Петя Дубарова – двете същности на едно вечно момиче

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Снимат игрален филм, посветен на бургаската поетеса

Започна работата по първия игрален филм, посветен на бургаската поетеса Петя Дубарова. Той ще бъде озаглавен „Петя на моята Петя“ по едноименния ѝ разказ, описващ двете същности на едно момиче.

Петя Дубарова е едно от ярките явления в българската проза и поезия. Тя е родена в Бургас през 1962 година и съвсем малка започва да съчинява приказки, разкази и стихове.

Правят игрален филм за Петя Дубарова

Талантът ѝ е забелязан и поощрен от майстора на любовната лирика Христо Фотев. Творбите ѝ са публикувани във вестници и списания, очаква я бъдеще на блестяща поетеса.

На 4 декември 1979 година, ненавършила пълнолетие, Петя Дубарова посяга на живота си. Причините и до днес остават неясни и противоречиви – дали самоубийството ѝ е заради нещастна любов, или последствие от несправедливо обвинение, че е повредила уред във фабрика, където е била на средношколска бригада.

Правят игрален филм за Петя Дубарова

В предсмъртна бележка Петя Дубарова пише:

„Измамена
Младост
Прошка
Сън
Спомен
Зад стените на голямата къща
ТАЙНА”

37 години след смъртта на Петя започва работа по първия игрален филм, посветен на живота  и творчеството ѝ. Идеята за проекта е на Нели Димитрова – сценарист и преподавател в НАТФИЗ.

Съсценарист на продукцията е нейна бивша студентка и голяма почитателка на Петя Дубарова – Валентина Ангелова. Продукцията е подкрепена от Националния филмов център и снимките се очаква да започнат през 2018 г.

Правят игрален филм за Петя Дубарова

„Най-важният въпрос, на който мисля, че намерихме някакъв отговор, е какво би се случило, ако Петя беше останала жива? Какво би станало с нея?”, разказва сценаристката Нели Димитрова. „Това ни водеше през цялото време, това ни мотивираше да мислим сюжета, и в един момент стигнахме до извода, че тя просто не е мъртва”, допълва тя.

Режисьор на филма ще бъде Александър Косев, а продуцент е Николай Урумов.

„Имаме мисия да направим много готин филм, и в същото време младите да се презапознаят с нея и с нейното творчество. Филмът няма да бъде биографичен, няма да бъде в епоха, но Петя Дубарова ще присъства физически по доста интересен начин”, споделя Нели Димитрова.

Духът и творчеството на Петя Дубарова продължават да живеят в сърцата на почитателите й от цялата страна. Десетки песни по нейни стихове са в изпълнение на популярни български изпълнители и състави.

Правят игрален филм за Петя Дубарова

Припомняме си едно стихотворение на поетесата, посветено на днешния ден от календара:

СЪБОТА

Във събота съм тъмна, неразбрана
и гъвкава, и дива като рис.
Умората, избила във каприз,
напуска ме като зарасла рана.

Училището рухва в мисълта ми –
далеч със свойте дневници, дъски.
Към мен пътуват хиляди реки,
очите ми се пълнят с цветни гами

и циганки ми дават своя ритъм.
Аз, силна като пролетна лоза,
китарата превръщам във сълза
и никого не слушам, нито питам.

Във събота съм тъмна, неразбрана
и гъвкава, и дива като рис.
Умората, избила във каприз,
напуска ме като зарасла рана –

не зная просто как да се наричам…
Но щом във понеделник облека
престилка с цвят на черната дъска,
ще бъда пак добро момиче!

Източник и снимки: btv.bg

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Любомир Левчев: Колко е страшно да бъдеш влюбен…

БЕЗ СЪЛЗИ От Любомир Левчев Колко е лесно да бъдеш влюбен на двадесет години. И колко е лесно да бъдеш разлюбен… Прегръщах ветрища. Целувах дъждове. Търкалях се в ливадите от влажна нежност. А...

От 11-и до 17-и декември БНТ 2 излъчва филми с Невена Коканова

На 12 декември се навършват 85 години от рождението на първата дама на българското кино. „Кино икона“, „филмова легенда“, „първата дама на българското кино“ –...

Един талантлив мъж със сърце на дете – Богдан Томов празнува рожден ден (видео)

Богдан Томов представител на златното поколение на българската естрада. Роден е в София на 6 декември 1956 г. Завършва Естрадния отдел на Музикалната академия...

Павел МАТЕВ: Тъгата не значи примирение, още по-малко отчаяние

Павел Христов Матев е български поет и общественик, роден на днешния 6 декември през 1924 г. в сeло Оризово, Чирпанско. Завършва гимназия в Чирпан...

Маргарита Петкова обяви премиера на най-новата си книга „Още бели нощи“

Премиерата на най-новата книга на Маргарита Петкова с любовни верлибри „Още бели нощи“ (Издателска къща "Персей") ще се състои на 14.12. (четвъртък) от 18.30...
%d bloggers like this: