Мечтата на всички жени: Кларк Гейбъл (видео)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

В днешното забързано време, когато най-различни звезди и звездички изгряват и залязват на небосклона на славата със скоростта на светлината, името на Кларк Гейбъл си остава нарицателно за знаменитост. „Всяка нормална жена просто не може да не се влюби в Кларк“, твърди една от партньорките му Ава Гарднър. И милиони жени по света са съгласни с нея, дори и днес, въпреки че актьорът напуска този свят преди 57 години – на 16 ноември, едва навършил 59.

Гейбъл е роден на 1 февруари 1901 в Кадис, Охайо. Той е единственото дете на Уилям Хенри Гейбъл, нефтен работник, и съпругата му Аделин. Предците му са от Германия. Майката на Кларк страда от епилепсия и умира, когато момчето е едва на седем месеца, така че то е отгледано от  мащехата си, Джени Дънлоп.

Гейбъл никога не се е отличавал с ученолюбивост и няма дори средно образование. След като напуска училище и поработва за малко при баща си, решава да стане актьор. Въпреки несъгласието на родителите, успява да стигне до Портланд, Орегон, където го взимат в малък театър. Именно тук получава първите си уроци по актьорско майсторство и въоръжен с тях, се отправя към Холивуд.

Голямото кино не вижда отначало потенциала на Гейбъл, за разлика от дамите, които буквално не могат да устоят на сексуалния му магнетизъм. Така го откриват от MGM и участията в масовка се сменят от по-сериозни роли. Гейбъл си остава скромен, дори и когато е подложен на ежедневните изкушения на славата. На церемонията по връчване на Оскар дори казва „Все пак размерът на шапката ми не се е променил“. При ръст от 185 см, той се движи забележително грациозно, облича се стилно и е просто побъркан на тема чистота – къпе се по няколко пъти на ден. Винаги е предпочитал да прекарва свободното си време с нормални хора – на питие, за риба или на лов.

Това, че жените го обичат, както и той тях, се потвърждава от огромния брой връзки, които изживява по време на кариерата си. Казват, че Гейбъл предпочита да има отношения със зрели жени, като коментира това така: „Зрялата жена е видяла повече, чула е повече и знае повече от младата… Винаги съм готов да предпочета зрелостта“.

Именно благодарение на такива жени звездата му изгрява на небосклона на Холивуд. Първата му съпруга е Джоузефин Дилън, която е 14 години по-възрастна. Скоро обаче се развеждат и идва времето на №2- 46-годишната аристократка Риа Лангъм. Благодарение на нейните пари и влияние Гейбъл бързо се превръща в звезда на Бродуей.

По време на снимките на една от първите му главни роли актьорът се запознава с Джоан Кроуфърд. По-късно тя пише, че той се отличава с “чисто животинска магия“. Двамата задълго остават приятели, въпреки че са принудени да прекратят романа си, заради опасенията на студиата от скандал – и двамата по това време са женени.

Скоро след това Гейбъл се запознава с Карол Ломбард, която си остава най-голямата му любов. Навсякъде ги виждат заедно,  а двамата се обръщат един към друг с „мамче” и „татенце“ и предприемат дълги ловни и риболовни експедиции. Карол става съпруга №3 след развода му с Риа през 1939 г. Гейбъл искрено обича Карол, но просто не успява да бъде „мъж за една жена“. Към това се добавя и неуспеха им да станат родители. И проблемите не закъсняват. Карол периодично му устройва сцени на ревност, но въпреки това, когато три години по-късно тя загива при самолетна катастрофа, той е съсипан.

Карол Ломбард и Гейбъл – голямата любов на Холивуд

След  нейната кончина Гейбъл буквално започва “да си търси смъртта“. Пренебрегвайки нежеланието на правителството и армията той става пилот на самолет B-17 и участва в атаките над Германия. За 25-те си бойни полета обаче не получава дори драскотина и се връща към мирното ежедневие.

Целия си останал живот актьорът посвещава на търсенето на втора Карол. След безброй любовни връзки с различни жени се жени за Силвия Ашли, но бракът скоро се разпада и той заявява, че просто е бил пиян, когато е направил предложението.

На 54 години се жени за пети и последен път за Кей Спекълс, бивша актриса, с 10 години по-млада от него. Кей се старае всячески да стане втора Карол и двамата водят доста спокоен и уравновесен живот в ранчото си. В същото това ранчо, след снимките на поредния филм, Гейбъл е покосен от сърдечен удар, когато е едва на 59 години. Пет месеца по-късно Кей ражда неговия син.

Резултат с изображение за ava gardner and clark gable
Ава Гарднър в компанията на Краля

Въпреки че си остава мечтата на всички жени, Гейбъл никога не е бил претенциозен в своите сексуални връзки. Доста често ползва услугите на скъпи проститутки, които поръчва по телефона. Когато веднъж журналисти го питат защо го прави, когато може само с жест да получи всяка жена, той отговаря “Защото на проститутките мога да платя и те си отиват. Другите жени се опитват да останат, искат някакъв романс, искат да е като в киното. А аз не желая да съм най-великия любовник на света!“

Гейбъл не търсел и непременно красиви жени. Повече от 10 години поддържа любовни отношения с холивудска писателка, която била доста непривлекателна. Но пък заедно с това има връзки по различно време с всички известни актриси на Холивуд – от Грейс Кели до Ава Гарднър и Джийн Харлоу. Казват, че веднъж, докато гледал снимките на всички водещи актриси на MGM, Гейбъл с възхищение казал: „Какви прекрасни жени! И като си помисля, че съм бил близък с всяка от тях!“

ARTday.bg

Следвайте ни във Фейсбук на https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Хасинто Бенавенте: Книгите са като приятелите – не винаги харесваме най-добрите

На 12 август през 1866 година в Мадрид се ражда испанският писател и драматург Хасинто Бенавенте-и-Мартинес. Той е един от водещите испански драматурзи на...

Съдбата понякога е немилостива към онези, които обича – спомен за Джагаров

Георги Джагаров беше истински патриот. Обожаваше родината си – земя като една човешка длан... Знаеше как да живее и как да твори. Бохемът, на...

Цялото изкуство е еротика ~ Густав Климт (видео)

Густав Климт е австрийски художник символист, основател на школа в изобразителното изкуство, известна като Виенски сецесион. Ражда се на днешната дата, 14 юли, през...

Надин Гордимър: Всеки човек в един момент върви срещу себе си

Южноафриканската писателка и носителка на Нобелова награда за литература през 1991 г. Надин Гордимър напуска живота преди три години. Издъхва в съня си на...

Любовните истории на великите в киното

Да намериш сродната душа е привилегия на малцина. Хармоничната връзка е мечтана от всеки, но рядко постижима. Напасването на два характера и техните капризи...