Започва Международният фолклорен фестивал Пловдив 2017

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Церемонията по официалното откриване е на 1 август в 20 часа на Античния театър

На 1 август започва 23-тия Международен фолклорен фестивал, който се организира от дирекция „Култура и културно наследство“ на Община Пловдив. В изданието през 2017 година, от 1 до 5 август в Пловдив ще си дадат среща представителни фолклорни състави от осем държави – Армения, Бразилия, Грузия, Испания, Йордания, Косово, Чили и Черна Гора. В програмата ще вземат участие и пловдивските формации – Фолклорен ансамбъл „Седенчица“, Детска танцувална школа „Тракия“ и Фолклорен ансамбъл„Дилянка“, който ще отбележи с юбилеен концерт  25-години от създаването си и 40 години творческа дейност на Мария  Кьосева – основател и художествен ръководител на ансамбъла и до днес.                                          

Всеки ден, от 17.30 часа започват дефилетата на съставите, които тръгват от „Дом Левски”, преминават по Главната улица и стигат до сцената на пл. „Стефан Стамболов”, където ще бъдат изнесени кратки концерти. Програмата ще продължава с официалните вечерни представяния на участниците на сцената  на Античния театър от 20:00 ч. Входът за събитията е свободен.

Освен концертите в Пловдив, прояви и дефилета ще има и в други райони на областта. Ансамблите от Армения, Черна гора и Йордания ще изнесат на 2 август концерт в град Хисаря. На 3 август в гр. Пещера ще се представят колективите от Испания, Чили, Косово. На 4 август, отново в Пещера ще танцуват  участниците от Бразилия, Армения и Йордания.

Церемонията по официалното откриване е на 1 август в 20 часа на Античния театър.  На същата сцена в последната вечер – 5 август, от 20 часа ще се състои Гала-концертът и церемонията по официалното закриване на събитието.

Резултат с изображение за международен фолклорен фестивал пловдив

КРАТКИ АНОТАЦИИ ЗА УЧАСТНИЦИТЕ В МЕЖДУНАРОДНИЯ ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ ПЛОВДИВ 2017

ГРУЗИЯ
Състав: Ансамбъл „Атинати“
Художествен ръководител: Нази Девадзе

Програмата на ансамбъла включва традиционния рибарски танц „Лазури“, женски и сватбени танци, военен танц, както и най-новия танц на трупата „Стари картини от Тбилиси“ – танц създаден по мотиви от началото на миналия век. Ансамбълът е участвал в редица международни фестивали в Русия, Армения, Азърбайджан, България, Украйна и Турция.

БРАЗИЛИЯ
Състав: Бале Фолклорико Оригенс
Художествен ръководител: Джанис Андрея Фингер Модингер

Танцовата трупа е създадена през 1994 г. и се подкрепя от Община Сапиранга. Първоначално репертоарът включва латино-американски танци, а по-късно се създава и нова шоу програма, предназначена за бразилската публика под надслов „Европа в танци“. Трупата има богата традиция и в местните ритми, които са в основата на спектакъла „Корените на Бразилия“, включващ танци от всички географски райони на страната – от Гаучо танците на Юга до Самбата на Рио де Жанейро.  За всички тях са създадени и съответните специални костюми.Трупата е гастролирала на фестивали в Чили, Перу, Еквадор, Парагвай и Мексико.

ЙОРДАНИЯ
Състав: Фолклорен състав от Петра
Ръководител: Абдел Монем Йомоха Абухилалех

Фолклорният състав от Регион Петра, Йордания придобива известност още от създаването си през 1994 г. Репертоарът на ансамбъла е изключително богат и включва музикални изпълнения със съвременен аранжимент и ориенталски ударни инструменти, фолклорни песни,  както и автентичния арабски танц Дабках – неизменно присъстващ в радостните обреди и сватбите на редица близкоизточни култури. Групата изпълнява произведения от йорданския фолклор, представяйки държавата си в международни фестивали в Италия, Ливан, Ирак, Сирия, Палестина и Саудитска Арабия.

КОСОВО
Състав: Национален ансамбъл за песни и танци „Шота“
Ръководител: Шефкет Гьочай

Основаният през 1950 г. фолклорен ансамбъл „Шота“ е един от най-старите културни институти в Косово. Програмата му включва разнообразни фолклорни песни, танци и автентична обредност, като преобладаващи са албанските песни и танци. Характерни за трупата са оригиналните костюми и екзотичните хореографски решения. Ансамбъл „Шота“ има изнесени повече от 7500 концерта в 50 държави, вкл. държавите от бившата република Югославия, както и в Европа, Америка, Африка, Азия и Австралия.

АРМЕНИЯ
Състав: Фондация „Звартноц Възраждане“
Ръководител: Сузана Багдасарян

„Звартноц“ е създадена през 2011 г. с цел запазване и популяризиране на арменската култура. Групата изпълнява традиционна арменска музика, песни и танци и е гастролирала в държави от Руската федерация и Близкия изток, сред които Египет, Израел, Палестина, Йордания. Особено активни за  Фондацията са 2015 и 2016 година, когато се отбелязва 100-годишнината от арменския геноцид. Фондация „Звартноц Възраждане“ е пазител на духовната и автентичната културна традиция на Армения, заради което са й присъдени множество държавни и културни отличия от участия в различни международни форуми.

