Роман Полански от първо лице в книга и извън кориците

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Обвиненията в сексуално посегателство срещу режисьора, роден точно преди 84 години, очевидно нямат край

Публикувана за първи път през 1984 година, автобиографията на Роман Полански е посрещната възторжено, но не е преиздавана впоследствие. В нея големият режисьор разказва за детството си в Полша, за гетото в Краков и за своето оцеляване. Следват спомени от следването и първите филми в Полша, а после в Париж на „новата вълна“, в Лондон и Холивуд. Полански разказва подробно за творчеството си, което отразява една бурна епоха, но е самобитно и в никакъв случай не принадлежи на някоя национална култура.

Резултат с изображение за roman polanski

Самият му живот е особен случай, защото макар и покорил света с филмите си, той постоянно се намира под светлината на прожекторите с трагичните и скандални събития в живота си: смъртта на първата му съпруга Шарън Тейт и обвинението в изнасилване, което продължава до днес. Полански описва откровено всички свои възходи и падения, трудности и успехи.  Първото издание на автобиографията завършва с военното положение в Полша. Сега той живее с Еманюел Сене, негова съпруга от повече от 30 години и майка на двете му деца. В епилога към своята автобиография той й отдава своята почит и заявява, че най-голямото щастие в живота му е срещата с нея.

„Роден в Източна Европа, той е преживял деспотизма с плътта и с въображението си и е очаровал Запада с изключителното си майсторство“ – казва за него „Пари Мач“.

Резултат с изображение за roman polanski

37 години след обвинението за “изнасилване” в САЩ, режисьорът още е подсъдим, което не му позволява да се върне, дори и да печели “Оскар”-и. От 1978 г. Полански живее във Франция, снима навсякъде, с изключение на САЩ, където фактически са заснети само два от филмите му – “Бебето на Розмари” и “Китайски квартал“. Невъзможно е да забравите “Пианистът“/2002/, “Деветата порта” /1999/, “Горчива Луна” /1992/ , “Безумецът” /1988/, “Тес” /1979/, “Наемателят” /1976/, “Китайски квартал” /1974/. Последно се появи и “Венера в кожи“/2013/.

Автобиографичната книга е част от каталога на Издателство „Колибри“.

Междувременно трета жена обвини режисьора Роман Полански в сексуално посегателство, извършено над нея, когато тя е била непълнолетна, предадоха световните агенции. Жената съобщи това на пресконференция в Лос Анджелис преди два дни. Агенциите я представят само като Робин. Тя каза, че прочутият френско-полски режисьор е издевателствал сексуално над нея, когато тя е била едва на 16 години. Това станало през 1973 г.

На другия ден разказах само на приятелка какво ми направи Полански, сподели жертвата. Но причината поради, която запазих случилото се в тайна, бе, че не исках баща ми да направи нещо, заради което после да се озове в затвора до края на живота си, каза жената. Тя сподели, че е решила да разкрие какво ѝ се е случило, след като Саманта Геймър, жертвата в центъра на прочутата афера за изнасилване на непълнолетна от Полански преди четири десетилетия, призова властите да приключат със случая.

Резултат с изображение за roman polanski

През 2010 г. британската актриса Шарлот Луис също обвини Полански в принудителни сексуални отношения, когато тя била на 16 години. Полански е обвиняван, че е дрогирал Саманта Геймър, когато тя била на 13 години и после я изнасилил в дома на Джак Никълсън в Лос Анджелис през 1977 г. По това време Никълсън бил на пътуване. Полански призна, че е имал незаконни сексуални отношения с непълнолетна и в замяна на тези признания съдията по делото прие да не го обвинява в изнасилване, при което е използван наркотик.

След 48 дни в ареста Полански бе освободен, за да приключи снимките на филм. Той получил гаранции от съдията по делото, че седемте седмици в ареста ще бъдат единственото му наказание за извършеното деяние. Година по-късно обаче Полански решил, че съдията ще се отметне от това решение и избягал от САЩ за Франция. Оттогава той отказва да се върне в САЩ без гаранции че няма да бъде пратен в затвора.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

188 години Андерсенови приказки

Датският писател и поет Ханс Кристиан Андерсен се ражда на 2 април 1805 г. в Одензе. Баща му е бил обущар, а майка му...

Музиката на живота

„Съдбата не означава, че животът ти е строго предначертан. Затова е признак на пълно невежество да оставиш всичко на съдбата и да не допринасяш...

Безплатна прожекция на „Всичко е любов“ с Иван Иванов и Янина Кашева в кино „Одеон“ (видео)

С безплатна прожекция ще бъдат отбелязани 44 години от премиерата на филма „Всичко е любов“. Събитието ще е на 1 декември в кино „Одеон“....

In memoriam: На 83-годишна възраст ни напусна проф. Ивайло Знеполски

На 83-годишна възраст е починал професор Ивайло Знеполски. Смъртта му е настъпила снощи около 22.00 часа, съобщи БТА, позовавайки се на информация от семейството...

Ирина Флорин обяви предКОЛЕДЕН концерт в София

Звездата на българския поп Ирина Флорин обяви предКОЛЕДЕН концерт, който ще се състои на 16 декември (събота) от 21 часа в столичния клуб The...