Бурано, шареният остров на дантелата (ГАЛЕРИЯ)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Насладете се на тази истинска красота

Едва ли на света има по-пъстър и по-весел остров от Бурано. Още щом наближите малкия остров с корабчето, на което сте се качили във Венеция, виждате пред себе си върволица от пъстри мъниста. Да, това са шарените къщи на Бурано.

На острова всичко ви напомня Венеция, но сградите са с прост и семпъл дизайн. Няма ги сложните и изискани декорации на венецианските къщи.

В Бурано всички сгради са ниски – на един или два етажа, и имат почти еднакви фасади. До една са боядисани в толкова ярки цветове, че напомнят на български великденски яйца.

Само една кратка разходка из този колоритен свят, който се оглежда в зелените води на каналите, наподобявайки детска мозайка, е в състояние да изпари и най-мрачното настроение.

Бурано е известен и с дантелата си – основна прехрана на жителите на острова.

Да гледаш възрастните жени, които бавно и търпеливо ваят на кука милиметър по милиметър творенията си от прочутата буранска дантела, е повече от забавно и релаксиращо.

Целият хаос и вечна забързаност на останалата част от света изглеждат като някаква далечна безсмислица.

На Бурано няма коли. Всичко изглежда като в приказка, или най-малкото като в анимационен филм с ярки цветове. Сивотата на останалия свят е в ярък контраст с всичко на този остров.

Venice Italy Burano Murano Torcello San Michele lagoon islands attracttions  travel tourism guide lace lacemaking glass glassblowing | Love 2 Fly

Забавна тук е дори камбанарията на църквата в центъра – тя е наклонена като Кулата в Пиза.

Най-добрият начин да разгледате Бурано е като се разходите хаотично и безцелно из неговите тротоари и тесни улички.

Така ще се насладите с пълни шепи на цветния калейдоскоп, който оформят оглеждащите се във водите къщи. Много ефектен е изгледът на т.нар. Три моста (Tre Ponti) – това е дървеният мост, който свързва три канала в центъра.

Повечето къщи в Бурано са с проста четвъртита форма. Ярките им цветове служели още от едно време като начин на разделянето на един имот от друг. Казват, че навремето рибарите оцветявали къщите си в крещящи цветове, за да могат да ги различават още отдалече в морето, на връщане от риболов.

Colorful walls and windows on Burano island, Venice photo by martinm303 on  Envato Elements

В момента на Бурано живеят около 3000 жители. Именно тук е избрал да живее и световноизвестният дизайнер и архитект Филип Старк.

Разказват, че навремето жителите на Алтино намират убежище на остров Бурано, който се намира на 11 км от Венеция, за да избягат от варварските нашествия. Първоначално жилищата им са изградени от тръстика и кал. Впоследствие обаче те се заменят от тухлени къщички.

Burano, Italy Is The Cheeriest Little Island, And It Will Lift Your Soul On  Travel Tuesday | HuffPost Life

Заради особеното си географско положение и непрекъсната вентилация островът е успял през вековете да избегне всякакви епидемии, маларията също не е стигнала дотук.

По времето на Венецианската република Бурано е бил остров на бедни хора, чийто поминък били земеделието и риболовът. Благодарение на майсторството на плетачките на дантели, обаче, започнал да богатее и да изнася занаятите си и в чужбина.

Guide to the Islands of Venice

Venice and Burano Island - Fine Art Photography - Editorial - Commercial

 

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Жак Офенбах – виновникът за „развратното“ събличане в ритъма на канкан

Смята се, че канканът (или френският танц, както го наричат англичаните, на френски буквално – шум, суматоха) се е появил в Париж през 30­-те...

С най-дългия ден в годината започва празник до безкрай

Тази вечер, малко преди полунощ, настъпва астрономическото лято. Най-дългият ден в годината. Ден, който изпълва душите ни с очакване хубавото да се случи. Нищо не...

Ицко Финци ще представи днес книгата си „Пет пиеси, разказани от актьор“

Днес в кино "Влайкова" в 18.30 часа ще бъде представена книгата на Ицко Финци "Пет пиеси, разказани от актьор", съобщиха от екипа на издателя...

ДА гледаш и да виждаш

На днешния ден, 20 юни, през 1925 година от света на живите си отива едно от големите имена в психотерапията – Йозеф Бройер. Предлагаме...

Салман Рушси: Книгата е версия на света. Ако не я харесваш, я игнорираш.

Ахмед Салман Рушди е британски писател от индийски произход. Роден е на 19 юни през 1947 година в Бомбай. Стилът му, смесващ митология и фантазия...