Показаха саркофага на Ромул, открит в римския Форум

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Според легендата той е основал Вечния град със своя близнак Рем

 

Археолози официално представиха своето удивително откритие – подземно светилище от 6-и век пр. Хр., което е възможният гроб на митичния основател на Древен Рим, Ромул, предава ДПА. 

Светилището е посветено на него и според легендата той е основал Вечния град със своя близнак Рем на 21 април 753 година пр. Хр. Ромул става единственият му владетел, след като убива брат си. 

Резултат с изображение за „romul roma“

Находката представлява каменен саркофаг с дължина 1,4 метра с кръгообразна структура, която се предполага, че е била олтар. 

Екипът на археологичния парк Колизеум, който ръководи разкопките, е открил погребението в Римския форум. Той е бил център на обществения живот в Древен Рим. 

Резултат с изображение за „romul roma“

Мястото на монумента на Ромул е близо до основния комплекс обществени сгради, сред които са Сенатът и подиумът, от който са се отправяли всички важни съобщения. Така че е много вероятно легендата за неговото погребение във форума да се окаже вярна, изтъкват археолозите. 

След смъртта си Ромул е бил почитан като бог Квирин. Светилището е било нещо като погребален паметник, издигнат след смъртта му, за да бъде почитана вярата в него и паметта му, отбелязва БТА.

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Александър Солженицин: Истинската мъдрост е горчива

Мечтата му е била да умре в родината си. Така и става. Русия, която се е отказала от него, дълго време не е искала...

Ти ми даваш мъдростта да казвам „ДА“

„Да приемеш неизбежната тъга. Да се съгласиш с трагичното в съществуванието. Да не се настройваш срещу и да отричаш живота. Да спреш да го...

Йосиф Бродски: Следете вашия показалец, защото той жадува да обвинява

Йосиф Бродски се ражда на 24 май през 1940 година в Ленинград. Той е руски поет, носител на Нобелова награда за литература през 1987...

За кирилицата с любов

„Какво мислите?“, пита подканващо всеки ден социалната мрежа. Защото дори тя може да задава въпроси; да ги формулира, да ги напише и да ги...

Оскар Уайлд: Грешката ми бе в това, че се разделях с теб твърде често…

На днешната дата, 25 май, през 1895 г. писателят Оскар Уайлд е осъден от лондонския съд на две години каторжен труд за „крайно непристойно...