Гледаме провокативни произведения на изкуството от Виена онлайн (ВИДЕО)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

В платформата ОнлиФенс се показват творби, класифицирани като порнография и изтрити в утвърдените социални мрежи

Виена представя провокативни произведения на изкуството в социалната мрежа ОнлиФенс (OnlyFans), съобщиха от Бюрото за международни връзки на община Виена в София.

За да покаже творби, класифицирани като порнография и изтрити в утвърдените социални мрежи Фейсбук и Инстаграм, Виенският туристически борд използва ОнлиФенс.

Абонатите на канала могат да разгледат произведения от музеите на Виена, а също така да получат билети за тези, участващи в акцията или „Виена сити кард“, която предоставя различни видове отстъпки в австрийската столица. В инициативата участват известните музеи „Леополд“, „Албертина“, Природонаучният музей и Музеят за история на изкуството.

В социалните мрежи алгоритмите определят колко голота можем да покажем и по този начин често цензурират световноизвестни произведения на изкуството. Затова си задаваме въпроса колко голота можем да търпим и кой определя какво се счита за неприлично? В културния мегаполис Виена отговорът е: Изображението на голото тяло е социално-политическа и художествена част от културната история„, заяви Норберт Кетнер, директор на Виенския туристически борд.

Дигиталната кампания, планирана от Виенския туристически борд в Туитър и Инстаграм, не можа да бъде осъществена, тъй като видеоклиповете, в които са показани голи тела, са класифицирани като „неподходящи за непълнолетни“, „забавление за възрастни“ или даже „порнографски“.

Виена обяви на другите платформи преминаването си към абонамент в ОнлиФенс с клип, показващ „по-приличните“ части от творбите на Рубенс, Егон Шиле и други художници, чието творчество е изложено в музеите на града, и попита публиката дали иска да види повече.

В миналото тези музеи многократно са срещали проблеми с представянето на някои произведения на изкуството от колекциите си в социалните мрежи. „Албертина“, например, се бореше срещу цензуриране на творби на Амедео Модиляни, чиято изложба във Виена продължава до 9 януари 2022 г.

Музеят „Леополд“ беше изправен пред проблеми при публикуването на картини на експресиониста Егон Шиле, а Природонаучният музей дори трябваше да се бори срещу блокирането на снимка на 30 000-годишната Венера от Вилендорф. В случай на многократни нарушения на правилата в социалните мрежи, институциите рискуват да бъдат блокирани профилите им.

Подобно провокативно събитие беше организирано от Виенския туристически борд в Лондон през 2017 г., когато в лондонското метро бяха разпространени брошури с четири творби на Егон Шиле. Тогава организаторите бяха принудени да прикрият половите органи на голите тела като неприлични за публично показване, допълват от БТА.

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Денонощие – стихотворение от Блага Димитрова

ДЕНОНОЩИЕ от Блага Димитрова На разсъмване, щом разпозная потопения в изгрева хребет, още първата мисъл е тая, че не трябва да мисля за тебе. И през целия ден вероломна тя, където...

Гогол: Ние имаме прекрасната дарба да правим всичко незначително

„Ще се смея през сълзи“ са последните му думи. Мистикът Гогол продължава да остава загадка и след физическата си смърт. Той е признат класик...

Когато мамиш, крадеш правото на почтеност ~ Халед Хосейни

Писателят е роден на 4 март 1965 г. в Кабул, Афганистан. Най-голямото от петте деца в семейството – има трима братя и една сестра....

Лъжата като привилегия

"Аз обичам когато лъжат! Лъжата е единствената привилегия на човека пред всички организми. Лъжеш ли, до истината ще стигнеш! Затова съм и човек -...

В Международния ден на писателите: 20 цитата от книги, посветени на любовта

Днес отбелязваме Международния ден на писателите. Това са хората, които в пълна степен осмислят живота ни, защото възпитават и разума, и чувствата. А любовта...