Мирослав Боршош сключвал неизгодни за НДК договори

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Бившият изпълнителен директор ремонтирал зали без обществени поръчки

След проверките на ДНСК и на външната одиторска фирма “Семпер Фортис” ООД, които откриха много нарушения в НДК, и проверката на Главния инспекторат към Министерски съвет приключи със констатации за неспазване на Закона за обществените поръчки (ЗОП) и грубо погазване на Търговския закон от бившия директор Мирослав Боршош, съобщава dariknews.bg

Докладът на комисията, назначена от премиера Бойко Борисов е от 47 страници. В него е посочено, че в близо 100 договора за доставки и услуги, възлагането е извършено без прилагане на съответните процедури по ЗОП. Дадени са примери с договори за ПР-услуга.

През 2016 г. са подписани два такива договора за 30 393 лв., след това през същата година още четири на стойност 46 672 лв., а през 2017 г. – шест за 80 896 лв. „Сключването на отделни договори за предоставяне на идентични услуги създава условия за заобикаляне на ЗОП“, пише в доклада.

Проверяващите са установили, че в нарушение на чл.20, ал.2 от ЗОП за извършените строително-ремонтни работи в кино „Люмиер“ не е проведена обществена поръчка.

В доклада се посочва, че в нарушение на правилника за упражняване правата на държавата в държавните търговски дружества вместо 3-годишен договор за управление, Мирослав Боршош и Съвета на директорите са били с петгодишни договори.

Пак в нарушение на същия правилник НДК било управлявано без бизнес програма. От констатациите ставя ясно, че Боршош е сключвал договори за наем, без разрешение на едноличния собственик на капитала на дружеството. Нямало и щатно разписание, назначени били хора без професионален опит за съответната длъжност.

Таванът на основната зала в НДК, където ще се провеждат заседанията по време на председателството, излязъл 600 000 лв., пише „Труд“, позовавайки се на документи, с които изданието разполага.

Тези пари е можело да не се платят, ако не се е действало прибързано. По време на заседанията на временната комисия НДК в парламента, новият изпълнителен директор на НДК Ангел Митев призна, че след като работниците свалили модулната италианска система се оказало, че не могат да я монтират отново.

Това наложило доставка на нов „Окачен черен таван със скрита спомагателна конструкция и на жалузен таван със стъкленоватови бафъли“. Демонтажът и окачването на новия таван струват 644 354 лв.

Инженери твърдят, че новият таван крие сериозен риск при силен вятър в залата да има сериозен шум. Причина била побългаряването на модулната конструкция. Оригиналът е американски, но проектантите решили да спестят пари, като дадат на наша фирма да произведе елементите.

Все още се очаква одобрение на работните проекти от НАГ-София, за да започне основният ремонт на сградата за председателството. Изпълнителният директор Ангел Митев призна, че главният архитект на София е поискал от ръководството на двореца да се решат проблемите с авторските права на екипа, който е проектирал НДК. И едва след това главният архитект на столицата щял да пристъпи към одобрение на договорите.

Срокът, който е предвиден по договор за основния ремонт, е 120 дни.

Снимки: БГНЕС

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Радостта от живота се познава чрез скръбта

Днес е най-тъжният петък. Страстната седмица си отива в тишина, каквато подобава на Бог – заради мъките, поруганията и страданията Му. Най-тъжният петък слага край...

Иван Андонов – всяко днес има своето „ВЧЕРА“

„Харесва ми да казвам, че съм роден в тридесетте години на миналия век. Ако някой иска да провери влиянието на звездите върху един човешки...

Джеръм Джеръм: Най-добрата политика е да казваш истината

Джеръм Клапка Джеръм е роден на 2 май през 1859 година. Английският писател е известен главно хумористичните си книги "Трима души на една лодка"...

Блага Димитрова: Страшна сила е събрана в ръцете на любимия мъж

Блага Димитрова е от големите дами на българската литература. Нейната поезия омайва, а прозата ѝ – вдъхновява вярата в любовта. Тя напусна видимя свят...

Тенеси Уилямс: Адът си самият ти!

Тенеси Уилямс идва на белия свят с името Томас Ланиър Уилямс III на 26 март 1911 г. в Кълъмбъс, САЩ. Той е американски поет,...