Огромен пожар в центъра на София, отново горя паметник на културата (ВИДЕО)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Емблематична столична сграда за пореден път е в пламъци

Огромен пожар е избухнал в центъра на София в сградата на бившата дискотека Sin City. Облаци гъст дим се издигат над зданието, а районът е отцепен от полиция и пожарни.

Все още не е ясна причината за избухването на пожара и дали има пострадали.

Припомняме, че сградата е паметник на културата и не за първи път е в пламъци. Какво ги е предизвикало този път, остава неясно засега.

При предишния пожар имаше съмнения, че огънят е предизвикан от клошари. Не се изключва версията, че някой иска да опожари сградата, за да може да строи на мястото.

София за нас / Sofia for us: Театър "Нова Америка" - Театър "Ренесанс" -  Профсъюзен дом на културата "Г. Димитров" - Музикален клуб "Sin City"
Снимка: Стара София

Сградата на бившия театър „Ренесанс“, по-късно известна и като кино „Възраждане“, както и Профсъюзен дом на културата „Г. Димитров“, е построена през 1900 г.

На заседание на Националния съвет за опазване паметниците на културата от 3 юли 2003 г. статутът на сградата, обявена през 1992 г. за исторически паметник на културата от „национално значение“, е преразгледан и променен на най-ниската категория „паметници за сведение“, което не изисква запазване на цялата сграда, а само фасадата, и то с опцията да бъде възстановена след събарянето й, като съдържа елементи от фасадата на старата.

От 2005 г. до 2015 г. в сградата се помещава дискотека „Син сити“. След 10-годишната експлоатация като дискотека по сигнал на гражданска организация Министерство на културата прави проверки и установява редица нарушения. Част от конструкциите са били разрушени или демонтирани, без това да е съгласувано с институциите и законодателството, както и това, че решението от 2003 г. бившето кино да стане административна сграда с изменение в Общия устройствен план не е съгласувано с Националния институт за паметниците на културата.

Публикуваме позицията на „Спаси София“, публикувана в страницата им във фейсбук:

Изгоря емблематичната сграда на пл. Възраждане, а в кълбетата дим си отиде поредната част от историята на древния ни град, газен от безскрупулни мутренски ботуши. Сигурни сме, че и този път извършителят е безимотен клошар с намерение да строи 12 етажен хотел на това място.

Къса ни се сърцето, че София се обезличава всеки изминал ден! Гневни сме, че софиянци допуснахме нагли и неуки апаши да ни управляват толкова години. Къде е Фандъкова, която толкова години не направи нищо за да спаси сградата? Според закона кметът лично отговаря за опазване на културното наследство! Къде са и главният архитект Здравков и подставеното за зам.-кмет по културата лице Боршош, които не принудиха собственика да опази сградата? Бездействието им ни убеждава все повече, че тези хора мразят София. Само за да уреждат търгове, сделки, имоти и разрешителни за строеж на спонсорите им ли са там?

София не заслужава това! Тя е столица на България и никога няма да могат да я превърнат в паланка, колкото и да се опитват! Очакваме до края на деня Фандъкова и свитата ѝ да предприемат най-драстичните мерки спрямо собственика и да гарантират, че сградата ще бъде напълно възстановена! Иначе са #безполезни и трябва да бъдат изхвърлени с шутове от Столичната община. След поразиите, които сътвориха, #ОСТАВКА не е достатъчна!

Снимка: bTV Новините

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Блага Димитрова: Страшна сила е събрана в ръцете на любимия мъж

Блага Димитрова е от големите дами на българската литература. Нейната поезия омайва, а прозата ѝ – вдъхновява вярата в любовта. Тя напусна видимя свят...

Тенеси Уилямс: Адът си самият ти!

Тенеси Уилямс идва на белия свят с името Томас Ланиър Уилямс III на 26 март 1911 г. в Кълъмбъс, САЩ. Той е американски поет,...

Джоузеф ХЕЛЪР: Глупаците мразят знанието

Често казваме „това е параграф 22” за объркани ситуации, в които законът не ти помага, а те въвлича в порочен кръг от беди. Мнозина...

Антонин Дворжак – класикът на чешката музика

Наред със Сметана, Антонин Дворжак е най-известният чешки композитор. Той е оставил голямо творческо наследство. Някои от произведенията му като симфонията „Из новия свят“,...

Предпочитам грешките на ентусиазма през безразличието на мъдростта…

Днес, 1 май, отбелязваме Международния ден на труда и на международната работническа солидарност. И как иначе – именно работата ни е превърнала в хора....