КИНО | България в Кан 2017-а

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Два български филма в официалната селекция

За пръв път от близо 30 години България има филм в официалната селекция на фестивала в Кан, съобщават от Националния филмов център. След като миналата година копродукцията “Кучета” на Богдан Мирика с копродуценти от българска страна Стефан Командарев и Катя Тричкова беше селектирана в секцията “Особен поглед” и спечели наградата на FIPRESCI, тази година в същата официална селекция бяха избрани българският филм “Посоки” на Стефан Командарев, както и копродукцията “Уестърн”, почти изцяло заснета в България с копродуценти от българска страна братя Чучкови.

Резултат с изображение за посоки командарев

“Посоки” e четвъртият пълнометражен игрален филм на Стефан Командарев, чийто “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” влезе в краткия списък за чуждоезичен “Оскар”, а “Съдилището” е лауреат на “Златна роза 2014. “Посоки” се развива в едно денонощие – в шест софийски таксита се преплитат съдбите на хора, част от съвременната българска действителност. Сценарият е на Симеон Венциславов (съсценарист на „Нанук“, награден на ScripTeast 2015) и Стефан Командарев, оператор е Веселин Христов („Синът“, „Жажда“, „Пеещите обувки“, „Дрехи“), участват Васил Василев – Зуека, Иван Бърнев, Герасим Георгиев – Геро, Васил Банов, Асен Блатечки, Ирини Жамбонас, Стефан Денолюбов. Филмът е копродукция с Германия и Македония. Продуцент e “Арго филм” – Стефан Командарев и Катя Тричкова.

Резултат с изображение за посоки стефан командарев

“Уестърн” на Валешка Гризбах е копродукция между Германия, България и Австрия. Филмът разказва историята на съвременен дуел между мъж и съперника му. Копродуценти от българска страна са “Братя Чучкови”.

В тазгодишното издание на фестивала участват и млади български продуценти. Мила Войникова (“Мирамар”) беше избрана да представя България в инициативата на Европейската филмова промоция Producers on the Move. Програмата се организира с цел обмяна на опит и създаване на нови професионални мрежи.

Ваня Райнова от продуцентска къща “Портокал” ще е българският участник в 14-ото издание на Producers Network. Програмата организира събития и срещи с партньори, представители на филмови фондове и експерти от филмовата индустрия с цел насърчаването на международни копродукции. Ваня е предложена от CineMart – копродукционния форум на фестивала в Ротердам, където представи проекта “Януари” – подкрепен от Националния филмов център игрален дебют на известния документалист Андрей Паунов.

Индустриалната платформа за срещи, събития, разговори и промоция Short Film Corner ще включи два български късометражни проекта: „Серафим” на Ваня Донева и “Este es tu bebe” на Христо Порязов.

Резултат с изображение за Реквием за г-жа Й

Подкрепената от НФЦ копродукция “Реквием за г-жа Й.” с български продуцент “Геополи филм” ще участва в програмата на ACID – Асоциацията на разпространителите на независимо кино, а ще осъществи и търговска прожекция на фестивала. На търговска прожекция ще бъдат представени още “И после светлина” на Константин Божанов, чиято премиера беше на фестивала в Ротердам, и XII A на Магдалена Ралчева.

На 20 май в кино “Олимпия” Европейската аудиовизуална обсерватория ще проведе конференция на тема „Влиянието на Video on Demand върху филмовата стойностна верига”. На своята традиционна среща в Кан EFAD – мрежата от директори на европейските филмови агенции, организира на 21 май Кръгла маса на тема “Как да промотираме и разпространяваме европейски филми в света?” България е член и на двете организации.

За осма поредна година България е част от Югоизточноевропейския павилион на Филмовия пазар заедно с Босна и Херцеговина, Македония, Словения, Сърбия, Хърватия, Черна гора и Кипър, което дава възможност за по-широка и всеобхватна реклама на продукциите, авторите и региона. Българският щанд по традиция служи като информационен център и предоставя пространство за срещи между български професионалисти и колегите им от цял свят. Ще бъдат представени двете нови издания на каталозите „Български филми” 2017 и „Българско кино – факти, статистики, тенденции”.

На юбилейното си издание най-голямото филмово събитие в света ще събере над 30 000 професионалисти и 3200 официално регистрирани участници на филмовия пазар.

Адрес на българския щанд в Кан:

Village International (Riviera Side)

SEE PAVILION №134

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Александър Поуп: Никоя жена не е намразила мъж за това, че се е влюбил в нея

Александър Поуп е английски поет и писател. Творчеството му става популярно едва в края на XIX век. Определен е за най-великият английски поет на...

Ученик от Русе спечели сребърен медал на Международната олимпиада по философия

Единадесетокласникът Венцислав Велев от Математическа гимназия "Баба Тонка" в Русе е спечелил сребърен медал на Международната олимпиада по философия, която се проведе в Хелзинки,...

Овации в Кан след прожекцията на „Стажантът“ с участието на Мария Бакалова

Дългоочакваният биографичен филм за Доналд Тръмп "Стажантът" с участието на българската актриса Мария Бакалова в ролята на Ивана Тръмп беше представен на кинофестивала в...

Амелия Еърхарт – жената, която изпревари мъжете по смелост

Амелия се ражда на 24 юли 1897 г. в семейство с нетрадиционни за времето си разбирания за възпитание. Момичетата стрелят с пушка, катерят се...

Шварценегер призна, че се е опитал да спре кариерата на Сталоун (видео)

Актьорът и бивш губернатор на американския щат Калифорния Арнолд Шнарценегер призна, че от състезателни чувства се е опитал да попречи на кариерата на актьора Силвестър...