Огромен пожар в центъра на София, отново горя паметник на културата (ВИДЕО)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Емблематична столична сграда за пореден път е в пламъци

Огромен пожар е избухнал в центъра на София в сградата на бившата дискотека Sin City. Облаци гъст дим се издигат над зданието, а районът е отцепен от полиция и пожарни.

Все още не е ясна причината за избухването на пожара и дали има пострадали.

Припомняме, че сградата е паметник на културата и не за първи път е в пламъци. Какво ги е предизвикало този път, остава неясно засега.

При предишния пожар имаше съмнения, че огънят е предизвикан от клошари. Не се изключва версията, че някой иска да опожари сградата, за да може да строи на мястото.

София за нас / Sofia for us: Театър "Нова Америка" - Театър "Ренесанс" -  Профсъюзен дом на културата "Г. Димитров" - Музикален клуб "Sin City"
Снимка: Стара София

Сградата на бившия театър „Ренесанс“, по-късно известна и като кино „Възраждане“, както и Профсъюзен дом на културата „Г. Димитров“, е построена през 1900 г.

На заседание на Националния съвет за опазване паметниците на културата от 3 юли 2003 г. статутът на сградата, обявена през 1992 г. за исторически паметник на културата от „национално значение“, е преразгледан и променен на най-ниската категория „паметници за сведение“, което не изисква запазване на цялата сграда, а само фасадата, и то с опцията да бъде възстановена след събарянето й, като съдържа елементи от фасадата на старата.

От 2005 г. до 2015 г. в сградата се помещава дискотека „Син сити“. След 10-годишната експлоатация като дискотека по сигнал на гражданска организация Министерство на културата прави проверки и установява редица нарушения. Част от конструкциите са били разрушени или демонтирани, без това да е съгласувано с институциите и законодателството, както и това, че решението от 2003 г. бившето кино да стане административна сграда с изменение в Общия устройствен план не е съгласувано с Националния институт за паметниците на културата.

Публикуваме позицията на „Спаси София“, публикувана в страницата им във фейсбук:

Изгоря емблематичната сграда на пл. Възраждане, а в кълбетата дим си отиде поредната част от историята на древния ни град, газен от безскрупулни мутренски ботуши. Сигурни сме, че и този път извършителят е безимотен клошар с намерение да строи 12 етажен хотел на това място.

Къса ни се сърцето, че София се обезличава всеки изминал ден! Гневни сме, че софиянци допуснахме нагли и неуки апаши да ни управляват толкова години. Къде е Фандъкова, която толкова години не направи нищо за да спаси сградата? Според закона кметът лично отговаря за опазване на културното наследство! Къде са и главният архитект Здравков и подставеното за зам.-кмет по културата лице Боршош, които не принудиха собственика да опази сградата? Бездействието им ни убеждава все повече, че тези хора мразят София. Само за да уреждат търгове, сделки, имоти и разрешителни за строеж на спонсорите им ли са там?

София не заслужава това! Тя е столица на България и никога няма да могат да я превърнат в паланка, колкото и да се опитват! Очакваме до края на деня Фандъкова и свитата ѝ да предприемат най-драстичните мерки спрямо собственика и да гарантират, че сградата ще бъде напълно възстановена! Иначе са #безполезни и трябва да бъдат изхвърлени с шутове от Столичната община. След поразиите, които сътвориха, #ОСТАВКА не е достатъчна!

Снимка: bTV Новините

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Краят на невинността

"Cветът се променяше, невинността си бе отишла, добродетелите също. Върху ръждясващия свят бе плъзнала тревога: какво ли не бе изгубено - и добрите обноски,...

Руси Чанев преразказа „Под игото“ на съвременен български

78-годишната легенда на българския театър и кино Руси Чанев едва ли си е давал сметка на какво ще се изложи, заемайки се с адаптацията...

Висоцки: И не си доживях, и не съм си допял…

„И не си доживях, и не съм си допял...” Такива откровения пишеше Владимир Висоцки. И наистина не си доживя, и не си допя –...

Десислава Стоянова се разделя с „Преди обед“ след 12 години

Едно от най-популярните лица на bTV, Десислава Стоянова, ще направи последния си ефир като водеща на предаването "Преди обед" утре. След 12 години, изпълнени...

Вероятно Селин Дион ще пее на откриването на Олимпийските игри

Селин Дион може да се завърне на сцената по време церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж на 26 юли, съобщи Variety. Ако...