Любимият автор на младите читатели в Северна Македония Горан Петревски е гост на Алея на книгата в София

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

На 10 септември писателят ще представи романите си „Марта“ и „Сама“

Най-популярният македонски писател, пишещ за младите читатели, Горян Петревски, ще бъде гост на Алея на книгата в София, която ще се проведе от 6 до 12 септември в пешеходната част на бул. Витоша. На 10.09., петък, от 19 ч., в Литературния кът на Алеята ще бъде събитието с писателя. Ще бъдат представени българските издания на най-успешните му романи – „Марта“ (издание на „Изида“, превод Мариян Петров) и „Сама“ (издание на „Книги за всички“). И двата са влезли в учебната програма на гимназистите в Северна Македония. Издавани са многократно, като само „Марта“ има досега 21 издания, които я правят една от най-продаваните книги в страната.

Харесван и от младите, и от възрастните читатели, Горян Петревски е писател, който добре знае как да отгатне тайните на младите хора и как да разкаже за крехките им чувства, както и да върне в младостта тези, които вече принадлежат към света на възрастните.

Марта

Затова с романите му „Марта“ и „Сама“ израстват няколко поколения македонски читатели. Те са чудесен пример за това, че и изучаваните в гимназиалния курс книги могат да бъдат четени със страст и удоволствие. Толкова интересни и вълнуващи са, че в различни моменти от живота си читателят им дори се връща отново към тях и ги препрочита, защото са оставили следа в сърцето му.

На първо място, това, което печели читателите на Горян Петревски, е интересният сюжет, в който важно място заемат загадки, които държат вниманието на читателя:

Ще открие ли Марта кой е баща й? Ще проумее ли тя, докато не е станало твърде късно, кое момче я оплита в измами и кое истински я обича?

Сама

Ще си отмъсти ли Теодора от „Сама“ за травмите, причинени й от младежите, превърнали се в градските наркодилъри? Ще рискува ли за това голямата си спортна кариера, която би я отвела на европейския подиум? Кой е тайнственият Пророк, с когото тя си чати и в когото постепенно се влюбва?

Писателят разказва просто и ясно, на езика на младите хора и в съответствие с жизнения им опит.

С лъжа, лицемерие, зло, измама, алкохол и дрога се сблъскват героите на Горян Петревски. Но така изстрадват, откриват и разбират какво е любов, достойнство, честност и сила на духа. Преодолявайки трудностите и изпитанията, тези герои порастват и се превръщат в зрели хора.

Именно в това е тайната на успеха на романите на Горян Петревски. Младите читатели по емоционален начин и посредством литературата придобиват познание за живота. Възрастните пък с носталгия се пренасят чрез тези романи в младостта си, съпреживявайки отново забравени емоции и случки.

Заповядайте, за да се срещнете и да вземете автограф от един от най-четените македонски писатели – по време на специалното събитие, както и на шатра № 22, където е щандът на издателство „Изида“.

Горян Петревски – единственият чуждестранен писател, който е гост на Алея  на книгата – vEvesti.bg

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Ралф Уолдо Емерсън: Завистта е невежество, подражанието е самоубийство

Емерсън е основоположник на движението трансцедентализъм, чиято идея е, че светът е нещо много повече от това, което човек вижда и възприема. Един от...

Коя е Елиза от музикалното произведение на Бетовен?

Лудвиг ван Бетовен е немски класически композитор, представител на Виенската школа, важна фигура в преходния период между класицизма и романтизма. Смятан за един от...

Лазаровден – един от най-хубавите народни обичаи

Лазаровден е един от най-хубавите народни обичаи. На този ден църквата чества възкръсването на Лазар. Според Библията действията на Исус около гроба на мъртвия...

Хоризонтът в стихотворение на Станка Пенчева

ХОРИЗОНТ От Станка Пенчева Отиват си от нас децата ни, отиват към пясъка на своите миражи, към лабиринтите на свойте минотаври, към своите помийни ями, триумфални арки, тресавища, каменоломни, звездопади... Отиват си от нас....

Книга за Красимира Колдамова излиза в Световния ден на балета

Книга за примата на българския балет и изтъкнат балетен педагог Красимира Колдамова излиза в Международния ден на балета 29 април. „Балерината Колдамова“ с автор...