Забавно е да правиш невъзможното ~ Уолт Дисни

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

„Не рисувам картинки, за да правя пари. Правя пари, за да рисувам още картинки“, казвал магьосникът, който накара животните да говорят.

На 5 декември отбелязваме рождения ден на аниматора, режисьора, сценариста, продуцента и иноватора Уолт Дисни. Именно той е човекът, до голяма степен определил начина, по който днес изглежда детската анимация. Както и забавлението като цяло – за деца и възрастни. Ето най-важните му постижения.

В началото на кариерата си (след 1924 г.),  младият аниматор Уолт прави кратки филмчета за приключенията на момиче на име Алис. Но истинският успех през 1927 г. му  носи рисувано животинче – зайчето Осуалд. Осъзнавайки, че е напипал златна жила, през 1928 г. Уолт представя на света анимационния филм „Безумният самолет”, главен герой в който е гризачът Мики Маус. По-късно същата тази мишка се превръща в символ на империята на Дисни. В следващите години той създава цяла „зоологическа градина”, в която влизат: патетата Доналд Дък и Дейзи Дък, мечето Пийт, кучетата Гуфи и Плуто, катериците Чип и Дейл, слончето Дъмбо и еленчето Бамби.

Художниците от студиото изследват търпеливо навиците и движението на животни, за да могат след това най-достоверно да ги пренесат на екрана. Например, екип аниматори дълго време проучват и наблюдават живи морски бозайници, за да направят сцената от „Пинокио” (1940 г.), в която той среща кита. В същото време Дисни се опитва да придаде на страхотните си герои човешки черти, доработва до най-малките детайли техните характери, добавя им разпознаваеми човешки привички, мимики и начин на говорене.

Първият „Оскар” за анимация получава именно Дисни за „Снежанка и седемте джуджета” през 1939 г. с формулировката „за иновации и високи постижения в областта на анимацията”. Тогава Дисни взима цели 8 статуетки: една голяма, традиционна, и седем малки – колкото са джуджетата. В своите анимации известният художник пробва много иновативни технологии. Така например, неговият „Параход Уили” (1928) става първият популярен (и най-старият от запазените) анимационен филм със звук. „Цветя и дървета” (1932) пък е първият комерсиален филм, в който се използва „Техниколор”. А през 1940 г. Дисни пуска своята новаторска  „Фантазия” – първият филм със стерео звук на голям екран.

Места с атракциони в различни страни има от XVI век, но първи Уолт Дисни решава да направи огромен тематичен парк, където и родителите да могат да се забавляват с децата си. Първият Дисниленд отваря врати в Анахайм, САЩ на 18 юли 1953 г. За него аниматорът – бизнесмен похарчва почти всичко, което е спечелил по време на кариерата си – но печели много повече. До 1960 г. неговият парк е посетен от 5 милиона туристи, а днес те са десетки милиони. Днес паркове Дисниленд има в Орландо, Париж, Токио, Шанхай, Хонг Конг, и всяка година те се посрещат над 90 милиона клиенти.

Уолт Илайъс Дисни е роден на 5 декември 1901 в Чикаго. Работи като разносвач на вестници, а по време на Първата световна война служи като шофьор в Червения кръст. През 1920 г. започва работа в студио за рекламни филми. През 1923 г. основава компанията Walt Disney. Като режисьор е направил 111 филма и е участвал в 576 като продуцент. Филмите на Дисни са получили общо 26 статуетки „Оскар”, 5 „Златен глобус” и 2 награди от фестивала в Кан. Дисни умира в Лос Анджелис на 15 декември 1966 г. , на 65 години.

Уолт Дисни е пример за американец, който уважава семейните ценности. Цял живот е женен за една жена – Лилиан. За съжаление той и съпругата му изживяват разочарованието на две прекъснати бременности. Най-накрая се ражда Дайан Мери, която след това става създателка на музея на името на баща си. Уолт и Лилиан напразно се опитват да имат още едно дете. Най-накрая осиновяват от дом за сираци момиченцето Шърън Мей Дисни.

Резултат с изображение за Walter Elias Disney hd

Ето и някои от най-вдъхновяващите цитати на Уолт Дисни:

„Забавно е да правиш невъзможното.“

„Мисли. Вярвай. Мечтай. Рискувай.“

„Ако можеш да мечтаеш за нещо, можеш да го постигнеш.“

„Не мечтай за живота си, а изживей мечтата си.“

„Начинът да започнеш е да спреш да говориш и да се захванеш за работа.“

„Надявам се само, че няма да забравим едно нещо – че всичко започна с една мишка.“

„Всички наши мечти могат да се сбъднат, ако имаме куража да ги преследваме.“

Мануела Георгиева

АRTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Моя любов

МОЯ ЛЮБОВ Заради очите ти си струва да отмина всяка лоша дума с мълчание, моя любов. Заради косите ти си струва са заспивам сам и да сънувам узряла ръж, моя...

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище се завръща за месец в Панагюрище

От 9 август до 10 септември всички жители и гости на град Панагюрище отново ще могат давидят оригинала на Панагюрското златно съкровище, съобщиха от...

Бърнард Шоу: Опасно е да си искрен, освен ако не си и глупав

Джордж Бърнард Шоу е британски драматург, писател, пътешественик, есеист и театрален критик, носител на Нобелова награда за литература (1925). Ирландец по своя произход, той...

Единственото място, където оптимизмът процъфтява, е лудницата!

Най-удивителното е какви умни мисли изказват хората, когато говорят за глупостта на другите. Че това е така, се убеждаваме от Боб Фенстър и неговата...

Краят на невинността

"Cветът се променяше, невинността си бе отишла, добродетелите също. Върху ръждясващия свят бе плъзнала тревога: какво ли не бе изгубено - и добрите обноски,...