Древна ДНК „разказва“ историята на заселването на Америка

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Фосилизираните останки на новороденото са намерени в Аляска през 2013 г.

Момиченце на шест седмици умира преди 11 500 години в Аляска. Хилядолетия по-късно неговата ДНК помага на учените да изяснят историята на заселването на американския континент, съобщават Асошиейтед прес и Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. „Нейчър“.

Фосилизираните останки на новороденото са намерени в Аляска през 2013 г. Местната общност нарича пеленачето „малката дъщеря на изгрева“. За учените находката е обозначена като USR1 – препратка към мястото, където е открита.

Голяма част от научната общност е единодушна, че първите хора, стъпили на американския континент, спадат към групи, дошли от Азия в края на последния ледников период. Те са преминали през съществувалия тогава сухоземен мост, известен като Берингия, който е свързвал Сибир с Аляска.

Резултат с изображение за alaska girl bones dna

Учените обаче все още имат много въпроси за точната дата на пристигането им, както и за това как са населили американския континент.

Отговор на тези въпроси дават авторите на настоящото изследване от университетите на Аляска, Кембридж и Копенхаген на базата на дешифрирания геном на бебето, наречено USR1. Анализираната древна ДНК е извлечена от черепна кост.

Направеният анализ е поднесъл доста изненади на учените. Оказало се, че генетичното наследство на „малката дъщеря на изгрева“ не съответства на двете известни разклонения на първите индианци, наречени северни и южни. Изследователите са установили, че пеленачето спада към неизвестна досега група, на която са дали името „древни берингианци“.

Резултат с изображение за alaska girl bones dna

„Нямахме представа за съществуването на тази популация“, казва антропологът Бен Потър от изследователския екип от университета на Аляска.

Генетичният анализ е показал също, че предшествениците на всички индианци произлизат от една и съща източноазиатска популация, пристигнала с първата миграционна вълна през ледниковия период. Преди около 20 000 години техните наследници са се разделили на две групи, от които произлизат древните берингианци и останалите американски индианци.

ARTday.bg

Следвайте ни във Фейсбук на https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Робърт Лъдлъм: Това, което човек не си спомня, не съществува за него

Робърт Лъдлъм е продал над триста милиона копия от книгите си и това го прави един от най-печелившите съвременни автори. Автор е на близо...

Александър Солженицин: Истинската мъдрост е горчива

Мечтата му е била да умре в родината си. Така и става. Русия, която се е отказала от него, дълго време не е искала...

Ти ми даваш мъдростта да казвам „ДА“

„Да приемеш неизбежната тъга. Да се съгласиш с трагичното в съществуванието. Да не се настройваш срещу и да отричаш живота. Да спреш да го...

Йосиф Бродски: Следете вашия показалец, защото той жадува да обвинява

Йосиф Бродски се ражда на 24 май през 1940 година в Ленинград. Той е руски поет, носител на Нобелова награда за литература през 1987...

За кирилицата с любов

„Какво мислите?“, пита подканващо всеки ден социалната мрежа. Защото дори тя може да задава въпроси; да ги формулира, да ги напише и да ги...