Напук на войната Украйна ще участва в „Евровизия“ (ВИДЕО)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Оркестър „Калуш“ е сочен за фаворит в конкурса

Организаторите на „Евровизия“ съобщиха, че Украйна окончателно е потвърдила участието си в тазгодишното състезание, което ще се състои от 10 до 14 май в Торино, Италия. Изпълнителният продуцент на конкурса Симона Марторели каза, че делегацията от Украйна е изпратила всички необходими материали навреме. „Това е абсолютно възхитително предвид ситуацията“, коментира тя.

Страната ще бъде представена от „Оркестър Калуш“ с песента „Стефания“. Тя включва традиционна украинска музика и репликата: „Винаги ще намеря пътя си у дома, дори ако всички пътища са разрушени“.

Изпълнителите ще се опитат да запишат „резервно видео“, изисквано от всички участници в конкурса, в случай че не могат да присъстват и да пеят на живо. Но докато големият финал наближи, музикантите имат по-неотложни задачи. Фронтменът Олех Псюк е заменил сцената с доброволческа група от двадесет души, която доставя лекарства и подпомага бягащи от войната. Друг от членовете на „Оркестър Калуш“ служи в териториална група за защита, съобщава БТА.

Вчера букмейкърите от OddsChecker определиха групата като фаворит за победител в тазгодишното издание на песенния конкурс „Евровизия“, но Псюк не е готов да празнува. „Не мога да се радвам, докато се тревожа за любимите си хора. Войната ни раздели с приятелката ми. Тя е на 300 километра от мен“, каза той пред Ройтерс. „Тя е в бункер, докато аз съм тук и сирените за въздушна тревога звучат постоянно“.

Членовете на групата репетират отделно, но планират скоро да се срещнат в Лвов, за да усъвършенстват парчето „Стефания“, с което ще се явят на конкурса. „Без значение при какви обстоятелства ще отидем на „Евровизия“, ще се опитам да съм полезен на Украйна. Дори и войната да свърши в най-близко бъдеще, няма да е лесно, защото ще ни е нужно доста време, за да се възстановим. Страната е в руини“, казва Псюк.

Първоначално Украйна трябваше да бъде представена на международния конкурс от Алина Паш, която спечели националната селекция с песента си „Сенките на забравените предци“. Тя обаче се отказа от участие в средата на февруари, след като стана обект на заплахи в интернет и бе заподозряна, че е представила подправен документ за пътуване в Крим през 2015 г.

На 22 февруари стана ясно, че нейното място ще бъде заето от „Оркестър Калуш“. На 25 февруари – ден след началото на руската инвазия в Украйна, изпълнителният съвет на „Евровизия“ реши да изключи Русия от тазгодишното състезание.

Украйна започва участието си на „Евровизия“ през 2003-а и печели още на следващата година. Тогава триумфира певицата Руслана с „Диви танци“. През 2016 г. пък – две години след като Русия анексира Крим – кримската татарка Джамала спечели конкурса с песента „1944“ за депортирането на стотици хиляди татари от полуострова при Сталин. На следващата година Украйна се възползва от правото на домакин и забрани на Русия да участва в конкурса в Киев.

Снимка: Евровизия

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Вечната любовна мъка

"С удоволствие бих ѝ звъннал, но се насилвах да не го правя. Не исках и да мисля толкова много за нея. Исках да я...

Антон Страшимиров: Разкрийте сърцата и душите си за обич!

Антон Тодоров Страшимиров е роден на 15 юни 1872 година в град Варна. От юношески години, благодарение на брат си Димитър Страшимиров, започнал да...

(Не)видимо доволни

Днес (по стар стил) е Видовден. На кого не се е случвало да бъде разочарован, наранен или пренебрегнат… Като човешки същества, освен радостта и...

Писма на любовта

“Бе го пуснал в пощенската кутия, без много да му мисли, и когато се усети, вече бе станало късно да си го вземе обратно....

В Левски започват Празниците на изкуствата „Парцалев 2024“

В Левски днес започват традиционните Празници на изкуствата "Парцалев 2024", посветени на известния български актьор Георги Парцалев. Това съобщи Любка Христова от общинската администрация. Началото...