Петя Дубарова – двете същности на едно вечно момиче

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Снимат игрален филм, посветен на бургаската поетеса

Започна работата по първия игрален филм, посветен на бургаската поетеса Петя Дубарова. Той ще бъде озаглавен „Петя на моята Петя“ по едноименния ѝ разказ, описващ двете същности на едно момиче.

Петя Дубарова е едно от ярките явления в българската проза и поезия. Тя е родена в Бургас през 1962 година и съвсем малка започва да съчинява приказки, разкази и стихове.

Правят игрален филм за Петя Дубарова

Талантът ѝ е забелязан и поощрен от майстора на любовната лирика Христо Фотев. Творбите ѝ са публикувани във вестници и списания, очаква я бъдеще на блестяща поетеса.

На 4 декември 1979 година, ненавършила пълнолетие, Петя Дубарова посяга на живота си. Причините и до днес остават неясни и противоречиви – дали самоубийството ѝ е заради нещастна любов, или последствие от несправедливо обвинение, че е повредила уред във фабрика, където е била на средношколска бригада.

Правят игрален филм за Петя Дубарова

В предсмъртна бележка Петя Дубарова пише:

„Измамена
Младост
Прошка
Сън
Спомен
Зад стените на голямата къща
ТАЙНА”

37 години след смъртта на Петя започва работа по първия игрален филм, посветен на живота  и творчеството ѝ. Идеята за проекта е на Нели Димитрова – сценарист и преподавател в НАТФИЗ.

Съсценарист на продукцията е нейна бивша студентка и голяма почитателка на Петя Дубарова – Валентина Ангелова. Продукцията е подкрепена от Националния филмов център и снимките се очаква да започнат през 2018 г.

Правят игрален филм за Петя Дубарова

„Най-важният въпрос, на който мисля, че намерихме някакъв отговор, е какво би се случило, ако Петя беше останала жива? Какво би станало с нея?”, разказва сценаристката Нели Димитрова. „Това ни водеше през цялото време, това ни мотивираше да мислим сюжета, и в един момент стигнахме до извода, че тя просто не е мъртва”, допълва тя.

Режисьор на филма ще бъде Александър Косев, а продуцент е Николай Урумов.

„Имаме мисия да направим много готин филм, и в същото време младите да се презапознаят с нея и с нейното творчество. Филмът няма да бъде биографичен, няма да бъде в епоха, но Петя Дубарова ще присъства физически по доста интересен начин”, споделя Нели Димитрова.

Духът и творчеството на Петя Дубарова продължават да живеят в сърцата на почитателите й от цялата страна. Десетки песни по нейни стихове са в изпълнение на популярни български изпълнители и състави.

Правят игрален филм за Петя Дубарова

Припомняме си едно стихотворение на поетесата, посветено на днешния ден от календара:

СЪБОТА

Във събота съм тъмна, неразбрана
и гъвкава, и дива като рис.
Умората, избила във каприз,
напуска ме като зарасла рана.

Училището рухва в мисълта ми –
далеч със свойте дневници, дъски.
Към мен пътуват хиляди реки,
очите ми се пълнят с цветни гами

и циганки ми дават своя ритъм.
Аз, силна като пролетна лоза,
китарата превръщам във сълза
и никого не слушам, нито питам.

Във събота съм тъмна, неразбрана
и гъвкава, и дива като рис.
Умората, избила във каприз,
напуска ме като зарасла рана –

не зная просто как да се наричам…
Но щом във понеделник облека
престилка с цвят на черната дъска,
ще бъда пак добро момиче!

Източник и снимки: btv.bg

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Хайнрих Бьол: Чувствата могат да убиват силни неща като любов и омраза

Хайнрих Бьол се ражда на 21 декември 1917 г. в Кьолн в либерално католическо семейство на мебелист. През 30-те години успешно устоява да не...

Острожката библия, смятана за първата печатна Библия на славянски език, е изложена в СУ

Острожката библия, смятана за първата печатна Библия на славянски език, е изложена в Централната университетска библиотека на Софийския университет (СУ) „Св. Климент Охридски“. Тя...

Мариус Куркински открива СОФИЯ МОНО 2024 с „Нашенец“

Литературата оживява на откритата театрална сцена в парка на Военна академия „Георги С. Раковски“ между 17 и 25 юли. За радост на ценителите на театралното...

Паша Христова: Една българска роза в прегръдката на вятъра (ВИДЕО)

На 21 декември през 1971 година самолет на БГА "Ил-18", който трябва да лети за Алжир със 73-ма пътници на борда, катастрофира на летище...

Световни музикални виртуози на една сцена на „Pravets Art Nights“

На 19 и 20 юли 2024 г. в Правец ще се проведе "Pravets Art Nights". Музикалната програма и тази година е дело на Софийската...