Глобалното затопляне променя времето на речните разливи

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Проучването, обхванало 50-годишен период, показва, че реките в Европа вече прииждат със седмици по-рано

Глобалното затопляне предизвиква промени в прииждането на реките в Европа, застрашавайки земеделието и инфраструктурите на целия континент, предадоха световните информационни агенции, позовавайки се на безпрецедентно мащабно изследване, публикувано в сп. „Сайънс“.

Проучването, обхванало 50-годишен период, показва, че реките в Европа вече прииждат със седмици по-рано, като най-засегнати са западните и североизточните части на континента.

В Швеция, Финландия и Прибалтийските републики реките често преливат един месец по-рано, отколкото през 60-те и 70-те години на миналия век. Това се обяснява с преждевременното топене на снеговете в резултат на климатичните промени.

Резултат с изображение за наводнения европа

Съществени изменения се наблюдават и в Западна Европа по продължение на атлантическото крайбрежие между Португалия и Великобритания, където половината от хидрометричните станции са регистрирали прииждане на реките с до 15 дни по-рано. В тази част от континента основна причина за разливите е повишената влажност на почвата.

В района на Северно море и части от Средиземноморието реките прииждат със закъснение от няколко дни заради по-късните дъждове през зимата.

За целите на изследването екип от Института по хидротехника и управление на водните ресурси към Техническия университет на Виена, Австралия, под ръководството на Гюнтер Бльошл, е анализирал данни от над 4200 хидрометрични станции в 38 страни за периода между 1960 и 2010 г. Специалистите са отчели и фактори като валежи, влажност на почвата и покачване на температурите, търсейки причини за промените в периодите на покачване на водите.

Резултат с изображение за наводнения европа

Подобни изменения в сезонността на разливите могат да засегнат съществено земеделската продукция, безопасността на инфраструктурите, хидроенергетиката и водоснабдяването, отбелязват в придружаващ публикацията коментар специалисти от университета на Лъфбъро, Великобритания.

Наводненията, предизвикани от преливане на реките, засягат повече хора по света, отколкото всички останали природни бедствия. Годишните щети се оценяват на 104 милиарда долара.

Заглавна снимка: HavenHill Synergy Ltd.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Райнер Мария Рилке: Красотата не е друго, освен начало на ужаса

Райнер Мария Рилке е роден на 4 декември 1875 г. в Прага, но е смятан за австрийски поет, тъй като пише главно на немски...

Маргарита Петкова: Зззззззлоба, зззззззавист… Зззззащо, бе?!

Завистта е един от седемте смъртни гряха. Не съм ги измисляла аз. Обаче имам собствена трактовка върху темата. Завистта поражда по някакъв необясним начин...

Смъртта е път, който вече си изминал ~ Жерар Филип

След себе си той оставя жив образа на пролет и младост. Красив, талантлив, аристократичен, скромен в живота, блестящ на екрана. Филмите на Жерар Филип...

Драмата „Непознати“ e големият победител на Британските независими филмови награди (видео)

Драмата "Непознати" (All of Us Strangers) e големият победител на Британските независими филмови награди (BIFA), предаде Ройтерс, цитирана от БТА. "Непознати" спечели седем отличия, след...

Кокошката е само средство за яйцето да създаде друго яйце ~ Самюъл Бътлър

Самюъл Бътлър живее и твори по време на Викторианската епоха. Известен е най-вече с утопичната си сатира „Erewhon“ и полуавтобиографичния му роман „The Way...