Динята – „ангелската храна“ на Марк Твен

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Отбелязваме Световния ден на динята

Известният американски писател и хуморист Марк Твен е бил поклонник на дините и ги е наричал „ангелска храна“. По повод отбелязвания днес Световен ден на динята, ето още няколко интересни факта за растението, класифицирано като плодов зеленчук:

Дивите дини произхождат от Южна Африка.

Според най-ранните свидетелства дини са отглеждани за първи път в Египет преди около 5000 години. Древните египтяни са ги поставяли в гробниците за храна на душите.

В Китай дини се отглеждат от десети век, а в Европа – от 13-и.

Why eat watermelon: the pulp, seeds and skin have many health benefits -  The News 24

Сочният и вкусен плодов зеленчук се отглежда в 96 страни по света. Съществуват над 1200 динени разновидности. Водещият производител е Китай. Там, както и в Япония, гостите често носят диня като дар за домакинята. В Страната на изгряващото слънце се заражда идеята да се отглеждат квадратни дини.

В Египет и Израел е обичайна практика сочният хранителен продукт да се поднася със сирене фета.

Научното наименование на динята е Citrullus Lanatus. Съдържанието на вода в нея е 92 процента, а захарното съдържание – шест процента. Нейни близки „сродници“ са тиквите и краставиците.

Някои разновидности се нуждаят от 130 топли дни, за да узреят. Зреенето на повечето дини продължава между 85 и 100 дни.

What Is Yellow Watermelon? | Allrecipes

Т. нар. месо на динята невинаги е червено. Срещат се дини с оранжева, зелена, жълта и бяла „плът“.

Всички части на плодовия зеленчук са ядливи, в това число семките и кората. Дините са нискокалорични и не съдържат „лоши“ мазнини и холестерол.

Сладостта на дините се измерва по скалата на Брикс, пише БТА. Повечето получават оценка 9 или 10. Най-сладките се оценяват с 11 или 12.

Освен вкусна, динята е и полезна за здравето. Богата е на витамини А, С и калий, а съдържанието на ликопен в нея е по-голямо, отколкото в доматите.

Watermelon Juice

Диненият сок облекчава мускулно напрежение.

Заради съдържанието на цитрулин динята е считана за естествена виагра и може да предложи алтернативно разрешение на проблема с еректилна дисфункция (импотентност) при мъжете.

Дините без семки не са генномодифицирани, те са „стерилни“ хибриди.

Рекордът на Гинес за диня с най-голямо тегло, поставен през 2013 г., е 159 килограма.

В САЩ има цял месец, посветен на дините.

Заглавна снимка: Pixabay

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Той е мой

“Ако ти си станал необходим на другия, ако си станал неотменима част от въздуха край него, от мислите му, никой не може да те...

Вдъхновено от античния град Хераклея Синтика

Ако обичате да четете литературни сюжети, вдъхновени от античността, но вълнуващи днес заради непреходността на любовта и вечната борба между доброто и злото в...

Шарлот Бронте: Несподеленото щастие няма вкус

Шарлот Бронте е сестра на Емили и Ан, които също са писали. Най-известната ѝ творба е „Джейн Еър” и затова се прави грешният извод,...

Антъни Куин – страст до последно

Има филми, които не можеш да пропуснеш, независимо за кой път попадаш на тях от малкия екран. Има актьори, които променят светогледа ни, а...

Сократ: Наслаждавайте се на себе си!

Сократ е древногръцки философ, един от най-важните символи на западната философска традиция. Чрез проучвания и задаване на въпроси той създава нов клон на философията,...