет години. И колко е лесно да бъдеш разлюбен… Прегръщах ветрища. Целувах дъждове. Търкалях се в ливадите от влажна нежност. А...

От 11-и до 17-и декември БНТ 2 излъчва филми с Невена Коканова

На 12 декември се навършват 85 години от рождението на първата дама на българското кино. „Кино икона“, „филмова легенда“, „първата дама на българското кино“ –...

Един талантлив мъж със сърце на дете – Богдан Томов празнува рожден ден (видео)

Богдан Томов представител на златното поколение на българската естрада. Роден е в София на 6 декември 1956 г. Завършва Естрадния отдел на Музикалната академия...

Павел МАТЕВ: Тъгата не значи примирение, още по-малко отчаяние

Павел Христов Матев е български поет и общественик, роден на днешния 6 декември през 1924 г. в сeло Оризово, Чирпанско. Завършва гимназия в Чирпан...

Маргарита Петкова обяви премиера на най-новата си книга „Още бели нощи“

Премиерата на най-новата книга на Маргарита Петкова с любовни верлибри „Още бели нощи“ (Издателска къща "Персей") ще се състои на 14.12. (четвъртък) от 18.30...
%d bloggers like this: