„Пинк Флойд“ с изненада преди Коледа

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Групата издаде 12 концертни албума от 70-те години без предварителна обява

В изненадващ ход „Пинк Флойд“ издадоха дузина концертни албуми, които вече са качени в някои от най-популярните стрийминг платформи. Новите албуми са записани на живо между 1970 и 1972 г. на места като Лийдс, Хамбург, Сан Диего, Амстердам, Монтрьо и др. В този период групата издава три студийни албума: Atom Heart Mother (1970), Meddle (1971) и Obscured By Clouds (1972).

Новоиздадените концерти излизат без предварително обявяване и включват основно материал от тези албуми, но не само.

Записани преди „Пинк Флойд“ да станат световно явление с издаването на Dark Side of the Moon, концертите показват, че групата е навлязла в творчески възход след няколко години неравномерно търсене на собствено звучене, последвали уволнението на техния оригинален вокалист, автор на песни и китарист Сид Барет през 1968 г.

Особено интригуващо е, че един от новите албуми, събрал записи от два концерта – в Лион, от 12 юни 1971 г., и в Токио, от 16 март 1972 г. – включва изпълнения на ранни версии с дълги импровизации на почти всички песни, която ще се появят доста по-късно в Dark Side of the Moon.

Оказва се, че две години, след като са написали песните за най-успешния си албум, Уотърс, Гилмор, Мейсън и Райт само ги свирят от време на време на живо, но не ги издават. Вместо това пускат други два албума – Meddle и Obscured By Clouds. Редът на Dark Side Of The Moon идва през март 1973 г.

Сега, преди всички фенове на „Пинк Флойд“ да се развълнуват твърде много, трябва да уточним, че записите със сигурност не са ремастерирани и не са с особено добро качество. Но това не намалява историческата им стойност.

Като се има предвид неочаквания характер на изданията и нередактирано качество на звука, специалистите предполагат, че албумите се появяват като средство за удължаване на срока на продуцентските правата, които изтичат 50 години след като е направен записът. Но каквито и да са причините, изненадата е приятна.

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Робърт Лъдлъм: Това, което човек не си спомня, не съществува за него

Робърт Лъдлъм е продал над триста милиона копия от книгите си и това го прави един от най-печелившите съвременни автори. Автор е на близо...

Александър Солженицин: Истинската мъдрост е горчива

Мечтата му е била да умре в родината си. Така и става. Русия, която се е отказала от него, дълго време не е искала...

Ти ми даваш мъдростта да казвам „ДА“

„Да приемеш неизбежната тъга. Да се съгласиш с трагичното в съществуванието. Да не се настройваш срещу и да отричаш живота. Да спреш да го...

Йосиф Бродски: Следете вашия показалец, защото той жадува да обвинява

Йосиф Бродски се ражда на 24 май през 1940 година в Ленинград. Той е руски поет, носител на Нобелова награда за литература през 1987...

За кирилицата с любов

„Какво мислите?“, пита подканващо всеки ден социалната мрежа. Защото дори тя може да задава въпроси; да ги формулира, да ги напише и да ги...