Чалга изпълнителка поруга Вапцаров (ВИДЕО)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Фолк певицата Антонина се изгаври със стихове на великия български поет

Поп-фолкът посегна на литературната класика. Пионер се оказа певицата Антонина, която възпя стихове на поета Никола Вапцаров. Това предизвика скандал в социалните мрежи.

Адвокати пък ще сезират Министерството на културата за нарушени авторски права.

Антонина заявява, че парчето й е провокация.

„Проблемът не е във Вапцаров, а в ритмите, че са поп-фолк, това е. Вътре имаме прекрасната лирика на Вапцаров, поп-фолк, малко еротика, която харесват българите напоследък, дори те харесват много по-тежки неща”, заяви пред NOVA Антонина.

„Аз много обичам поезията и дори пиша. И много исках да направя нещо на Вапцаров и понеже съм поп-фолк певица реших, че е нормално”, заяви още Антонина.

„Много сериозно се накърнява личното достойнство на автора на произведението и това е културна ценност, която не можем да си позволим да бъде подмятана”, заяви Велизар Соколов – Заки, който е юрист.

Резултат с изображение за заки

Заки повече от двадесет години се занимава с интелектуална собственост.

„Първият ми рефлекс беше да почна да броя. Авторското право е докато, авторът е жив, и 70 години след неговата смърт. Бях стреснат, защото Вапцаров е починал през 1942 г., тоест правата са изтекли през 2012-та”, обясни Велизар Соколов.

А това по закон означава, че произведението му става обществено достояние и може да бъде ползвано от всеки.

„Добрата новина обаче, която ми даде някаква надежда е, че авторското право има своите морални правомощия”, обясни още Заки.

А те са безсрочни. За закрилата им отговаря Министерството на културата. Те обаче за цял ден не успяха да намерят експерт, който да ни обясни нарушени ли са авторските права.

„Аз мисля, че се нарушава личното достойнство на нацията, не на автора. Министерството на културата е органът, който е призован да брани културата на нацията”, заяви още Велизар Соколов.

Резултат с изображение за вапцаров

„Ако нещо съм сгрешила, ще си понеса последствията”, заяви от своя страна Антонина.

„Никой вече не чете поезия. Спряхме да мислим, много се обездушихме. И не мисля, че аз съм проблемът на българската култура и образование”, допълни Антонина.

„Тук е чукане в празна стая. Не мисля, че ще се постигне този образователен ефект да се пренесе елитарно изкуство, като поезията, на вниманието на по-широката публика, търси се скандал и евтина популярност”, смята Заки.

„Ако трябва да отговоря на всички, защото доста ме нападнаха, ще отговоря с едно друго стихотворение, което се падна на матурата тази година: „Ето, аз дишам, работя, живея, стихове пиша, тъй както умея. Животът под вежди се гледаме строго, и боря се с него, доколкото мога””, цитира Антонина.

Източник: nova.bg

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Вечната любовна мъка

"С удоволствие бих ѝ звъннал, но се насилвах да не го правя. Не исках и да мисля толкова много за нея. Исках да я...

Антон Страшимиров: Разкрийте сърцата и душите си за обич!

Антон Тодоров Страшимиров е роден на 15 юни 1872 година в град Варна. От юношески години, благодарение на брат си Димитър Страшимиров, започнал да...

(Не)видимо доволни

Днес (по стар стил) е Видовден. На кого не се е случвало да бъде разочарован, наранен или пренебрегнат… Като човешки същества, освен радостта и...

Писма на любовта

“Бе го пуснал в пощенската кутия, без много да му мисли, и когато се усети, вече бе станало късно да си го вземе обратно....

В Левски започват Празниците на изкуствата „Парцалев 2024“

В Левски днес започват традиционните Празници на изкуствата "Парцалев 2024", посветени на известния български актьор Георги Парцалев. Това съобщи Любка Христова от общинската администрация. Началото...