Епархиите на Българската православна църква отслужват заупокойни служби, с които се почита паметта на мъртвите
През днешния ден, 4 ноември, честваме една от най-големите задушници през годината – Архангеловата. Празникът е известен още като Архангелска задушница, Рангелова задушница, Хрангеловото одуше. Той се отбелязва в събота преди Архангеловден, тъй като събота е отредена за ден на покойниците.
По повод празника във всички епархии на Българската православна църква се отслужват заупокойни служби, с които се почита паметта на душите, отишли си от този свят.
На днешния ден е добре да се посетят гробовете на наши починали близки. Да се почистят и прекадят с тамян. Прието е още гробът на покойника да се прелее с червено вино. Върху гроба се слагат цветя и се палят свещи.
На Архангелска задушница се приготвят общи трапези в гробищните паркове. Там се редят седем различни ястия, които са били любими на покойника преживе, като е прието сред тях да има такива.
Първата хапка от ястието се поставя на земята, пръстта се полива с вино, след което казваме „Бог да прости“.
През днешния ден се организират помени или така наречените подавки. Раздава се храна на роднини, съседи, приятели, дошли до гроба на починалия. Подава се и на хората, посетили съседните гробове.
Обичайно по време на Архангелова задушница близките на покойниците раздават варено жито, червено вино, питки, домашен хляб, агнешко, пилешко. В раздавката присъстват още дребни сладки, бонбони, плодове, вафли, бисквити и др.
АRTday.bg
Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/