„Страх“ на Ивайло Христов взе Голямата награда в Талин (ТРЕЙЛЪР)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Трагикомедията разказва за ксенофобията в погранично българско село

В Талин завърши XXIV Международен филмов фестивал „Черни нощи“, проведен в хибриден формат – отчасти на живо и отчасти онлайн, поради епидемията. Голямата награда спечели българската трагикомедия „Страх“ на Ивайло Христов, съобщи руското издание „Комерсант“.

Филмовият фестивал, който се провежда в естонската столица в края на ноември, е от „клас А“ – в света има само 15 такива, включително Кан, Берлин и Венеция. Статутът е престижен, но налага определени изисквания: в основните състезателни програми могат да участват само премиери.

Съставянето на такава програма в пандемична обстановка, когато филмовата индустрия е под блокада, не е лесна задача. Но ако по-рано Талин трябваше да се състезава за филми с други големи фестивали, днес повечето конкуренти просто не излязоха на терена. В Естония, където Министерството на културата отговаря, наред с други неща, за киното и спорта, и на двете се отдава първостепенно значение. Фестивалът получи специална подкрепа от правителството тази година и не само се проведе, но набра и нови сили: всички предложения в състезателната програми бяха качени и на електронни платформи, а в конкурса се включиха световни майстори като Ищван Сабо, Мика Каурисмаки и Александър Миндадзе.

В основната надпревара участваха 25 филма от различни жанрове, включващи публицистика, изградена около болезнените точки на нашия непретенциозен социален живот. Победи българската трагикомедия „Страх“ на Ивайло Христова, която успя да представи в лирична тоналност именно тази публицистика. Точно преди месец филмът спечели Голямата награда на кинофестивала „Златна роза“ във Варна. С него на 19 ноември трябваше да се открие и „Киномания“ в София, но тя пропадна по разбираеми причини (отложена е за февруари 2021 г.).


Във филма участват афганистански бежанци

Главната героиня в „Страх“ е Светла (Светлана Янчева) — жена със стиснати устни, вдовица вече не в първа младост, учителка останала без работа заради липсата на ученици в пограничния район, където живее. Докато един ден не среща в гората чернокож господин с куфар – африкански бежанец, лекар, който иска да се добере до Германия.

В същото време в селото цари суматоха около група афганистански мигранти. Никой не знае какво да прави с тях – нито затлъстелият началник на заставата (той няма време, защото постоянно е в запой), нито местната кметица. Но всички знаят, че в къщата на Светла се е настанил „истински негър от Африка“, а той не бива да бъде там, защото „първо живеят с жените ни, а после ще ни изгонят от къщите ни“, „България е за българите“ и т.н. ксенофобски вълнения. Но в центъра на историята е Светла – която цял живот се е страхувала от всичко – и сега просто ѝ е писнало да се страхува повече.

На заглавната снимка: Светлана Янчева и Майкъл Флеминг в „Страх“

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Робърт Лъдлъм: Това, което човек не си спомня, не съществува за него

Робърт Лъдлъм е продал над триста милиона копия от книгите си и това го прави един от най-печелившите съвременни автори. Автор е на близо...

Александър Солженицин: Истинската мъдрост е горчива

Мечтата му е била да умре в родината си. Така и става. Русия, която се е отказала от него, дълго време не е искала...

Ти ми даваш мъдростта да казвам „ДА“

„Да приемеш неизбежната тъга. Да се съгласиш с трагичното в съществуванието. Да не се настройваш срещу и да отричаш живота. Да спреш да го...

Йосиф Бродски: Следете вашия показалец, защото той жадува да обвинява

Йосиф Бродски се ражда на 24 май през 1940 година в Ленинград. Той е руски поет, носител на Нобелова награда за литература през 1987...

За кирилицата с любов

„Какво мислите?“, пита подканващо всеки ден социалната мрежа. Защото дори тя може да задава въпроси; да ги формулира, да ги напише и да ги...