Забавно е да правиш невъзможното ~ Уолт Дисни

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

„Не рисувам картинки, за да правя пари. Правя пари, за да рисувам още картинки“, казвал магьосникът, който накара животните да говорят.

На 5 декември отбелязваме рождения ден на аниматора, режисьора, сценариста, продуцента и иноватора Уолт Дисни. Именно той е човекът, до голяма степен определил начина, по който днес изглежда детската анимация. Както и забавлението като цяло – за деца и възрастни. Ето най-важните му постижения.

В началото на кариерата си (след 1924 г.),  младият аниматор Уолт прави кратки филмчета за приключенията на момиче на име Алис. Но истинският успех през 1927 г. му  носи рисувано животинче – зайчето Осуалд. Осъзнавайки, че е напипал златна жила, през 1928 г. Уолт представя на света анимационния филм „Безумният самолет”, главен герой в който е гризачът Мики Маус. По-късно същата тази мишка се превръща в символ на империята на Дисни. В следващите години той създава цяла „зоологическа градина”, в която влизат: патетата Доналд Дък и Дейзи Дък, мечето Пийт, кучетата Гуфи и Плуто, катериците Чип и Дейл, слончето Дъмбо и еленчето Бамби.

Художниците от студиото изследват търпеливо навиците и движението на животни, за да могат след това най-достоверно да ги пренесат на екрана. Например, екип аниматори дълго време проучват и наблюдават живи морски бозайници, за да направят сцената от „Пинокио” (1940 г.), в която той среща кита. В същото време Дисни се опитва да придаде на страхотните си герои човешки черти, доработва до най-малките детайли техните характери, добавя им разпознаваеми човешки привички, мимики и начин на говорене.

Първият „Оскар” за анимация получава именно Дисни за „Снежанка и седемте джуджета” през 1939 г. с формулировката „за иновации и високи постижения в областта на анимацията”. Тогава Дисни взима цели 8 статуетки: една голяма, традиционна, и седем малки – колкото са джуджетата. В своите анимации известният художник пробва много иновативни технологии. Така например, неговият „Параход Уили” (1928) става първият популярен (и най-старият от запазените) анимационен филм със звук. „Цветя и дървета” (1932) пък е първият комерсиален филм, в който се използва „Техниколор”. А през 1940 г. Дисни пуска своята новаторска  „Фантазия” – първият филм със стерео звук на голям екран.

Места с атракциони в различни страни има от XVI век, но първи Уолт Дисни решава да направи огромен тематичен парк, където и родителите да могат да се забавляват с децата си. Първият Дисниленд отваря врати в Анахайм, САЩ на 18 юли 1953 г. За него аниматорът – бизнесмен похарчва почти всичко, което е спечелил по време на кариерата си – но печели много повече. До 1960 г. неговият парк е посетен от 5 милиона туристи, а днес те са десетки милиони. Днес паркове Дисниленд има в Орландо, Париж, Токио, Шанхай, Хонг Конг, и всяка година те се посрещат над 90 милиона клиенти.

Уолт Илайъс Дисни е роден на 5 декември 1901 в Чикаго. Работи като разносвач на вестници, а по време на Първата световна война служи като шофьор в Червения кръст. През 1920 г. започва работа в студио за рекламни филми. През 1923 г. основава компанията Walt Disney. Като режисьор е направил 111 филма и е участвал в 576 като продуцент. Филмите на Дисни са получили общо 26 статуетки „Оскар”, 5 „Златен глобус” и 2 награди от фестивала в Кан. Дисни умира в Лос Анджелис на 15 декември 1966 г. , на 65 години.

Уолт Дисни е пример за американец, който уважава семейните ценности. Цял живот е женен за една жена – Лилиан. За съжаление той и съпругата му изживяват разочарованието на две прекъснати бременности. Най-накрая се ражда Дайан Мери, която след това става създателка на музея на името на баща си. Уолт и Лилиан напразно се опитват да имат още едно дете. Най-накрая осиновяват от дом за сираци момиченцето Шърън Мей Дисни.

Резултат с изображение за Walter Elias Disney hd

Ето и някои от най-вдъхновяващите цитати на Уолт Дисни:

„Забавно е да правиш невъзможното.“

„Мисли. Вярвай. Мечтай. Рискувай.“

„Ако можеш да мечтаеш за нещо, можеш да го постигнеш.“

„Не мечтай за живота си, а изживей мечтата си.“

„Начинът да започнеш е да спреш да говориш и да се захванеш за работа.“

„Надявам се само, че няма да забравим едно нещо – че всичко започна с една мишка.“

„Всички наши мечти могат да се сбъднат, ако имаме куража да ги преследваме.“

Мануела Георгиева

АRTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Пак ще се прегърнем – стихотворение от Михаил Белчев

ПАК ЩЕ СЕ ПРЕГЪРНЕМ от Михаил Белчев Мен ми стига. Ти си тук. Имаш още мойто рамо. Стига ми, че без звук пак се прегръщаме. Тичам, блъскат се в нас думи, погледи. Никой...

Българската премиера на филма „Ейми Уайнхаус: Back to Black“ е на 12 април (трейлър)

По думите на „Форум филм“ лентата представя безпрецедентен поглед към вдъхновяващата, но и трагична история на една от най-ярките и иконични фигури в света...

През 1932 г. National Geographic публикува уникални снимки от България

През 20-те и 30-те години на ХХ век читателите на научно-популярното списание National Geographic имат възможността да преоткрият многобройни кътчета на света чрез цветните...

Навикът притъпява остротата на нашия ум ~ Мишел дьо Монтен

“Човек не е само добър или само лош, а зависи на коя страница ще отвориш душата му и пред какви изпитания ще го поставиш…”,...

Бургаският държавен архив пази снимки и документи, свързани с поета Христо Фотев

БНР-Бургас отбелязва 90-годишнината от рождението на поета Христо Фотев с кампания под надслов „Не е измислица морето и щастието съществува!“. В нея са включени...