Древна ДНК „разказва“ историята на заселването на Америка

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Фосилизираните останки на новороденото са намерени в Аляска през 2013 г.

Момиченце на шест седмици умира преди 11 500 години в Аляска. Хилядолетия по-късно неговата ДНК помага на учените да изяснят историята на заселването на американския континент, съобщават Асошиейтед прес и Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. „Нейчър“.

Фосилизираните останки на новороденото са намерени в Аляска през 2013 г. Местната общност нарича пеленачето „малката дъщеря на изгрева“. За учените находката е обозначена като USR1 – препратка към мястото, където е открита.

Голяма част от научната общност е единодушна, че първите хора, стъпили на американския континент, спадат към групи, дошли от Азия в края на последния ледников период. Те са преминали през съществувалия тогава сухоземен мост, известен като Берингия, който е свързвал Сибир с Аляска.

Резултат с изображение за alaska girl bones dna

Учените обаче все още имат много въпроси за точната дата на пристигането им, както и за това как са населили американския континент.

Отговор на тези въпроси дават авторите на настоящото изследване от университетите на Аляска, Кембридж и Копенхаген на базата на дешифрирания геном на бебето, наречено USR1. Анализираната древна ДНК е извлечена от черепна кост.

Направеният анализ е поднесъл доста изненади на учените. Оказало се, че генетичното наследство на „малката дъщеря на изгрева“ не съответства на двете известни разклонения на първите индианци, наречени северни и южни. Изследователите са установили, че пеленачето спада към неизвестна досега група, на която са дали името „древни берингианци“.

Резултат с изображение за alaska girl bones dna

„Нямахме представа за съществуването на тази популация“, казва антропологът Бен Потър от изследователския екип от университета на Аляска.

Генетичният анализ е показал също, че предшествениците на всички индианци произлизат от една и съща източноазиатска популация, пристигнала с първата миграционна вълна през ледниковия период. Преди около 20 000 години техните наследници са се разделили на две групи, от които произлизат древните берингианци и останалите американски индианци.

ARTday.bg

Следвайте ни във Фейсбук на https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Джеръм Джеръм: Най-добрата политика е да казваш истината

Джеръм Клапка Джеръм е роден на 2 май през 1859 година. Английският писател е известен главно хумористичните си книги "Трима души на една лодка"...

Блага Димитрова: Страшна сила е събрана в ръцете на любимия мъж

Блага Димитрова е от големите дами на българската литература. Нейната поезия омайва, а прозата ѝ – вдъхновява вярата в любовта. Тя напусна видимя свят...

Тенеси Уилямс: Адът си самият ти!

Тенеси Уилямс идва на белия свят с името Томас Ланиър Уилямс III на 26 март 1911 г. в Кълъмбъс, САЩ. Той е американски поет,...

Джоузеф ХЕЛЪР: Глупаците мразят знанието

Често казваме „това е параграф 22” за объркани ситуации, в които законът не ти помага, а те въвлича в порочен кръг от беди. Мнозина...

Антонин Дворжак – класикът на чешката музика

Наред със Сметана, Антонин Дворжак е най-известният чешки композитор. Той е оставил голямо творческо наследство. Някои от произведенията му като симфонията „Из новия свят“,...