Маргарет МИЧЪЛ: Несгодите или изграждат личността, или я пречупват

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Това се казва успех – да напишеш един-единствен роман, но той да те превърне в легенда. Тя е Маргарет Мичъл. Авторката на бестселъра на всички времена „Отнесени от вихъра” (1936), по който продължават да въздишат млади и стари, умира през 1949 г.

Любовната история на нейните герои Скарлет О’Хара и Рет Бътлър на фона на Американската гражданска война е толкова вълнуващо разказана, че веднага печели награда „Пулицър”. А само три години след публикуването на книгата е пренесена и на големия екран от режисьора Виктор Флеминг и актьорите Вивиан Лий и Кларк Гейбъл. Филмът, разбира се, става рекордьор по продадени билети. Получава също рекордните 10 награди „Оскар” (цели 20 години по-късно „Бен Хур” печели с една повече). Така „Отнесени от вихъра” се превръща в емблема на Златна ера на Холивуд.За да се случи всичко това обаче, първо трябва да се роди едно момиченце на име Маргарет Мънърлин Мичъл Марш, носещо невероятната дарба на разказвач. Случва се на 8 ноември 1900 г. в Атланта, САЩ, в дома на адвоката Юджийн Мичъл и съпругата му Мария Изабел. Баща й е председател на местното историческо общество, а двамата ѝ дядовци са участници в Гражданската война на страната на южняците.

Разказите за отминалите времена съпътстват цялото детство на бъдещата журналистка и писателка. Мичъл получава стабилно образование във Вашингтонската Семинария и престижния женски „Смитс колиддж”. Постъпва на работа в „Атланта джърнъл” е бързо се нарежда сред водещите репортери на изданието.

През 1926 г. обаче получава тежка травма на глезена и не може повече да практикува тази професия. Заживява живота на повечето американки по това време, но съпругът ѝ я насърчава да продължи да пише. Така след 10-годишен труд на бял свят излиза единственият ѝ роман „Отнесени от вихъра”.

На 11 август 1949 г. Маргарет Мичъл е блъсната от такси недалеч от дома ѝ в Атланта. Пет дни по-късно авторката на най-четения любовен роман на всички времена вече я няма.

Спомняме си за създателката на „Отнесени от вихъра” с нейни размисли и цитати:

“Не съм се старала да създам образ на жена, достойна за възхищение. Намирам за нелепо и смешно мис О’Хара да се превърне в национална героиня. Мисля, че това говори лошо за моралното и умствено състояние на нацията, способна да аплодира и да се увлече по жена, която се държи по подобен начин.”

„Няма да мисля за това днес. За това ще мисля утре.” (любимата фраза на Скарлет в „Отнесени от вихъра”)

„Човек не може да върви напред, ако душата му е разяждана от болезнени спомени.”

„Да не приличаш на другите… това е грях, който не прощава нито едно общество. Осмели се да не приличаш на другите и ще бъдеш анатемосан!”

„Смърт, данъци, раждане. И първото, и второто, и третото никога не идват навреме.”

„Обещанията се дават, за да се нарушават.”

„Животът не е поемал към нас задължение да осъществява мечтите ни. Трябва да вземем каквото ни предлага и да сме благодарни, защото и по-лошо би могло да бъде.”

„Несгодите или изграждат личността, или я пречупват.”

„Най-страшното нещо на света е жена, която няма страх от нищо.”

„Докато не изгубиш репутацията си, не можеш да осъзнаеш какво бреме е тя всъщност.”

„С достатъчно кураж можеш да се справиш и без репутация.”

„В момент на слабост аз написах книга.“

„Никога не ми е лесно да пиша и никога не съм доволна от това, което съм написала. Затова пренаписвам.”

„Поразително е упорството на жените да запазят веригите, които ги оковават!”

„Никаква сила на света не може да ни сломи, освен нашата собствена природа, в която е заложено тъй силно да копнеем по неща, изгубени безвъзвратно, и да пазим толкова много спомени.”

„Каквото е счупено – счупено е. И аз предпочитам да запазя спомена за някогашната му красота, вместо цял живот да се примирявам с пукнатини.”

Заглавна снимка: PBS

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Неподправеният благодетел: Евлоги Георгиев

Роденият на днешния ден Евлоги Георгиев дарява 6 милиона лева и имот, за да се издигне храм на знанието. Можел е да ги изхарчи...

Това ми стига

АЛИКАНТЕ Един портокал на масата. Роклята ти – на пода. A ти – в леглото ми. Прекрасни мигове на настоящето. Свежестта на нощта. Топлината на моя живот. Жак Превер АRTday.bg  

В 30 фигури великолепният Павел Койчев разказва историята на човека (снимки)

През 2019 г. зала "Райко Алексиев" на СБХ бе изпълнена с едно цялостно произведение на Павел Койчев - подобно на предходните му изложби "Нещо...

Разкази на режисьора Педро Алмодовар излизат на български език

Тази книга е най-близка до фрагментирана автобиография, непълна и донякъде криптирана. Все пак вярвам, че читателят ще добие максимална представа за мен като филмов...

Махатма Ганди: Десет принципа за промяна на света

„На бъдещите поколения ще бъде трудно да повярват, че някога такъв човек, от плът и кръв, е ходил по земята.” Това са думите, които...