БЕГЛИКА ФЕСТ 2017 – ПРЕСЪТВОРЕНИЕ ни връща към природата и към корените ни

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Деветото издание на фестивала ще се проведе от 23 до 27 август в района на язовир Голям Беглик в Родопите

Фестивалът в Беглика е най-старият екофест в България, който се провежда от 2008 година до днес. Беглика фест е традиция, която ежегодно събира една общност от съмишленици – свободни хора, ентусиасти и мечтатели, които търсят хармония с природата и среща с близки по дух хора. Музика, изкуства, занимания в работилнички, дискусии в тихи кътове, изградени приятелства, натрупани нови усещания… Беглика фест е много повече от няколко незабравими дни и нощи. Потапянето във вълшебния, див свят на природата води все по-навътре, към себе си и към другите.

Беглика фест 2017 ще се проведе от 23 до 27 август и ще протече под мотото ПРЕСЪТВОРЕНИЕ. Завръщаме се към корените си, към желанието да установим по-дълбока връзка с естественото около нас. Да пристъпим в Гората като в храм. Да се забавим. Да събудим у себе си усещането за свещеност. Да благодарим. Да бъдем будни, осъзнати, творящи изкуство-живот хора.

Резултат с изображение за беглика фест 2017

В петте дни на феста гостите му ще могат да посетят множество концерти и представления, както и да се включат в различни програми и работни срещи, които организаторите подготвят.

КАБА СЦЕНАТА е традиционната беглишка платформа за представяне на живи, иновативни и раздвижващи духа и телата проекти. Музикалната програма на Беглика фест тази година обединява както нови, така и добре познати експериментални, авторски български проекти в областта на етно, джаз, електро-ембиънт и аудио-визуалното изкуство. Потапяйки ни в един мистичен свят, музиката на Беглика ще ни разкрие нови пространства и пътешествия във времето, културите и различните местонахождения на тялото, ума и духа. На Каба сцената ще чуете и видите Vataff Project, Zeyra, Иван Шопов и Лора Желязкова, Acoustic Soul, Основно Ветрове, Лоши Петли, Тулпа, Soulfia, Darry & Eero, Imagine и редица други доказани имена на българската и международна сцена.

За първа година на Беглика фест се сбъдва мечтата за официална сцена за джем-действие. ИМПРО-ДЖЕМ-СЦЕНАТА отваря пространство за артисти от различните изкуства – музика, танц, цирк, поезия, фотография, видео. В програмата й се преплитат свободни сутрешни и следобедни джем сесии с музикални уъркшопи с джембета, диджириду, експериментален танц и отделни изпълнения на музиканти и танцьори.

В артистичната програмата ще участва и Цирков театър НИБРАЙ – място за радост и игра, където природата и изкуствата развиват в човека въображението, силата, умението да си смел, мъдър, ловък, да разбереш същността на движението. Всеки ден на Поляната на Здравето ще има жонглиране, танци, пой, бънджи, куклен театър, сапунени мехури, позитивно песно-творене и много други дела, подготвени от артистите с любов.

Островът на ТИШИНАВТИТЕ ще посрещне своята публика на големия остров в язовир „Голям Беглик“. Островът на ТИШИНАВТИТЕ е сетивно пространство-лабиринт, което превръща зрителите в съучастници, в изследователи-тишинавти, проникващи под повърхността на познатата реалност в търсене на неочаквани съкровища, обвити в Тишина.

По време на целия фестивал в пространството на цирка ще се провежда театрално-движенческата работилница на Росица Гевренова ИМАГИНАРИУМ. Това е театрален експеримент със споделен край по мотиви и идеи от пиесата „Сън в лятна нощ” на Шекспир. Докосването до света на визуалното, подвижното и нереалното ще пренесе участниците през световете на фотографията, киното, театъра и танца в нещо, което е повече от спектакъл – навлизане в света на невидимото.

