Рим среща Иван Милев с Густав Климт и Караваджо

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Двадесет картини на българския художник излагат в БКИ

Сто години след като напуска Рим, художникът Иван Милев се „завръща“ в Града на седемте хълма, но със своята „Ахинора“. Известната му картина ще гостува в галерия „България“ в италианската столица в експозиция, която се открива на 17 март 2022 г.

Двадесетте картини на Иван Милев от фонда на Казанлъшката галерия вече са подредени в галерия „България“ на Българския културен институт, която се намира в най-артистичната част от историческия център на Рим.

Експозицията се открива утре, 17 март, от 18:30 часа, съобщи специално за БТА по телефона д-р Пламен Петров, директор на казанлъшката галерия. Той е в Рим заедно със своята колежка Албена Димитрова и реставраторката Кристина Белева.

Картината “Ахинора“ на Иван Милев поема към Рим / Новини от Казанлък
„Ахинора“

Всяка картина е в нова рамка и музейно стъкло, каза д-р Пламен Петров. Уникалната експозиция, създадена по повод 125 годни от рождението на художника, се финансира от Община Казанлък.

В първата задграничната изложба с творби на маестрото, определян за един от основателите на българския сецесион, е включена и най-прочутата му творба „Ахинора“, която за първи път ще бъде показана извън България.

Съвсем близо, в Музея на Рим, в Палацо Браски, от няколко месеца е изложбата „Климт. Сецесионът и Италия“, която е открита на 27 октомври. Експозицията проследява всички етапи от живота и творчеството на Климт, ролята му на съосновател на Виенския сецесион и неговите пътувания в Италия.

БТА :: Иван Милев ще бъде представен за първи път в Италия

„Иван Милев е художник с уникален световен контекст в България, в неговото творчество откриваме елементи на сецесиона, но с български мотиви и начин на мислене“ ,коментира пред БТА д-р Пламен Петров. Като изкуствовед той също поддържа тезата, че българският художник е повлиян от Климт и е близък с него по стил.

Казанлъшкият майстор на четката е с 35 години по-млад от виенчанина и най-вероятно е запленен от модерния по онова време сецесион.

В неговата живопис са душите ни, нравите ни, надеждите ни ~ Художникът Иван  МИЛЕВ | webstage.bg

Ценителите на изкуството имат възможност за сравнение, изложбата на Иван Милев остава в Рим до 28 април, а на Климт – до 27 март. Биха могли да търсят прилики и разлики в женските потрети на двамата художници, които налагат в началото на XX век стилът ар нуво, единият – в австрийската столица, а другият – в столицата на розите на Балканите, в България. Интересен общ контекст е, че портретите са поръчани от богаташи, а художниците са открили в тях нови вдъхновения.

Премиерата на изложбата на Иван Милев в културната програма на Рим тази седмица присъства заедно с информацията за експозицията, освен на Климт, и на Караваджо.

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Шанел 5 | Ароматът за жени в контейнер за одеколон |видео|

Шанел веднъж признава на Салвадор Дали, че "през целия си живот се е занимавала с това да преработи мъжкия костюм в женски: жакети, прически,...

Сьорен Киркегор: Нищо не е по-страшно от празните приказки

Преди 208 години на днешния ден се е родил един мислител, който обръща погледа си към човека, смисъла на неговия живот и взаимоотношението му...

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

еликден е най-святият празник за християните по целия свят. На този ден Християнската църква отбелязва Възкресението на Божия син Исус Христос. Празникът е подвижен...

Писъците на леглото

,,Беше казал, че я обича. Вярно, че малко или повече тя изтръгна това признание от него, но беше искрен. Когато обаче човек обича някого,...

Маргарет ТАЧЪР: Не можеш да водиш, ако си част от тълпата

Датата 4 май 1979 година остава паметна в историята. За министър-предедател на Великобритания е избрана Маргарет Тачър. С това тя и първата жена в...