Летните плодове като част от здравословното хранене

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Когато плодовете и зеленчуците са местни и в сезон, техните хранителни качества са в пъти по-добри

Вече е лесно да се сдобиеш с какъвто плод пожелаеш целогодишно. Големите супермаркети внасят свежа продукция от цял свят, дори в студените месеци за нашите географски ширини. Но когато плодовете и зеленчуците са местни и в сезон, техните хранителни качества са в пъти по-добри. Освен това са значително по-вкусни и по-ароматни. Здравословният им ефект върху организма не може да се сравни с нищо, а също така са отлични помощници в отслабването. Лятото е сезонът на изобилието – много слънце, повече почивки и разбира се, вкусни и полезни летни плодове. В пика на лятото тялото ни може да страда от дехидратация, чувствителност на кожата и недостиг от витамини и минерали.

Освен пиенето на много вода, хапването на свежи летни плодове и зеленчуци може да помогне на организма неимоверно много да остане енергизиран и хидратиран. Важно е да знаете, че децата, възрастните хора и активно спортуващите губят телесни флуиди по-бързо от останалите хора. Също така, когато въздухът навън е влажен, нашето изпотяване не може да ни охлади достатъчно, поради което се чувстваме по-жадни и ни е по-горещо. Решението е хапването на полезните летни плодове, които специалистите по здравословно хранене препоръчват горещо.

Тези 9 летни плодове и зеленчуци не само са безобразно вкусни, но и зареждат организма с вода и комбинация от хранителни вещества, които поддържат тялото здраво и енергично:

Резултат с изображение за праскови

Праскови: сочни, сладки и вкусни, прасковите са също лечебни и диетични. Съдържат голямо количество антиоксиданти, пектин, каротин, етерични масла, лимонена, ябълчна и винена органични киселини. Богати са на минералите желязо, калий, магнезий, селен, цинк, фосфор и т.н., както и на витамините C, A, Е, K, PP и фолиева киселина. Интересен факт е, че само една праскова доставя на организма ¾ от необходимата дневна доза витамин C. Прасковите са нискокалорични и се включват идеално в извайването на тяло за плажа.

Резултат с изображение за кайсии

Кайсии: отличен източник на каротин, само три кайсии дневно покриват необходимата нужда от витамин А. Витамините от групата B (особено ниацин и фолиева киселина), C, E и K също присъстват в изобилие. Благодарение на високото съдържание на калий, кайсиите са безценен помощник за укрепване на сърдечно-съдовата система. А желязото, което се бори с анемията, ги прави много подходящи за бременни жени и деца.

Резултат с изображение за диня

Дини: както доматите, червеният цвят на дините е признак на високото съдържание на ликопен. Богата е също на витамините А, В1, В3, B6 и С, минералите  калций, желязо, магнезий и мед. Ако сте жадни, динята е способна на чудеса – възстановява изгубените течности от организма за минути. В 100 г. диня има едва 26 ккал, което я прави супер диетична.

Резултат с изображение за пъпеши

Пъпеши: зрелите плодове съдържат бързи въглехидрати – глюкоза, фруктоза и захароза. Месестата им част е богата на витамини от групата В, витамин С, калий, магнезий, желязо, калций, селен и други вещества, които действат благоприятно на сърдечно-съдовата система и жлезите с вътрешна секреция. Само 150 г. пъпеш задоволяват нуждите на организма от фолиева киселина за деня, което го прави съвършен плод за жени планиращи бременност, бременни, деца и лица с хронични заболявания. Въпреки съдържанието на захари, пъпешът е много подходящ за отслабване, поради високото съдържание на течности – 67 % и сравнително ниската калоричност 42 ккал на 100 г.

Резултат с изображение за малини

Малини: богат източник на минералите калий, калций и желязо, витамините А и C, антиоксиданти и фибри. Нискокалоричните малини имат способността да подобряват храносмилането, а оттам и да ускоряват отслабването. Кумаринът в малините нормализира съсирването в кръвта и укрепва кръвоносните съдове. Доказано е, че имат силно изразено противотемпературно действие. Понижават кръвната захар и отстраняват въглехидратите от кръвта на диабетиците.

Резултат с изображение за къпини

Къпини: тези вкусни горски плодове са мощни антиоксиданти и отлични източници на витамин С. Къпините имат по-високо съдържание на фибри от останалите плодове, а фибрите са важни за правилното функциониране на червата, понижават нивата на холестерола и спомагат за поддържане на здравословно тегло. Само една шепа къпини доставя на организма половината от необходимия ежедневен прием на минерала манган, който помага на организма в изграждането на здрава костна структура.

Резултат с изображение за боровинки

Боровинки: дребните планински плодове, богати на антиоксиданти, които им придават сини, червени и черни цветове. Съдържат също фотохимикала елагиева киселина, който спира разрушаването на клетките. Много добър източник на витамините А, С и от групата В, минералите натрий, калций, магнезий, фосфор, желязо, неразтворими фибри акто пектин и органични киселини (ябълчна, лимонена). Верен помощник за перфектно зрение.

Резултат с изображение за ябълки

Ябълки: въпреки че повечето плодове и зеленчуци съдържат антиоксиданти, в ябълките се среща един от най-мощните – кверцетин, който стимулира имунната система и се бори с различни заболявания. Богати източници на фибри, ябълките помагат за регулирането на обмяната на веществата и на храносмилането. Фибрите намаляват чувството на глад, което прави ябълката идеална за консумация между основните хранения през деня. Една ябълка преди спорт помага за по-доброто усвояване на кислорода в белите дробове, което може да направи тренировката по-лека и по-дълга.

Резултат с изображение за круши

Круши: с висока концентрация в крушите се отличават фолиева киселина, холин, витамин С, витамин А и бета-каротин, витамин К, фосфор, калций, магнезий и изключително много калий, което ги прави подходящи за профилактика на високо кръвно и остеопороза. Крушите са едни от най-полезните плодове, тъй като благодарение на съдържащите се антиоксиданти потискат възпалителните процеси в организма, укрепват сърдечно-съдовата система и предпазват от различни видове рак. Една средно голяма круша има около 100 ккал. 3/4 от това тегло е вода, което я прави изключително диетична.

Биляна Божилова, Еdna.bg

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Радостта от живота се познава чрез скръбта

Днес е най-тъжният петък. Страстната седмица си отива в тишина, каквато подобава на Бог – заради мъките, поруганията и страданията Му. Най-тъжният петък слага край...

Иван Андонов – всяко днес има своето „ВЧЕРА“

„Харесва ми да казвам, че съм роден в тридесетте години на миналия век. Ако някой иска да провери влиянието на звездите върху един човешки...

Джеръм Джеръм: Най-добрата политика е да казваш истината

Джеръм Клапка Джеръм е роден на 2 май през 1859 година. Английският писател е известен главно хумористичните си книги "Трима души на една лодка"...

Блага Димитрова: Страшна сила е събрана в ръцете на любимия мъж

Блага Димитрова е от големите дами на българската литература. Нейната поезия омайва, а прозата ѝ – вдъхновява вярата в любовта. Тя напусна видимя свят...

Тенеси Уилямс: Адът си самият ти!

Тенеси Уилямс идва на белия свят с името Томас Ланиър Уилямс III на 26 март 1911 г. в Кълъмбъс, САЩ. Той е американски поет,...