Автопортрет на Фрида Кало продадена на търг за рекордна сума

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Цената за творбата на мексиканската художничка достигна 35 милиона долара

Рядка картина на Фрида Кало бе продадена от нюйоркската аукционна къща „Сотбис” за почти 35 милиона долара – рекордна цена за произведение на емблематичната мексиканска художничка предаде АФП.

Очаквано, автопортретът на Кало, озаглавен „Diego y yo“ („Диего и аз“, 1949 г.), където на челото ѝ се появява ликът на съпруга на художничката – Диего Ривера, счупи предишния рекорд от 8 млн. долара за нейна картина ( поставен през 2016 г).

Това я превърна в най-скъпото латиноамериканско произведение на изкуството в историята, продадено на търг.

Frida Kahlo estimated $30m self-portrait set to smash records | Frida Kahlo  | The Guardian

„Diego y yo“ е емблематична за автопортретите на Кало, известни със своя интензивен и загадъчен поглед, които направиха мексиканската художничка – феминистка икона, известна по целия свят.

На картината лицето на Ривера се появява върху челото на Кало като трето око, над характерните ѝ вежди и тъмните ѝ очи, от които се отронват няколко сълзи.

Предишният рекорд принадлежеше на картина на самия Диего Ривера, чиято творба „Los Rivales“ (1931 г.) бе продадена за 9,76 млн. долара през 2018 г.

Master of Art | Film Festival
Диего Ривера и Фрида Кало

Любовта на Фрида и Диего определено не се побира в определението „традиционна“. Среща го, когато е млада студентка по изкуство. Искрата между тях пламва изведнъж и двамата се впускат в бурна връзка. Въпреки че сключват брак през 1940 г., художничката откровено признава: „Диего не е съпруг на никого и никога няма да бъде, но той е страхотен приятел.“ Изневерите на Ривера не са тайна за Кало, но се разделят, когато тя разбира за аферата му със собствената ѝ сестра. Въпреки това няколко години по-късно отново се женят.

Фрида Кало умира на 47 години през 1954г.

Заглавна снимка: Al Jazeera

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Робърт Лъдлъм: Това, което човек не си спомня, не съществува за него

Робърт Лъдлъм е продал над триста милиона копия от книгите си и това го прави един от най-печелившите съвременни автори. Автор е на близо...

Александър Солженицин: Истинската мъдрост е горчива

Мечтата му е била да умре в родината си. Така и става. Русия, която се е отказала от него, дълго време не е искала...

Ти ми даваш мъдростта да казвам „ДА“

„Да приемеш неизбежната тъга. Да се съгласиш с трагичното в съществуванието. Да не се настройваш срещу и да отричаш живота. Да спреш да го...

Йосиф Бродски: Следете вашия показалец, защото той жадува да обвинява

Йосиф Бродски се ражда на 24 май през 1940 година в Ленинград. Той е руски поет, носител на Нобелова награда за литература през 1987...

За кирилицата с любов

„Какво мислите?“, пита подканващо всеки ден социалната мрежа. Защото дори тя може да задава въпроси; да ги формулира, да ги напише и да ги...