Божоле нуво е тук! Време за живот, и за съдба, и за начало…

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Откъс от „Абсурдни времена“ на Маргарита Петкова и Добромир Банев

В предпоследната седмица на Ноември производителите на вино пускат на пазара повече от 30 милиона бутилки Божоле Нуво, които чакат да бъдат отворени.

По това време на годината барове, бистра и ресторанти поставят табелите пред заведенията си с надписа “Време е за новото Beaujolais Nouveau”. Сега е моментът да се отпразнува пристигането на новата реколта от първото червено вино за сезона. Специфичното за тази традиция, която е на над 50 години, е че Божоле-то се прави от сорта Гаме ноар, вид грозде, който не е особено подходящ за създаване на отлежали вина, за разлика от повечето други сортове.

Виното божоле има характерен цвят рубин, клонящ към розово, тялото на виното е леко и с приятна киселинност. Божолето излиза много скоро – само 8-9 седмици след прибирането на реколтата. Характерно за това младо вино е, че съдържа по-малко танини, за разлика от другите вина, а сулфитите (серни съединения) са повече.

Недостатъкът е, че по този начин не може да се създаде дълбок и комплексен вкус, но в случая никой не очаква това. Поради обилната си плодовитост, трябва да изстудите този вид вино и да го сервирате при температура от около 13°C. Това ще освободи пълния потенциал на божолето (повече за правилното темпериране на виното).

На 17 май Маргарита Петкова и Добромир Банев гостуват на „Литера Експо“ в  Благоевград - ARTday.bg
Маргарита Петкова и Добромир Банев

Тя:

Бутилка Beaujolais nouveau

и пълна купа с портокали…

В Париж е време за живот

и за съдба, и за начало.

В Париж е време за луна,

оглеждаща се бавно в Сена,

за сладък мрак и светлина,

за изумрудена абсентност…

В Париж е време за любов!

„Житан“ и калвадос – по глътка…

Щом стигнем моста Мирабо,

ме целуни! И сме безсмъртни!

Той:

„Житан“ са ми любимите цигари.

Без филтър. Силни. Тежки като свян.

Когато дръпна, искам да ми пари.

Да пушим заедно пред „Нотр Дам“!

Свенливостта пред тебе ми отива.

Прекрасни сме на този тротоар –

сами сред гълъби в небесно-сиво –

това си е направо за „Сезар“!

Парфюм купувам още на момента!

Естествено, та ние сме в Париж –

парфюми, Пруст, площад Вандом, абсентът…

И в Лом съм парижанин с тебе, виж.

Маргарита Петкова и Добромир Банев, „Абсурдни времена“, Издателство „Лъчезар Минчев“

Заглавна снимка: Валентин Иванов-sValio

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Бъдни вечер

- Не станаха сармите този път. Чушките по ги бива, бобеца и него. Ама сармите ги изпуснах. А ти толкова да ги обичаш. Ето...

В деня, в който умра, ми се иска да бъда с цигара в едната ръка и чаша с уиски в другата

На 24 декември е родена една от най-красивите жени на 20 век. Ярката, необикновена, екзотична красота прави от това обикновено момиче от многодетно фермерско...

Ела, Дядо Господи, да вечеряме

В края на годината се бълват клишета като за последно. Социалните медии гъмжат от снимки с украсени елхи, пълни трапези и усмихнати лица. Много...

Тъй както зимата променя дърветата…

"Големите ми страдания на тоя свят са били страданията на Хийтклиф и аз наблюдавах и чувствувах всяко едно от тях още от самото начало....

Ван Гог: Не знам нищо със сигурност, но гледката на звездите ме кара да мечтая

Той е един от най-великите художници в историята на изобразителното изкуство. Винсент ван Гог е автор на около 900 картини и 1100 рисунки. Типични...