Татяна Лолова чете от „Чудна лятна нощ“ на Яна Борисова (ВИДЕО)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

„Известни актьори четат съвременни български автори“ продължава да ни радва онлайн

Татяна Лолова е една от най-обичаните български актриси. Завършва актьорско майсторство през 1955 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев. Следва заедно с Ицхак Финци, Григор Вачков, Никола Анастасов и други забележителни актьори.

През 1955 – 56 г. играе в Драматичен театър „Сава Огнянов“ в Русе. През 1957 г. става първата актриса, официално назначена в новоформираната трупа на Сатиричния театър, където играе до 1976 г. От 1977 – 1989 г. е в театър „София“, след което се завръща в Сатиричния театър през 1989.

Играе и на сцената на Театър 199, където отбеляза 10 години на хитовия моноспектакъл Duende по текстове на Румяна Апостолова, Лорка и др., режисьор Съни Сънински – в историята са записани над 300 изиграни представления в България и чужбина. По покана на Арт театър „Катя Костова“ Duende е изиграно в най-големите немски градове.

В Театър 199 също играе в постановките „Старомодна комедия“ от Алексей Арбузов и „Нищо не помня“ от Артър Милър. на славата пред Театър 199 – пано с отпечатъци, послание и шарж на Татяна Лолова.

Нейните отпечатъци могат да бъдат видени на Стената на славата пред Театър 199. Член е на Съюза на българските филмови дейци. Написва автобиографичната книга „1/2 живот“. Наскоро голямата актриса Татяна Лолова представи и втората си книга „Дневници и делници“ под редакцията на журналиста Георги Тошев.

Яна Борисова завършва история на изкуството. Пише пиеси, книги, разкази и филмови сценарии. Най-известните ѝ драматургични текстове са „Малка пиеса за детска стая“, „Приятнострашно“ и „Хората от Оз“.

По покана на „Арт театър“ – Берлин постановките „Приятнострашно“ и „Хората от Оз“ са изиграни на сцените на най-големите градове в Германия.

„Известни актьори четат съвременни български автори“ е свързващо звено между публиката на Арт театър „Катя Костова“ и българските творци. Можете да гледате следващите издания всяка неделя от 18 часа ТУК.

Приятно гледане!

Заглавна снимка: Личен архив

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Вечната любовна мъка

"С удоволствие бих ѝ звъннал, но се насилвах да не го правя. Не исках и да мисля толкова много за нея. Исках да я...

Антон Страшимиров: Разкрийте сърцата и душите си за обич!

Антон Тодоров Страшимиров е роден на 15 юни 1872 година в град Варна. От юношески години, благодарение на брат си Димитър Страшимиров, започнал да...

(Не)видимо доволни

Днес (по стар стил) е Видовден. На кого не се е случвало да бъде разочарован, наранен или пренебрегнат… Като човешки същества, освен радостта и...

Писма на любовта

“Бе го пуснал в пощенската кутия, без много да му мисли, и когато се усети, вече бе станало късно да си го вземе обратно....

В Левски започват Празниците на изкуствата „Парцалев 2024“

В Левски днес започват традиционните Празници на изкуствата "Парцалев 2024", посветени на известния български актьор Георги Парцалев. Това съобщи Любка Христова от общинската администрация. Началото...