Резултат с изображение за беглика фест 2017

В пространствата на ИМАГИНЕРИУМА ще се проведат и работилници за фотография и кино, както и презентация на Веселина Бабаджанкова – една от най-известните артисти за хумористичен родопски диалект.

Горски кът ЧИТАТЕЛ ще предложи много заглавия, дарени от страстни читатели, които създават малко книжно място в гората. В събота следобед всички книги ще могат да бъдат взети от книжния кът и отнесени в новия им дом, а онези, които не открият новия си собственик, ще бъдат дарени на читалище „Четвърти май“ в гр. Батак. Освен библиотека на тревата, горският кът ще предложи богата програма с книжни събития. Литературно четене и раздумка ще направи Георги Бърдаров – победител в телевизионното състезание „Ръкописът“.

Специалното място за дискусии и презентации ФОРУМ събира темите свързани с устойчивото развитие, климатичните промени, чистата храна, опазването на горите, защитата на зелените градски пространства и съхраняване на културното наследство. В дискусиите на ФОРУМА ще участват експерти от Софийския университет, от неправителствени организации, както и граждански активисти, които работят по различни природозащитни каузи: представители на инициативния комитет за референдума в Трън, на групата „Запазете Бедечка“ в Стара Загора, холандеца Патрик Смитьойс с идеята за обединено зелено движение, както и Ангел Жиланов – представител на инициативния комитет на първия успешен местен референдум в Горна Малина и понастоящем кмет на общината.

Резултат с изображение за беглика фест 2017

Програмата ЗДРАВЕ И СЕБЕОПОЗНАНИЕ на Беглика фест 2017 предлага различни практики, упражнения, игри, беседи, свободни разговори и занимания. Във всеки фестивален ден участниците ще имат възможност да избират между ред предложения за йога, медитации, терапии, консултации, езотерични практики и беседи. Ще учат как да бъдат лечители с Рейки и да определят своите Ген ключове, ще разплитат родова карма и ще връщат спомени от невидимото. Ще се прераждат в различни герои в игри със себе си и ще се учат да управляват живота си.

Освен всички артистични изяви и духовни практики, за посетителите на феста ще работят няколко спортни секции и атракции: Каячен залив, Хамачена градина, Тролей и махало, Кът за настолни игри.

Група от 20 доброволци вече е на Беглика и  от началото на седмицата започна работа по подготовката на фестивалната зона: почистване, изграждане на временните места за действие (сцени, форум център, места за готвене и хранене, бани и тоалетни), декориране на пространствата, създаване на информационен пункт и т.н. В течение на времето групата на доброволците ще нараства, като ще стигне до 80 души по време на феста.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Любомир Левчев: Колко е страшно да бъдеш влюбен…

БЕЗ СЪЛЗИ От Любомир Левчев Колко е лесно да бъдеш влюбен на двадесет години. И колко е лесно да бъдеш разлюбен… Прегръщах ветрища. Целувах дъждове. Търкалях се в ливадите от влажна нежност. А...

От 11-и до 17-и декември БНТ 2 излъчва филми с Невена Коканова

На 12 декември се навършват 85 години от рождението на първата дама на българското кино. „Кино икона“, „филмова легенда“, „първата дама на българското кино“ –...

Един талантлив мъж със сърце на дете – Богдан Томов празнува рожден ден (видео)

Богдан Томов представител на златното поколение на българската естрада. Роден е в София на 6 декември 1956 г. Завършва Естрадния отдел на Музикалната академия...

Павел МАТЕВ: Тъгата не значи примирение, още по-малко отчаяние

Павел Христов Матев е български поет и общественик, роден на днешния 6 декември през 1924 г. в сeло Оризово, Чирпанско. Завършва гимназия в Чирпан...

Маргарита Петкова обяви премиера на най-новата си книга „Още бели нощи“

Премиерата на най-новата книга на Маргарита Петкова с любовни верлибри „Още бели нощи“ (Издателска къща "Персей") ще се състои на 14.12. (четвъртък) от 18.30...
%d bloggers like this: