Димитър Димов оживява в снимки, ръкописи, кореспонденция и спомени

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Националният литературен музей представя изложба, посветена на 110-годишнината от рождението на писателя

На 27 юни 2019 г., четвъртък, от 11:00 часа, в Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ ще бъде открита изложбата на Националния литературен музей „Димитър Димов в писма и спомени“, посветена на 110-годишнината от рождението на писателя.

Изложбата съдържа 16 документални пана, представящи различни моменти от биографията на Димитър Димов – семейство, ученически и студентски години, професионално развитие, пътувания, приятелства, обществена дейност и др.

Димитър Димов е от онези значими творци, чиито имена остават завинаги записани на страниците на българската литературна история. Затова всеки спомен за него ни е много ценен. Още повече, че той самият не ни е оставил свои мемоари. Затова извън сухите биографични факти за живота на Димитър Димов, авторите на изложбата надникват отвъд онази стъклена стена, която сам приживе писателят е поставял между себе си и останалия свят и представят образа на неговата личност чрез спомените на другите – на хората, които са го познавали, които са били негови приятели и почитатели, на колегите му, на онези, които е обичал и които са го обичали.

Богатият и прецизно подбран архивен материал – снимки, ръкописи, кореспонденция, спомени дава възможност на публиката да усети както духа на времето, в което Димитър Димов живее и твори, така и да надникне през очите на другите и сам свободно да изгради неговия образ за себе си. Безспорно, за всеки човек този образ ще бъде по своему различен, но неизменно ще се доближава до общата представа за една изключително скромна, талантлива и работоспособна личност.

Автор на изложбата е д-р Милена Катошева, гл. уредник на къща музей „Димитър Димов“, художествено оформление – Ивелина Велинова.

Експозицията, която може да бъде посетена до 7 юли 2019 г., е допълнена и обогатена с оригинални експонати – лични вещи на Димитър Димов, ценни издания от неговата богата библиотека, ръкописи, кореспонденция, които се съхраняват във фонда на къща музей „Димитър Димов“ към Националния литературен музей.

На официалното откриване на изложбата приветствие към гостите ще отправят директорите на двете институции – доц. д-р Красимира Александрова (НБКМ) и Атанас Капралов (НЛМ). Слово за Димитър Димов ще произнесе доц. д-р Георги Цанков. Ще бъдат представени откъси от текстове на Димитър Димов, в изпълнение на актьора Стоян Чобанов, а гостите ще имат възможността да се насладят и на изпълненията на класическа китара на доц. д-р Росен Балкански (Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“).

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Робърт Лъдлъм: Това, което човек не си спомня, не съществува за него

Робърт Лъдлъм е продал над триста милиона копия от книгите си и това го прави един от най-печелившите съвременни автори. Автор е на близо...

Александър Солженицин: Истинската мъдрост е горчива

Мечтата му е била да умре в родината си. Така и става. Русия, която се е отказала от него, дълго време не е искала...

Ти ми даваш мъдростта да казвам „ДА“

„Да приемеш неизбежната тъга. Да се съгласиш с трагичното в съществуванието. Да не се настройваш срещу и да отричаш живота. Да спреш да го...

Йосиф Бродски: Следете вашия показалец, защото той жадува да обвинява

Йосиф Бродски се ражда на 24 май през 1940 година в Ленинград. Той е руски поет, носител на Нобелова награда за литература през 1987...

За кирилицата с любов

„Какво мислите?“, пита подканващо всеки ден социалната мрежа. Защото дори тя може да задава въпроси; да ги формулира, да ги напише и да ги...