От утре започват Коледните пости – как да се храним

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Постите не означават гладуване, а духовно и физическо пречистване

На 15-ти ноември започват Коледните пости. Те продължават до 24 декември – Бъдни вечер. На Коледни заговезни – денят преди започване на постите, за последно се яде блажно. На този ден се коли кокошка, която се приготвя с кисело зеле. Правят се също тиквеник с орехи и пълнени чушки с боб. По време на постите не се разрешават мляко, млечни продукти, яйца и месо. Рибата е позволена на Никулден.

Свързано изображение

Каква храна е разрешено да се яде по време на постите?

Можем да ядем всичко, което е от растителен произход. Напълно се забранява консумацията на месо, яйца и млечни продукти. Ако по време на поста има по-голям християнски празник, се разрешава риба. През Коледните пости това са 21 ноември – Въведение Богородично и 6 декември – Никулден. Седмица преди причастие не се разрешава консумацията на олио и зехтин.

Резултат с изображение за постни ястия

Храните, които могат да заместят месото са бобовите – фасул, грах, леща, нахут. Те са богати на фибри и протеини, а също и на редица витамини. Чудесен избор за трапезата са продукти като киноа и булгур. Соята и варивата са най-добрата алтернатива на месото. Включете зеленчукови супи в менюто си.

Сиренето и кашкавалът присъстват на нашата трапеза почти ежедневно. Но те могат да бъдат заменени със сирене от растителен вид – например тофу (соево сирене) или сирене от кашу.

Кравето масло може да се замени със слънчогледово олио, зехтин или кокосово масло.

Свързано изображение

Хапвайте много сезонни плодове и зеленчуци – моркови, ряпа, зеле, цвекло, спанак, патладжан, тиква, цитруси, банани, ябълки, сушени плодове.

Постите не означават гладуване, а духовно и физическо пречистване

Постът не е цел, а средство за смирение на плътта и очистване от грехове. Без молитва и покаяние постът се превръща само в една диета.

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Скуката е търпението на страха ~ Херта МЮЛЕР

”Книгите ми описват по необходимост трудни времена, в тях говоря за ампутирани животи в условията на диктаторски режим, за ежедневието на немското малцинство –...

Великият сър Майкъл Гамбън напусна видимия свят (видео)

"Недей да съжаляваш мъртвите, Хари. Съжалявай живите, и най-вече онези, които живеят без любов." На 82-годишна възраст почина британският актьор сър Майкъл Гамбън, най-добре познат...

Фурор на македонската „Вещица“ в Нощта на литературата (откъс от романа)

Македонският роман „Вещица“ изненадващо предизвика фурор в Нощта на литературата и привлече най-много публика. Романът на Венко Андоновски е една от най-продаваните книги в...

Андре БРЕТОН: Еротизмът е пищна церемония в подземието

Андре Бретон e френски писател, поет, един от основоположниците на сюрреализма. Роден е в Теншбре (Орн), Нормандия, на 18 февруари 1896 г. в скромно...

Версайският дворец разкрива тайни за 400-годишния си юбилей (видео)

Версайският дворец разкрива за 400-годишния си юбилей част от многобройните си тайни, грижливо пазени векове наред. Макар да е един от най-посещаваните обекти във...