Човек с електронно тяло на мястото на Мавзолея в София (ВИДЕО)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Монтажът на високотехнологичната интерактивна инсталация „Един човек“ на Венелин Шурелов ще започне в края на септември

Програма „Навън“ на Столична община за временни художествени произведения в градска среда подкрепя високотехнологичната интерактивна инсталация „Един човек“ на Венелин Шурелов, съобщават от Софийска община.

Планирано е монтажната дейност на площадката на бившия мавзолей да започне в края на септември и да приключи до средата на октомври, а „Един човек“ ще бъде на разположение на града до декември 2021г. Програма „Навън“ на Столичната община ще финансира проекта „Един човек“ с 81 100 лв.

13-метровата конструкция, която наподобява фигура на човек ще е покрита с над 40 LED дисплея. Те ще излъчват динамично визуално съдържание, генерирано от специално създаден компютърен алгоритъм.

Фигурата, която ще насели публичното пространство, не е конкретна историческа личност, а сбор от едно постоянно актуализиращо се множество от случайни минувачи или нарочни посетители.

Електронното тяло ще съчетава видео лупове от камери за видеонаблюдение, разположени около него, генеративни визуализации и текст.

Изобщо, дигиталните изкуства, крият много възможности, които постоянно се развиват във времето, и са много любопитно предизвикателство за всеки от нас. Участието на публиката е много важно и очаквам в този своеобразен „диалог“ между хората и моята инсталация, да се прояви един неподозиран характер на връзка, която самият аз съм любопитен да изследвам, когато всичко това се случи и „Един човек“ стане факт.“ споделя Венелин Шурелов пред Impressio миналата година.

Инсталацията „Един човек“ попада в категорията на процес-ориентираното изкуство. Произведението е отделено от тоталния контрол на автора и представлява гъвкава структура, зависеща от поведението на хората наоколо и промяната на околната среда.

„Съвременните технологии позволяват да се изграждат системи с отворен достъп, с по-скоро либерален, отколкото авторитарен начин на функциониране. Изграденият на този принцип обект би бил добро отражение на колективния ни образ в настоящия момент“, казва авторът Венелин Шурелов.

„Минувачите са приканени да участват активно. Но ситуацията, която допускам че ще създаде „Един човек“, ще бъде многообразна. Вероятно някой ще наблюдава и съзерцава визуалния и информационен поток, други ще го ползват като инструмент за преекспониране на някаква кауза или на самите себе си, трети ще се отнасят грубо, радикално и непристойно, а някои ще го игнорират напълно, все едно не съществува. Всяка от тези реакции е важна, всяка от тях ще направи видимо и всъщност – по-осезаемо състоянието на някаква частица от характера на нашето общество. Дали пък „Един човек“ няма да започне да „ражда“ новини, да се превърне в генератор на симптоматични за всички нас характеристики?!?“ казва в интервюто още Венелин Шурелов.

„Един човек“ отправя покана към всеки за изпращане на изображения и видеа (до 30 сек) през целия период на подготовка и реализация на проекта, които може да бъдат включени в инсталацията. Материали могат да се изпращат на subprodukt@gmail.com, за „Един човек“, посочват от общината.

Предстои ни да проследим порастването на „Един човек“, да видим неговите изводи от голямото уравнение на града и неговите хора. Бъдете част от този процес!


Венелин Шурелов (Снимка: Павлин Даскалов/Dir.bg

Доц. д-р Венелин Шурелов е завършил „Сценография“ в Националната художествена академия. Той е съосновател и преподавател в магистърска програма „Дигитални изкуства“, съосновател, част от кураторския екип и технически организатор на DA Fest – Международен фестивал за Дигитално изкуство, съосновател на Фондация ДА ЛАБ (2018), Subhuman theatre (2004) и арт група Via Pontica (2002). Проектите на Венелин Шурелов са многообразни и включват рисунка, интерактивна инсталация и пърформанс, дигитални технологии, видео и арт теория. Той има редица сценографски проекти, самостоятелни и общи изложби, както и участия във фестивали в България, Европа и САЩ. Награждаван е многократно за работата си в областта на театъра и съвременното изкуство. Живее и работи в София, информират от общината.

Снимки: oneperson.bg.live

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Тенеси Уилямс: Адът си самият ти!

Тенеси Уилямс идва на белия свят с името Томас Ланиър Уилямс III на 26 март 1911 г. в Кълъмбъс, САЩ. Той е американски поет,...

Джоузеф ХЕЛЪР: Глупаците мразят знанието

Често казваме „това е параграф 22” за объркани ситуации, в които законът не ти помага, а те въвлича в порочен кръг от беди. Мнозина...

Антонин Дворжак – класикът на чешката музика

Наред със Сметана, Антонин Дворжак е най-известният чешки композитор. Той е оставил голямо творческо наследство. Някои от произведенията му като симфонията „Из новия свят“,...

Предпочитам грешките на ентусиазма през безразличието на мъдростта…

Днес, 1 май, отбелязваме Международния ден на труда и на международната работническа солидарност. И как иначе – именно работата ни е превърнала в хора....

Обичам те, защото си признавам

*** Страшни са твоите игрички. Убиецът не е виновен още. Като във филм на Алфред Хичкок, със нож, пронизващ писък нощен се вмъкваш. Като ангел шестокрилен, лек полъх от небесното...