Кустурица става главен режисьор в театъра на руската армия

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Захар Прилепин го нарече „дълбоко консервативен режисьор-традиционалист, възпитан от руската култура“

Сръбският режисьор Емир Кустурица ще заеме поста главен режисьор на Централния академичен театър на руската армия, съобщи Интерфакс, позовавайки се на Министерството на отбраната на Руската федерация.

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу поканил Кустурица по време на среща онзи ден, изтъквайки „дългогодишните приятелски отношения с Кустурица“ и ролята му „в съхраняването и развитието на най-добрите традиции на руската култура“.

На свой ред Кустурица с благодарност приел предложението. „За мен поканата на Сергей Шойгу да стана главен режисьор на театъра е голяма чест. Сцената на театъра на руската армия има голяма история и традиции. Творческите планове за новия ми пост включват поставяне на спектакли по на на известни филми, например, „Летят жертви“ и „Когато животът беше чудо“, разкри режисьорът.

Кустурица подчерта, че „в свят, в който ценностите се променят много бързо“, ще се опита да запази класическите ценности.

Сред най-известните филми на Кустурица са „Баща в командировка“, „Аризонска мечта“, „Черна котка, бяла котка“, „Ъндърграунд“. Кустурица е носител на редица награди, включително „Златна палма“ от Кан, „Златен лъв“ от Венеция и „Сезар“.

Предложението на Шойгу и готовността на Костурица да го приеме не идват съвсем изневиделица. През 2018 г. сръбският режисьор, който се изявява и като и музикант, посвети песен на руския военен министър и главен идеен вдъхновител на Армейските международни игри край Москва — и му я изпя със своя No Smoking Band на церемонията по закриване на игрите.

Захар Прилепин заговорил о свержении Путина - новости России

Писателят Захар Прилепин (с две книги издадени и на български език) се изказа за назначаването на Кустурица на поста в акаунта си в Telegram, съобщава Лента.

Прилепин нарече идеята филмов режисьор да бъде назначен за главен директор на театър „фантасмагорична“. „Кустурица, въпреки абсурдното, игриво, комично съдържание на неговите …филми, е дълбоко консервативен режисьор-традиционалист, възпитан от руската култура. Не само това, ами в половината от най-добрите му филми има война. И хората я преодоляват“, пише писателят.

Прилепин смята решението за назначаване на Кустурица за „остроумен ход“, но призова за поправяне на ситуацията, в която „умните патриоти бяха изтребени като класа“, и само затова сърбин може да оглави театъра.

Захар Прилепин е още политик (който допреди анексията на Крим настояваше за оставката на Путин, а след това не), убеден национал-болшевик, бивш член на нерегистрираната партия „Другата Русия“, основана от Едуард Лимонов, и ярък поддръжник на Новорусия (ДНР и ЛНР). От октомври 2016 г. до юли 2018 г. е заместник-командир на боен батальон в специалните сили в армията на така наречената Донецка народна република, с ранг майор. Той е също публицист, журналист и музикант, водещ на различни политически и развлекателни програми и актьор.

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Александър Солженицин: Истинската мъдрост е горчива

Мечтата му е била да умре в родината си. Така и става. Русия, която се е отказала от него, дълго време не е искала...

Ти ми даваш мъдростта да казвам „ДА“

„Да приемеш неизбежната тъга. Да се съгласиш с трагичното в съществуванието. Да не се настройваш срещу и да отричаш живота. Да спреш да го...

Йосиф Бродски: Следете вашия показалец, защото той жадува да обвинява

Йосиф Бродски се ражда на 24 май през 1940 година в Ленинград. Той е руски поет, носител на Нобелова награда за литература през 1987...

За кирилицата с любов

„Какво мислите?“, пита подканващо всеки ден социалната мрежа. Защото дори тя може да задава въпроси; да ги формулира, да ги напише и да ги...

Оскар Уайлд: Грешката ми бе в това, че се разделях с теб твърде често…

На днешната дата, 25 май, през 1895 г. писателят Оскар Уайлд е осъден от лондонския съд на две години каторжен труд за „крайно непристойно...