Принцът на попарта: Ромеро Брито (СНИМКИ)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Произведенията му са част от видни частни колекции

Ромеро Брито е роден в град Ресифи, Бразилия, през 1963 г. Заедно с осемте си братя и сестри, водил изключително скромен живот. Показвайки самостоятелно мислене и креативност още от малък, рисувал върху повърхности като вестници и списания. Имал невероятната амбиция да преуспее в художественото си образование. Въпреки това, артистичната му натура го кара да търси опит и предизвикателства извън класната стая.

През 1983 г. Брито посещава Париж, където се запознава с изкуството на Матис и Пикасо, от които художникът се повлиява. След като показал свои произведения в някои галерии и частни колекции в Европа, бил окуражен да пътува из Америка, където попартът процъфтявал.

Резултат с изображение за romero britto
С Елтън Джон

В Маями отворил собствено студио. Следващите години се посвещава на работа и представяне на произведенията си, привличайки вниманието на широката публика. През 1989г. е избран за кампанията на водка „Абсолют”, заедно с Кийт Харинг и Анди Уорхол, за да проектира произведение на изкуството с логото на известния алкохолен бранд.

Свързано изображение

Студиото на Ромеро Брито в Маями Бийч бързо се превръща в място за посещение на хора от всякакви възрасти. Те с интерес откриват уникалния похват на художника. Стилът му може да се определи като комбинация от попарт, кубизъм, изкуството на графитите и, разбира се, лична авторска интерпретация, отличаваща се с богат колорит, предпочитание към плоските, геометрични форми, оградени от черен контур. Тези средства авторът използва, за да зареди зрителя с оптимизъм и позитивизъм, тъй като според него именно такава е ролята на художника.

Свързано изображение

Произведенията на Ромеро Брито са част от видни частни колекции. Изкуството му го свързва с компании като Бентли, Дисни, Ауди, Евиан и Фифа, за които той създава официалния плакат за „Световната купа” през 2010 г. За 90-тата годишнина на Бентли му е поръчано да направи дизайна на първия по рода си концептуален автомобил.

Брито илюстрира и книги за големи издателски къщи. Излагал е в галерии и музеи в повече от 100 държави, създавал е и арт инсталации за публични места като Хайд Парк – Лондон, летище „Джон Кенеди”, Ню Йорк, и др.

Резултат с изображение за romero britto

Художникът е и меценат в над 250 благотворителни организации, бордове на болници и др.

През 2009 г. една от най-големите вериги галерии в света „Опера Галери” отваря втория си обект в Сингапур на площ 8000 кв.м. За откриването на галерията собствениците избират не друг, а Ромеро Брито. Всяка една работа в експозицията „Брито в Сингапур” е специално подбрана и представлява шедьовър.

Резултат с изображение за mona cat
Моna cat е една от най-известните картини на Брито

През 2011 г. президентът на Бразилия Дилма Русев кани Брито да създаде лого за „Rede Cegonha” – проект, достигнал до над 61 млн. бременни жени и майки с малки деца. Брито е много активен и в инициативата си за мирно разрешаване на конфликтите по света, за което получава звание в Харвард.

Днес Ромеро Брито е представен в галерии и музеи на пет континента от Сингапур до Дубай, от Лондон до Ню Йорк.

Резултат с изображение за romero britto

Резултат с изображение за romero britto

Резултат с изображение за romero britto

Резултат с изображение за romero britto

Свързано изображение

Свързано изображение

Резултат с изображение за romero britto

Резултат с изображение за romero britto

Резултат с изображение за romero britto

На заглавната снимка: Брито с приятеля си Леонардо ди Каприо

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

С най-дългия ден в годината започва празник до безкрай

Тази вечер, малко преди полунощ, настъпва астрономическото лято. Най-дългият ден в годината. Ден, който изпълва душите ни с очакване хубавото да се случи. Нищо не...

Ицко Финци ще представи днес книгата си „Пет пиеси, разказани от актьор“

Днес в кино "Влайкова" в 18.30 часа ще бъде представена книгата на Ицко Финци "Пет пиеси, разказани от актьор", съобщиха от екипа на издателя...

ДА гледаш и да виждаш

На днешния ден, 20 юни, през 1925 година от света на живите си отива едно от големите имена в психотерапията – Йозеф Бройер. Предлагаме...

Салман Рушси: Книгата е версия на света. Ако не я харесваш, я игнорираш.

Ахмед Салман Рушди е британски писател от индийски произход. Роден е на 19 юни през 1947 година в Бомбай. Стилът му, смесващ митология и фантазия...

Галерия „Ракурси“ представя лятна изложба

Лятна изложба е подредена в галерия „Ракурси“ от днес до 12 юли, съобщават от екипа. Експозицията включва произведения на Димитър Буюклийски - Мичи, Едмонд Демирджиян, Георги...