Св. Трифон! Колкото капки, толкоз коли грозде!

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Днес почитаме пазителя на лозята

Православният свят празнува Трифон Зарезан по стар стил. По нов стил празникът се отбелязва на 1 февруари. Свети Трифон се счита за пазач на лозята. Той е бил мъченик, светец лечител, който през 248 г. сл. Хр., при царуването на император Деций Траян бил посечен с меч.

За първи път Денят на лозаря започва да се чества официално през 1962 г. на деня на Свети мъченик Трифон. Денят е обявен за професионален празник на лозаря. С въвеждането през 1968 г. на Григорианския календар от Българската православна църква църковният празник се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря – на 14 февруари.

Според българския обичай в празничния ден селските стопани излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино и благославят: „Колкото капки, толкоз коли грозде“. Кулминацията на празника е избирането на „цар на лозята“ – обикновено някой добър стопанин, който се смята за късметлия, за да може по време на неговото „царуване“ да се роди обилен плод.

Резултат с изображение за свети трифон

Рецепта за „зарезанска“ пита: необходими продукти – 1/2 кг брашно, 1 чаена лъжичка сол и 1 ч.л. мая. В по-широк и дълбок съд се поставя брашното, а в него се прави трапче, в което се слагат солта и маята. Трапчето се пълни с хладка вода и се чака 5-10мин докато се разтворят. Добавя се по малко на етапи още хладка вода и се месва непрекъснато с едната ръка (обърква се брашното с водата), а с другата – се добавя водата. Ако сте прекалили с водата – добавете по малко брашънце. Ако не е меко тестото – добавете мъничко вода. Тайната на замесването е – да се добавя по малко вода и да се меси непрекъснато, следейки за консистенцията на тестото (трябва да остане меко). След като се замеси (прави се в съда в който сме почнали с брашното) тестото се покрива и оставя да втаса (около 3-4 часа – докато започне да образува шупли). Междувременно, може да го понамесим 2-3 пъти по за 1-2 мин. Колкото повече се меси тестото, толкова по гладко става и толкова по-хубава е питата. Накрая, тестото се намесва и се оформя пита, която се оставя за 30 мин пак да втаса. Питата се изпича и след като е готова, се завива с памучна кърпа, за да не изсъхне кората й.

АRTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

До времето на умората – откъс от „Голямата скука“ на Богомил Райнов

„Тая проклета жажда: да се замени познатото с нещо неизпитано, а сетне и то, понеже е вече изпитано, да се захвърли заради нещо съвсем ново…...

Джулиан Барнс: Това, от което не можеш да избягаш, са спомените

Джулиан Патрик Барнс е определян като един от "златната тройка" на съвременната британска проза, заедно с Мартин Еймис и Иън Макюън. Писателят се ражда...

Инстинктът за живот е по-силен от неговия смисъл ~ Ивайло Петров

Ивайло Петров се нарежда сред най-значителните български писатели. Идва на белия свят на 19 януари през 1923 г. в село Бдинци, Област Добрич, с...

Шарл дьо Монтескьо: Надутостта е щитът на глупците

Често, когато се коментират формите на властта и нейното „консумиране”, политолозите цитират светлите умове на миналото. А един от най-великите сред тях безспорно е...

Винаги ще бъда там за теб и винаги ще те обичам! ~ Алън Милн

лън Александър Милн се ражда на днешния ден, 18 януари, през 1882 година. Той е английски писател, известен с книгите си за говорещото плюшено...