Анри НЕСТЛЕ – буржоата, който обичаше обикновените хора

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Основоположникът на корпоративната култура се раджа на днешния 10 август през 1814 година

Историята е бедна на факти, що се отнася до създателя на най-голямата компания, производител на храни и напитки в света.

Наследственият бизнес на Хайнрих (по-късно Анри) няма нищо общо с хранителната индустрия. Бащата на Хайнрих, Йохан Улрих Матиас, наследява стъкларски бизнес от баща си. Майката на Хайнрих – Анна Мария Катарина Ееман, също произлиза от семейство на стъклар.

Хайнрих Нестле е роден на 10 Август 1814 година. Той е единадесетото от общо 14 деца в семейството.

Резултат с изображение за Heinrich Nestle

Поради липса на достатъчно архиви не знаем почти нищо за началното му обучение. По правило в буржоазните семейства по това време децата имат частен учител до 9-тата си година, а между 9 и 11 години посещават гимназия.

Преди да навърши 20 години Хайнрих вече е с 4-годишен стаж при Дж. И. Щайн, фармаколог. През 1839 година започва работа като квалифициран фармаколог – официално получава право да прави химични експерименти, да предписва и продава лекарства.

Именно това е времето, когато той сменя името си на Анри Нестле, с цел по-лесно адаптиране към социалната среда във Веве, Швейцария.

През 1843 година Анри купува едно от най-прогресивните производства за региона – на рапично семе, масла, ликьори, ром, абсент и оцет. Малко по-късно започва производството и продажбата на минерална вода и лимонада. В годините на икономическа криза (1845 – 1847) обаче се отказва от производството на минерална вода. А след сдружаването му с Кепел през 1857 г. двамата се концентрират върху газовото осветление и изкуствените торове.

В началото на 1860 финансовото положение на Анри Нестле е завидно стабилно и той мисли за женитба. Сватбата не закъснява. Анри и Анна Клементина Терес Ееман се женят на 23 май 1860 година във Франкфурт.

Резултат с изображение за Heinrich Nestle

Не е възможно да се каже кога точно стартира проектът за разработването на бебешки храни. В основата на интереса му към изхранването на бебетата стоят няколко фактора – високата смъртност в собственото му семейство (от общо 14 деца, само половината доживяват до юношеските си години), познанията му на фармаколог и неговата съпруга.

Анри Нестле комбинира краве прясно мляко с брашно и захар, за да осигури заместител на майчиното мляко за деца, които не могат да приемат кърма. Анри извлича киселините и скорбялата от брашното и разработва своя продукт в сътрудничество с Жан Балтазар Шнецлер – учен, занимаващ се с проблемите на храненето. Обединяването на науката, бизнеса и високото качество поставят основата на бизнес стандартите на компанията Нестле, които се превръщат във водещи принципи, валидни и днес.

Резултат с изображение за Heinrich Nestle

В края на 1874 година Анри Нестле продава компанията. Със съпругата си се преместват в резиденция, която по-късно става известна под името Вила Нестле. Двамата продължават да помагат на хората, като правят обществени дарения за подобрение на инфраструктурата.

Анри Нестле-Ееман умира на 7 юли 1890 година, завещавайки на света адаптираните млека – алтернатива на майчината кърма. Той създава една корпоративна култура, която се характеризира с глобална ориентация, никакви компромиси с качеството, научно разработени храни и зачитане на регионалните особености.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Финландската писателка Мария Турчаниноф идва в България

Финландската писателка Мария Турчаниноф пристига в България за участие в Софийския литературен фестивал за деца и младежи, който ще се състои от 5 до...

Киноверигата Cineland откри първия си комплекс в София, осем зали посрещат зрителите

Киноверигата Cineland откри първия си комплекс в София. Той има осем зали и се намира в Bulgaria Mall, където по-рано имаше кино "Арена". Киното...

Прекомерната скръб се смее. Прекомерната радост плаче ~ Уилям Блейк

Уилям Блейк (1757-1827) е един от най-оригиналните английски поети, напълно неизвестен приживе. Произхожда от обикновено семейство и няма академично образование. Притежава изключителен талант и...

Биографът на Леонардо да Винчи, Мунк и Галилей пристига в България

Известният норвежки писател Атле Нес пристига в България за кратко литературно турне в страната и участие в Софийския международен литературен фестивал в НДК. На...

Нещо подобно на ден – стихотворение от Емили Дикинсън

*** Ще дойде ли някога утрото? И нещо подобно на ден? Да бях планината висока - дали ще го видя пред мен? И има ли тяло на лилия? И птичи...