Любовта към всички живи същества е най-благородната черта у човека ~ Чарлз Дарвин

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Чарлз Робърт Дарвин се ражда на 12 февруари 1809 година в Шрюсбъри, графство Шропшър, Англия. Петото дете от общо шест в семейството на д-р Робърт Дарвин и съпругата му Сюзан.

През 1831 година Чарлз завършва Университета в Кеймбридж и се отправя на околосветско пътешествие с кораба “Бийгъл”. Това пътуване, продължило вместо планираните две цели пет години, в последствие ще се превърне в тласъкът, довел до зараждането на теорията за произхода на видовете, или иначе казано – еволюционната теория на Дарвин.

По време на плаването Дарвин води записки в т.нар. Червени тетрадки, които след завръщането му у дома се превръщат в труда “Дневник на търсенията” или “Пътешествието на един естествоизпитател с кораба Бийгъл”, който излиза през 1839 година. В този “Дневник” за пръв път той описва много животни от Южна Америка и обитаващи островните архепелази гризачи, птици и костенурки.

Между 1838 и 1841 година Дарвин е секретар на Лондонското геоложко общество. През 1839 година се жени за Ема Уеджууд, която е негова братовчедка. В семейството им се раждат 10 деца. През 1842 година семейство Дарвин се местят и заживяват в Даун в графство Кент, където се установяват за постоянно.

Първият епохален труд на Чарлз Дарвин “Произход на видовете чрез естествен подбор” излиза на 24 ноември 1859 година. В него той доказва, че съществуващите видове – растителни и животински – са се развили по естествен път от други видове, запазвайки признаците и качествата, позволяващи им да оживеят в конкурентната среда.

През 1868 година се появява допълнение към първия му труд, което е озаглавено “Измененията на животните и растенията при одомашняване”. Три години по-късно излиза и най-големият и важен от трудовете му – “Произход на човека и половия подбор”, чрез който Дарвин доказва произхода на човек от други, по-низши животински видове.

Създателят на еволюционната теория почива на 19 април 1882 година. Тленните му останки са положени редом до гробницата на Исак Нютон в Уестминстърското абатство – мястото, отредено за вечен покой на най-великите хора на Великобритания.

Еволюционната теория на Дарвин получава признанието на болшинството от учените още докато той е жив. Това е водещата и фундаментална теория за съвременните схващания за еволюцията. Самият Дарвин описва живота си така: “Първо се учих, после извърших околосветско плаване, а после отново се учих. Това е моята автобиография”.

Естественият подбор като основна движеща сила на еволюцията получава подкрепата на научната общност през 30-те години на ХХ век.

Резултат с изображение за charles darwin art

Подбрано от Дарвин:

1. Човек, който си позволява да загуби дори един час от времето си, не е открил колко ценен е животът.

2. Човекът, с всичките си благородни качества все още носи в телесната си рамка неизлечимия печат на своя по-низш произход.

3. В дългата история на човечеството (и на животинския свят) са оцелявали онези, които са се научили да си помагат и да импровизират най-успешно.

4. Нарекох този принцип, според който всяко незначително изменение се запазва, ако е от полза, с термина „естествен подбор“.

5. Защо талантът на мъжа не е наследствен? Защото умните мъже си избират жени с хубави лица.

6. Приятелството на човека е един от най-добрите начини да провериш колко струва.

7. Мистерията на началото е неразрешима за нас, затова трябва да остана агностик.

8. Една маймуна, ако се напие, повече няма да докосне бренди. Това я прави по-умна от доста мъже.

9. Най-висшият възможен етап в моралната култура е, когато осъзнаваме, че трябва да контролираме мислите си.

10. Невежеството по-често води до убеденост, отколкото знанието. Онези, които знаят малко, са именно онези, които настояват, че един проблем може или не може да бъде решен…

11. Човек с морал е този, който може да разсъждава за своите минали действия и мотиви и да одобри или да се разкая за тях.

12. Да намериш грешка и да я поправиш понякога е дори по-добро от това да намериш нова истина или факт.

13. Щом бедността се причинява не от природата, а от нас самите, грехът ни е голям.

14. Колко велико ти се струва бъдещето, когато си заобиколен от деца!

15. Самата същност на инстинкта е, че му се подчиняваш, независимо от разума.

16. Любовта към всички живи същества е най-благородната черта у човека.

ARTday.bg

Следвайте ни във Фейсбук на https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Обичам те, защото си признавам

*** Страшни са твоите игрички. Убиецът не е виновен още. Като във филм на Алфред Хичкок, със нож, пронизващ писък нощен се вмъкваш. Като ангел шестокрилен, лек полъх от небесното...

Едуар Мане – художникът извън шаблона (видео)

На днешния ден, 30 април, през 1883 година, Едуар Мане напуска светът на живите, за да се пренеса в незабравата. Като приятел на Бодлер е...

Актьорът Руси Чанев ще получи „Аскеер“ за цялостен принос към театъра (всички номинирани)

Академия "Аскеер" обяви номинациите си за театралните награди за 2023 г., които по традиция ще бъдат връчени на 24 май в театър "Българска армия"....

Никол Кидман получи награда за цялостни постижения в киното (снимки/видео)

Актрисата Никол Кидман получи наградата за цялостни постижения на Американския филмов институт. На церемонията в "Долби тиътър" в Лос Анджелис Морган Фрийман обяви, че...

Ева и Адолф – брак и обет за вярност, часове преди смъртта

На 29 април 1945 г. Адолф Хитлер се жени за Ева Браун в Берлин и в завещанието си посочва за свой приемник адмирал Карл...