Когато уловиш мига, отдай му всичко и никога няма да съжаляваш ~ Иван Тургенев

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

На 3 септември през 1883 година с живота се сбогува един от най-големите и авторитетни руски писатели Иван Сергеевич Тургенев. Тургенев е непосредствен продължител на творческите традиции на Пушкин и Гогол в белетристиката, макар и да е сочен само като представител на пушкиновското течение в руската литература. В неговото творчество много ярко се съчетават Пушкиновата пестеливост в израза на Гоголевите социалност и идейност. Той издига на един нов, по-висок етап художествената проза в Русия, като я изпълва с по-голяма човешка топлота и емоционалност, с нови герои и проблеми, с нови открития в областта на жанровата форма и стила.

И. С. Тургенев е първият голям романист на руската литература – създава цяла поредица от романи, между които „Рудин“, „Дворянско гнездо“, „В навечерието“ и „Бащи и деца“.

По-подробно ще ви го представим на 9 ноември, която е негова рождена дата, а днес ви предлагаме парафрази по цитати на писателя от „Бащи и деца“:

Истински човек не е този, за който няма какво да се каже или мисли, а този, който не предизвиква омраза, ненавист или безразличие.

***
Който не се примирява със собствената си болка, той не се примирява и с болката на другите. Той може да я победи.

***
Или всичко, или нищо. Когато уловиш мига, отдай му всичко и никога няма да съжаляваш.

***
Когато отвориш житейския багаж на някого, ще разбереш какъв е бил животът му. Колкото повече място има, толкова по-празен е бил той.

***
Спомени много, а да си спомниш няма какво. Пътят пред такъв човек е дълъг, без цел и посока. Пуст е скучен. По такъв път никой не иска да върви.

***
Всички знаем, че времето понякога се изнизва неусетно, понякога пълзи като костенурка. Най-щастливи сме когато не разбираме как е минало, а след нас има видима следа.

***
Когато срещна човек, който не играе пред мен, ще отворя себе си докрай.

***
Ако не си преживял сълзите на любимия човек, ако не си се възторгвал или „умирал” заедно с него и за него, значи не знаеш, какво е истинско щастие.

***
Най-често споделям собственото си мнение.

Заглавна снимка: YouTube

Мануела Георгиева

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Устни, които знаят докосват

„Треперенето ѝ постепенно спря. Рейчъл се отпусна. Грей я държа в обятията си още дълго, след което докосна с пръст лицето ѝ и го обърна нагоре....

Нужна е смелост да се обърнеш назад ~ Елия Казан

Елия Казан е работил с най-големите американски драматурзи - Тенеси Уилямс и Артър Милър, а името му се свързва с бродуейските постановки на "Трамвай...

Бъди Холи завинаги на 22

Бъди Холи, с рождено име Чарлс Хардин Холи,  е американски рокендрол  певец и музикант от годините на зараждането на този музикален жанр. Макар да...

Робърт М. Пърсиг: Понякога е малко по-добре да пътуваш, отколкото да пристигаш

Робърт Мейрат Пърсиг се ражда на 6 септември през 1928 година в Минеаполис. Бил интелектуално надарено дете с коефициент на интелигентност 170, когато е...

Празнуваме Съединението на България

Несправедливите решения на Берлинския конгрес от 01 (13) юли 1878 г. предизвикват съпротива във всички български земи. Най-активна е Източна Румелия, която се стреми...