Как да спазим новогодишните си решения

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Ето какво ни съветват експертите

Съдейки по статистиката, само десет на сто от хората съумяват да спазят новогодишните си решения. Обикновено до средата на февруари повечето добри намерения за промяна са се изпарили. Отговор на въпросите как да се придържаме трайно към новогодишните си решения дават международни експерти, цитирани от в. „Дейли експрес“.

Резултат с изображение за people gym

Решение за поддържане на добра форма

Ако до февруари решението Ви да поддържате добрата си форма се е изпарило, въпросът е как да промените нагласата си, така че да се придържате и занапред през годината към намерението си? Отговор на питането дава бившият олимпийски гмуркач и консултант на кампания, организирана от сайта за здравословни добавки Bare Biology: „Придържането към новогодишните решения често е трудна задача. На моменти човек има чувството, че не успява да се справи. Ако сте решили да поддържате добрата си форма, но усетите порив да се излегнете пред телевизора, вместо да се запътите към залата за фитнес, можете да спазвате следното правило – първо тренировката, а след това любимото телевизионно шоу за награда“.

Резултат с изображение за people art

Решение за творчество

Ако сте решили през новата година да усвоите ново умение, например шиене или пекарство, или най-сетне да напишете романа, който винаги сте искали, е много вероятно да се окаже, че не намирате достатъчно време за това. В случая Хариет Грифи, автор на книга за креативност, дава следните препоръки: „Записвайте идеите си в тетрадка или се присъединете към групи от хора със същите интереси, които ще Ви осигурят нужната подкрепа. В крайна сметка можете да откриете приятел, който също има проблеми с мотивацията, и с него да се държите взаимно отговорни.

Резултат с изображение за people drinking

Решение за по-малко махмурлуци

Ако сте прекалили с чашката по празниците и сте се зарекли, че повече няма да пиете, вероятно ще установите, че това е непосилна задача. Препоръката на експертите в случая е вместо да се заричате, да откриете баланса между добрите намерения и действията си, защото по този начин ще си спестите усещането за ограничение.

Резултат с изображение за people family

Решение да прекарваме повече време със семейството

Хората имат доброто намерение да прекарват повече време с близките си, но в съвременния забързан свят това често е сериозно предизвикателство.

Психолози обаче съветват да се организираме така, че по-често да намираме време за семейни сбирки, тъй като те допринасят за освобождаване от напрежението и подобряват чувството за благоденствие.

Резултат с изображение за people bio food

Решение за по-здравословно хранене

След преяждането по Коледа и Нова година не е чудно, че едно от най-популярните решения за следващата година е да се придържаме към здравословно хранене. Според нутриционистката Клоуи Лейбовиц ключът към успех в този случай е да не бъдем перфекционисти: „Ако постоянно се стремим към съвършенство, сме обречени на провал. Затова хапвайте здравословни плодове и зеленчуци на воля, но не се чувствайте виновни, ако понякога Ви се приисква торта. Поддайте се на това изкушение и след това продължете по обичайния начин, без да си вменявате вина, да се наказвате и да затъвате в негативни мисли“.

Резултат с изображение за people calendar

Решение да бъдем по-организирани

Ако сте сред хората, които постоянно губят вещите си из разхвърляната къщата или апартамент и ги откриват седмици по-късно, когато вече не са им необходими, съветът на експертите е да подредите дома си. „Поставете си реалистични цели. Вероятно няма да е по силите Ви да се справите с целия хаос за една седмица. Ако поставянето на краен срок е твърде стресиращо, подреждайте поетапно при всяка удобна възможност“.

Резултат с изображение за people love

Решение за любов

Ако една от основните Ви цели през новата година е да откриете любовта, започнете с това да казвате „Да“ по-често, съветва Сузи Лейн от агенцията за запознанства Mutual Lane. „Ако роднини или приятели Ви поканят на парти, приемете, тъй като не знаете кой ще присъства. Това ще Ви отнеме само няколко часа, но може коренно да промени живота Ви. Ако срещнете човек, когото смятате за подходящ партньор, избягвайте да организирате първите си срещи на едно и също място, за да избегнете усещането за „дежа вю“. Стремете се да посещавате прояви, които са по вкуса и на двама Ви, за да разчупите леда и да си спестите първоначалното изнервяне.

Резултат с изображение за people art

Решение за отказ от цигарите

Ако сте взели едно от най-популярните и най-трудни новогодишни решения – да спрете цигарите, е изключително важно да не преминавате през начинанието сами, а да си изградите солидна система за подкрепа. Можете да разговаряте с личния си лекар или друг специалист, за да откриете най-подходящата възможност за справяне с вредния навик, препоръчват експерти от Bupa. Ако някой колега или приятел също е решил да се пребори с тютюнопушенето, можете да споделяте прогреса си и да се подкрепяте взаимно, когато начинанието Ви се струва непосилно. Споделянето намалява вероятността от провал, а опасението, че можете да разочаровате човека, с когото следвате една и съща цел, ще ви крепи в трудни моменти.

Резултат с изображение за people traveling

Решение да пътуваме повече

Вероятно много от нас мечтаят за екзотични пътешествия до Малдивите или остров Мавриций. Тези дестинации обаче не са „по джоба“ на всеки. За сметка на това има куп по-евтини и не по-малко привлекателни възможности. Съветът на Ейми Бейкър, експерт по туризъм, към хората, които желаят да пътуват повече, но не могат да си го позволят, е да заделят малка сума на всяка заплата, която след известно време ще им позволи кратко и зареждащо с позитивни емоции пътешествие.

ARTday.bg

Следвайте ни във Фейсбук на https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Робърт Лъдлъм: Това, което човек не си спомня, не съществува за него

Робърт Лъдлъм е продал над триста милиона копия от книгите си и това го прави един от най-печелившите съвременни автори. Автор е на близо...

Александър Солженицин: Истинската мъдрост е горчива

Мечтата му е била да умре в родината си. Така и става. Русия, която се е отказала от него, дълго време не е искала...

Ти ми даваш мъдростта да казвам „ДА“

„Да приемеш неизбежната тъга. Да се съгласиш с трагичното в съществуванието. Да не се настройваш срещу и да отричаш живота. Да спреш да го...

Йосиф Бродски: Следете вашия показалец, защото той жадува да обвинява

Йосиф Бродски се ражда на 24 май през 1940 година в Ленинград. Той е руски поет, носител на Нобелова награда за литература през 1987...

За кирилицата с любов

„Какво мислите?“, пита подканващо всеки ден социалната мрежа. Защото дори тя може да задава въпроси; да ги формулира, да ги напише и да ги...