Това е снимката на Васил Левски, открита в Истанбул (ГАЛЕРИЯ)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Едва седем са фотографиите, на които безспорно е установено, че е сниман

Директорът на Националния музей „Васил Левски“ в Карлово Дора Чаушева и уредникът в музея Виктор Комбов показаха пред журналисти неизвестна снимка на Апостола на свободата, открита от Комбов в османските архиви в Истанбул, където се пазят документи от съдебния процес срещу Левски и комитетската организация.

„Можем само да гадаем как откритата фотография е попаднала в ръцете на османските власти. Най-вероятно снимката е тази, от която впоследствие е направен като фрагмент по-късният елипсовиден портрет на Левски. Вероятно след Общо събрание, което се провежда в Букурещ на 29.04 – 05.05.1872 година, е направена тази снимка. Към края на юни той няколко пъти пише, че очаква да му бъдат изпратени портретчетата, но явно до смъртта си не успява да ги получи. Няма запазен портрет от елипсата до някой от дейците, с поздрав от Васил Левски. Тези портрети, които имаме известни – в 4 екземпляра, се съхраняват в архивите на Киряк Цанков и други възрожденци. Но явно това е голямата фотография, от която после са извадени малките портретчета”, обясни Чаушева.

По думите й, вероятно сннимката е попаднала в османските власти чрез тяхната агентура във Влашко или направо от ателието в Букурещ.

Апостола на свободата

Директорката на националния музей „Васил Левски“ обясни, че на гърба на снимката е изписан текстът: „Със среден ръст, светлокестеняви мустаци, червендалесто лице и когато приказва единият му зъб се показва малко навън, повдига леко устната си, очите му са големи и пъстри”.

„Почти същото с малко по-различен словоред на 26 октомври 1872 година в един от разпитите си в Орхание даскал Иван Димов Фурнаджиев, член на Тетевенския комитет, дава това първо словесно описание пред турските власти, с което те вече разполагат по-нататък за неговото издирване. Другите отрити документи най-общо са предхождащи залавянето на Васил Левски. Датировката на повечето от документите ни насочва точно към този процес, който тече в края на ноември и първата половина на декември, и става дума за следствието срещу революционните дейци, заловени вече след като са арестувани участниците в четата на Димитър Общи, която прави обира на Арабаконашкия проход“, каза още Дора Чаушева.

Днес фотографията бе показана от откривателя Виктор Комбов
Днес фотографията бе показана от откривателя Виктор Комбов

Специалистите показаха още Указ на БРЦК, Окръжно писмо и квитанции. Останалите намерени документи сега се превеждат от османотурски и вероятно съдържат информация за Левски и революционната организация – предхождат залавянето на Апостола и се отнасят до следствието срещу други революционни дейци, след ареста на четата на Димитър Общи заради обира в Арабаконашкия проход, коментира Дора Чаушева.

Виктор Комбов отишъл в Истанбул, след като турски експерти са казали на българските си колеги, че в Османския архив вероятно могат да се намерят още документи за Левски. Той е имал пълно съдействие от служителите в архива. По думите му, там се работи лесно – всичко е дигитализирано.

Едва седем са фотографиите, на които безспорно е установено, че е сниман Васил Левски. От седемте кадъра днес са останали общо 12 копия.

„Откриването на тази снимка заедно с други документи на вътрешната революционна организация в османския архив показва, че има още какво да се работи. Османската полиция е разполагала с голям набор документи и освен това документите, които произхождат от нейната администрация, на османотурски може би ще дадат нова светлина върху историческите за Апостола“, допълни Чаушева.

Снимки: БТА 

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Денонощие – стихотворение от Блага Димитрова

ДЕНОНОЩИЕ от Блага Димитрова На разсъмване, щом разпозная потопения в изгрева хребет, още първата мисъл е тая, че не трябва да мисля за тебе. И през целия ден вероломна тя, където...

Гогол: Ние имаме прекрасната дарба да правим всичко незначително

„Ще се смея през сълзи“ са последните му думи. Мистикът Гогол продължава да остава загадка и след физическата си смърт. Той е признат класик...

Когато мамиш, крадеш правото на почтеност ~ Халед Хосейни

Писателят е роден на 4 март 1965 г. в Кабул, Афганистан. Най-голямото от петте деца в семейството – има трима братя и една сестра....

Лъжата като привилегия

"Аз обичам когато лъжат! Лъжата е единствената привилегия на човека пред всички организми. Лъжеш ли, до истината ще стигнеш! Затова съм и човек -...

В Международния ден на писателите: 20 цитата от книги, посветени на любовта

Днес отбелязваме Международния ден на писателите. Това са хората, които в пълна степен осмислят живота ни, защото възпитават и разума, и чувствата. А любовта...