Да спасим Скаптопара! Народ, който не познава миналото си, няма бъдеще

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Пуснаха петиция в защита на археологическите разкопки, които могат да бъдат погребани под асфалта на АМ „Струма“

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Обръщаме се към всички отговорни институции за вземане на решение по компетентност за запазване и възстановяване на мястото, където е открит архeологически обект по трасето на АМ Струма, финансирано от ЕС по Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г., ЛОТ 3.1. между с. Зелен Дол и с. Покровник в община Благоевград.

Снимка на Даниел Руменов Димов.

При проучвателни археологически разкопки през 2016 г. по трасето на АМ „Струма“ – ЛОТ 3.1., участък с. Зелен Дол – с. Покровник, общ. Благоевград, археолози от Българска академия на науките (БАН) с ръководител доц. Здравко Димитров, се натъкват на тракийско селище простиращо се на 120 декара. В близост на около 1 километър от селището в кв. Грамада, гр. Благоевград през миналия век е намерана плоча с надпис Скаптопара, която кара археолозите да търсят доказателства, че това селище е тракийският град Скаптопара.

През 2018 г. археолозите продължават разкопките и откриват множество жилищни, производствени и административни сгради, баня, една гробница и погребални камери. Населеното място е разполагало с улична мрежа, канализация и водопровод. Най-забележителни и ценни за световното културно историческото наследство в това селище са гробницата, банята и черквата.

Снимка на Emil Kostadinov.

Черквата датира от времето на император Константин Велики IV и неговите синове Констанций II и Констанс. Сградата представлява еднокорабна конструкция с размери 10 на 6 метра и е част от комплекс от жилищни, обществени и производствени сгради. Построена е през 30-те, 40-те години IV век в период непосредствено след приемане на християнството от Римската империя след Църковния канонотворчески събор в Сердика (дн. София), свикан в 342 г. като II-ри Вселенски от императорите Констанс и Констанций II. Черквата, открита в тракийското селище, е с еднотипна архитектура със запазените до днес сградите и останки от черкви, в които са заседавали епископите в Сердика – базиликата „Св. София“, ротондата „Св. Георги“ и гражданската сграда до нея.

Измежду артефактите, открити от археолозите, има древни монети, керамични съдове и други. В погребалните камери на селището са открити и 57 човешки скелета.

Снимка на Emil Kostadinov.

Към момента Агенция „Пътна инфраструктура“ е дала срок за изпълнение на археолозите от НАИМ-БАН за „спасителни археологически проучвания“ до началото на месец юли. След като завършат работа в определения срок, магистралата ще продължи по планираното трасе и така архитекртурно и историческото наследство ще бъде унищожено в разрез с ЕВРОПЕЙСКАTA КОНВЕНЦИЯ ЗА ОПАЗВАНЕ НА АРХЕОЛОГИЧЕСКОТО НАСЛЕДСТВО, в която се пледира, че археологическото наследство има първостепенно значение за опознаването на историята на човечеството, източник за европейската колективна памет и средство за исторически и научни изследвания. България я е ратифицирала със закон, приет от 36-о народно събрание на 1 април 1993 г.

Резултат с изображение за скаптопара струма

Запазването на гореописаното ще даде възможност Община Благоевград да изпълни със съдаржание приетите от нея планови документи за развитие, ще развие своята икономика и конкурентноспособност, а това да даде тласък за развитието на региона и увеличаване на брутния вътрешен продукт, като с това ще се изпълнят целите и задачите от ОБЩИНСКИ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД 2014 – 2020 г., ОБЛАСТНА СТРАТЕГИЯ ЗА РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ НА ОБЛАСТ БЛАГОЕВГРАД 2014 – 2020 г, РЕГИОНАЛЕН ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ЮГОЗАПАДЕН РАЙОН ЗА ПЕРИОДА 2014-2020г. и НАЦИОНАЛНАТА ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ: БЪЛГАРИЯ 2020.

Обръщаме се към вас с апел да не позволите да се унищожи това световно, културно-историческо наследство и да остане достояние не само на нас българите, а на Европа и света.

От Фейсбук Група „Ние сме против застрояването на разкопките около Благоевград“

Петицията можете да подпишете, като натиснете ТУК.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Той е мой

“Ако ти си станал необходим на другия, ако си станал неотменима част от въздуха край него, от мислите му, никой не може да те...

Вдъхновено от античния град Хераклея Синтика

Ако обичате да четете литературни сюжети, вдъхновени от античността, но вълнуващи днес заради непреходността на любовта и вечната борба между доброто и злото в...

Шарлот Бронте: Несподеленото щастие няма вкус

Шарлот Бронте е сестра на Емили и Ан, които също са писали. Най-известната ѝ творба е „Джейн Еър” и затова се прави грешният извод,...

Антъни Куин – страст до последно

Има филми, които не можеш да пропуснеш, независимо за кой път попадаш на тях от малкия екран. Има актьори, които променят светогледа ни, а...

Сократ: Наслаждавайте се на себе си!

Сократ е древногръцки философ, един от най-важните символи на западната философска традиция. Чрез проучвания и задаване на въпроси той създава нов клон на философията,...