ЧИЛИ
Състав: Балет Фолклорико Универсидад Аустрал де Чиле
Ръководител: професор Хулио Марианхел Толедо

Съставът е с 35 годишна история и завидно национално и международно признание. Той има две основни цели – да представя автентичния чилийски фолклор в различни райони на страната и света, както и да бъде своеобразна емблема на Университета на националната и международна сцена. Богатият репертоар на трупата включва социални и традиционни танци, както и чилийска и латиноамериканска музика. Съставът има собствен технически екип, който отговаря за цялостната сценична постановка – костюми, декори, озвучаване и осветление. Членовете на трупата преминават през 1 или 2 годишно обучение преди да бъдат официално приети в нея. Фолклорният състав на Универсидад Аустрал де Чиле е гостувал в 93 чилийски града и е представил страната и университета на 164 сцени в Латинска Америка, Европа и Азия.

ЧЕРНА ГОРА
Състав: Културно-художествено дружество „Захумлйе“
Ръководител: Войслав Кривокапич

Културно-художественото дружество „Захумлйе“ празнува 119 години от съществуването си,  а неговият фолклорен ансамбъл, основан през 1975 година е член на Световната организация за фолклор и традиционни изкуства. Като символ на културния живот на град Никшич, в своята дейност, той винаги е отстоявал връзката между традиция и съвремие. Танците и песните в програмата на ансамбъл „Захумлйе” са от всички фолклорни области на Черна гора, като се открояват „Врсута”, игри от околностите на Бока Которска, както и танци от югоизточна и централна Сърбия и много други. Ансамбълът е участвал на сцени в Русия, Италия, Турция, Ирак, Полша, Австрия, Унгария, Румъния и др. Една от основните цели на тези изяви е поддържането на отлична международна репутация за града и Черна гора.

ИСПАНИЯ
Състав: Баски танцов състав „Аурцака“
Ръководител: Мирен Изаскун Салазар Апаолаза

Баският танцов състав „Аурцака“ се състои от 50 танцьори, музикална група и поддържа собствена академия, в която се обучават 150 деца. Трупата е създадена през 1979 г. чрез сливане на два състава в Босайн, област Гипуцкоа – една от седемте Баски Територии. „Аурцака“ представя баски танци от различни региони, както и техни модерни адаптации, но превес имат танците от Гипуцкоа. През 2007 г. Съставът сформира Братство, където си дават среща повече от 80 танцьори в историческата област Игарца. От тогава насам, през всяка втора седмица на септември, Братството изпълнява впечатляващия „Танц със саби на Св. Мартин от Босайн“ в района на историческия дворец. Танцовият състав „Аурцака“ е гостувал на редица международни фолклорни фестивали в Европа и Южна Америка, показвайки изкуството си пред публиката на Испания, Великобритания, Франция, Хърватска, Сърбия, Италия, Полша, Унгария, Турция,     Аржентина и Колумбия.

БЪЛГАРИЯ
Състав: Фолклорен танцов състав „Дилянка“
Ръководител: Мария Кьосева

Фолклорният танцов ансамбъл“Дилянка“ е създаден през 1992 г. в гр.Пловдив. През 2017 г., художественият ръководител и хореограф на състава Мария Кьосева отбелязва 40 години творческа дейност. В ансамбъла танцуват момичета и момчета, разделени в три групи – подготвителна школа, средна група и младежка формация. В репертоара на“ДИЛЯНКА“са включени танци от всички етнографски области на България. Колоритните костюми и разнообразната динамика на танците завладяват публиката не само у нас, но и в чужбина. Вече 25 години, ансамбълът е сред най-активните в културния живот на Пловдив. Фолклорният състав „Дилянка“ е бил многократно лауреат на наши и международни фолклорни фестивали. Успешните гастроли на танцьорите, включват турнета в Чехия, Полша, Гърция, Белгия, Франция, Италия, Кипър, Дания, където са награждавани с фестивални отличия.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Краят на невинността

"Cветът се променяше, невинността си бе отишла, добродетелите също. Върху ръждясващия свят бе плъзнала тревога: какво ли не бе изгубено - и добрите обноски,...

Руси Чанев преразказа „Под игото“ на съвременен български

78-годишната легенда на българския театър и кино Руси Чанев едва ли си е давал сметка на какво ще се изложи, заемайки се с адаптацията...

Висоцки: И не си доживях, и не съм си допял…

„И не си доживях, и не съм си допял...” Такива откровения пишеше Владимир Висоцки. И наистина не си доживя, и не си допя –...

Десислава Стоянова се разделя с „Преди обед“ след 12 години

Едно от най-популярните лица на bTV, Десислава Стоянова, ще направи последния си ефир като водеща на предаването "Преди обед" утре. След 12 години, изпълнени...

Вероятно Селин Дион ще пее на откриването на Олимпийските игри

Селин Дион може да се завърне на сцената по време церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж на 26 юли, съобщи Variety. Ако...