Паметна плоча за Стоянка Мутафова и Георги Калоянчев в „Лозенец“ (СНИМКИ)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Созопол вдига бюст на проф. Божидар Димитров

Паметна плоча на трима забележителни артисти – Нейчо Попов, Георги Калоянчев и Стоянка Мутафова (изброени по реда на смъртта им), ще бъде поставена на 13 юли пред входа на ул. „Люботрън“ 96 в ж.к. „Лозенец“, където те живяха.

Това съобщи Евгени Боянов – мениджър на голямата комедиантка Мутафова и идеолог на инициативния комитет, заел се с тази задача със съдействието на Сатиричния театър.


Снимка: Ани Петрова – Георги Калоянчев и Стоянка Мутафова

Плочата – дело на арх. Огнян Кръстев, няма да е голяма по размери, по нея няма да има никакви барелефи и орнаменти, ще е максимално изчистена като стил и дизайн.

„Докато работех със Стоянка, опознах вкуса й – тя не обичаше показните и грандоманските неща. Вярвам, че паметната плоча ще отговаря на нейните критерии, които не търпяха „пудра и грим“. Така че върху плочата ще бъде изписано само „В този дом живяха големите български артисти, основатели на Сатиричния театър…“ с годините на раждането и смъртта им. Иначе цялата фасада на блока нямаше да сигне да се изброят заслугите и наградите им“, коментира Боянов.


Стоянка Мутафова и Нейчо Попов в Тунис

Датата за събитието не е избрана случайно. На 13 юли режисьорът и актьор Нейчо Попов, третият съпруг и голямата любов на Стояна, щеше да навърши 96 години.

Всички наследници са се съгласили поставянето на паметната плоча да стане на датата на неговия рожден ден. На откриването в обновеното пространство пред блока са поканени както ветераните на Сатирата Татяна Лолова и Славчо Пеев, така и по-младите актьори, с които Мутафова е работила: Полин Лалова, Росица Александрова, Албена Павлова, Йорданка Стефанова и много други. Изпратена е и покана до целия екип, с който кралицата на комедията снима в тв сериала „Столичани в повече“.

Почина проф. Божидар Димитров - NOVA
Снимка: NOVA – Проф. Божидар Димитров

По-рано, на 1 юли от 17.00 ч., в Созопол пък ще бъде открит бюст-паметник на видния историк проф. Божидар Димитров. Събитието се организира по повод втората годишнина от кончината му и ще се състои във фоайето на местния археологически музей. Там ще отвори врати и гостуваща фотоизложба под наслов „Той живя за България”, която беше представена миналата година в НИМ.

Бюст-паметникът, който ще бъде открит от кмета на Община Созопол Тихомир Янакиев, е дарение от Турхут Исмаил – личен приятел и съмишленик на проф. Божидар Димитров. Автор на бронзовата пластика е известният пловдивски скулптор Иван Тотев.

Източник: Monitor.bg; Заглавна снимка: БГНЕС

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Денонощие – стихотворение от Блага Димитрова

ДЕНОНОЩИЕ от Блага Димитрова На разсъмване, щом разпозная потопения в изгрева хребет, още първата мисъл е тая, че не трябва да мисля за тебе. И през целия ден вероломна тя, където...

Гогол: Ние имаме прекрасната дарба да правим всичко незначително

„Ще се смея през сълзи“ са последните му думи. Мистикът Гогол продължава да остава загадка и след физическата си смърт. Той е признат класик...

Когато мамиш, крадеш правото на почтеност ~ Халед Хосейни

Писателят е роден на 4 март 1965 г. в Кабул, Афганистан. Най-голямото от петте деца в семейството – има трима братя и една сестра....

Лъжата като привилегия

"Аз обичам когато лъжат! Лъжата е единствената привилегия на човека пред всички организми. Лъжеш ли, до истината ще стигнеш! Затова съм и човек -...

В Международния ден на писателите: 20 цитата от книги, посветени на любовта

Днес отбелязваме Международния ден на писателите. Това са хората, които в пълна степен осмислят живота ни, защото възпитават и разума, и чувствата. А любовта...